Lokalt

Gamle lindetræer fældet: - Tisset til døde

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

De har stået der i en menneskealder, men i dag blev de fældet. For folk tisser på lindetræerne ved Trinitatis Kirke - og så rådner de.

Hvad regn og storm ikke har kunnet klare, det har en stadig strøm af tissetrængende københavnere lige så stille sørget for. De gamle lindetræer ved Rundetaarn - på Trinitatis Kirkeplads i København - er med alderen blevet så rådne, at det i dag var nødvendigt at fælde dem.

Og en del af ansvaret ligger hos byglade og tissetrængende københavnere. For træerne kan ikke tåle, at folk nat efter nat lader vandet op ad stamnmerne.

- Der er blevet tisset så meget på dem, at de er begyndt at rådne forneden. Derfor står de usikkert, og vi er nødt til at tage dem ned - hvis der skulle komme en storm til som Urd, så ville de kunne vælte, og det kan vi altså ikke ha´ her i Indre København, forklarer Kresten Dahl, der er kirketjener ved Trinitatis Kirke.

Så i dag gik det komplicerede arbejde med at save de 25 meter høje træer fra hinanden. I modsætning til træer, der står i skoven kan man ikke bare save fra neden og så lade dem vælte. I byen har skovarbejderne fjernet alle grenene først, inden de så er begyndt at kappe stammerne ned - stykke for stykke.

-Vi er i kirken utroligt kede af at måtte sige farvel til de gamle træer, og vi arbejer nu med at finde en løsning på at erstatte dem og på at finde det sundest mulige miljø for de eksisterende træer på pladsen, lyder det fra Kresten Dahl.

- Et problem i byerne

Steen Kristensens firma stod for fældningen af de gamle lindetræer, og han er ikke i tvivl om, at deres udsatte placering i forhold til tissetrængende hunde og mennesker var med til at slå dem ihjel.

- Urinering af den format er jo en direkte forurening af jorden, siger medindehaveren af K og S Tree Care.

Og lindetræerne er ikke et enestående tilfælde, siger Steen Kristensen, hvis firma arbejder med træpleje og træfældning over hele Sjælland. Firmaet er ofte ude for, at nyplantede træer aldrig får lov til at vokse sig store, fordi - især hunde - strinter på dem.

- Vi har rimelig tit været ude for, at nye træer skal plantes om igen og igen, simpethen fordi de bliver tisset til døde, siger Steen Kristensen

- Det er absolut et problem i byerne, slutter han.