Skelet fundet på Djursland er et mysterium

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Museum Østjylland har undersøgt knoglefundet fra Helgenæs kort efter nytår.

Få dage inde i 2017 fandt en kvinde en menneskeknogle på stranden et sted på Helgenæs på Djursland.

Politiet og senere Museum Østjylland blev kontaktet, og først blev det vurderet, at knoglen kunne være flere tusinde år gammel, men efter at have undersøgt sagen nærmere er den nok tættere på at være 600-700 år gammel.

- Man kunne forestille sig, at det har noget med sejlads at gøre, en der er død på et skib, og man har passeret på kysten, og så har man bragt vedkommende i land og begravet vedkommende, siger Esben Kannegaard, museumsinspektør og arkæolog, Museum Østjylland.

Arkæologerne på Helgnæs klapper i hænderne over fundet.

Fundet er usædvanligt, for hvis personen, der i øvrigt vurderes til at have været cirka 158 centimeter høj, virkelig er 600-700 år gammel, er det specielt, at vedkommende ikke er begravet på en kirkegård. 

- Det er et mysterium, for vi kender faktisk ikke den slags løse begravelser. Folk vil normalt ligge på kirkegården, siger Esben Kannegaard.

- Knoglerne var dækket af et halvanden meter tykt lag af store sten, der var skyllet hen over skelettet, siger han.

Se mere i videoen øverst i artiklen.