Juraprofessor advarer: Fuldt lovligt at overvåge ekskæresten med gps-udstyr

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Det er fuldt lovligt at overvåge f.eks. ekskæresten ved at sætte en gps-tracker under bilen. Lovgivningen er ikke fulgt med, mener juraprofessor.

Eletronikforretningen Elextra i Aalborg er netop begyndt at sælge gps-trackere. Det er så populært at trackeren lige nu er udsolgt i både butikken og webshoppen.

- Meningen er, at man skal kunne tracke sin bil, sin campingvogn eller entreprenørmaskiner, siger Henrik Schmücker, der er kommunikationsmedarbejder hos Elextra i Aalborg.

En gps-tracker, der er på størrelse med en tændstikæske, kan også bruges til at overvåge for eksempel en ekskæreste. Privatpersoner kan ifølge juraprofessor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, fuldt lovligt montere gps-trackeren under kærestens bil eller lægge den i hendes håndtaske uden hun ved det, og derefter følge med i, hvor hun befinder sig.

- Jeg synes, der er nogle misbrugsmuligheder og nogle muligheder for at overvåge andre menneskers færden på en meget krænkende måde og på en måde, der kan have ubehagelige konsekvenser, som gør at der er et behov for at lovgive og få indført et forbud, siger juraprofessor Jørn Vestergaard.

Mens politiet skal have en dommerkendelse for at sætte en gps-tracker på en bil, så private altså gøre det frit.

- Hvis man sætter den (gps-tracker, red.) uden på en bil, eller hvis man lægger den i en taske eller monterer den på noget andet, noget som en person bringer med sig, så er der sådan set ikke nogen lovgivning om det. Så er det i princippet fuldt tilladt for privatpersoner at gøre det, siger Jørn Vestergaard.

Jeg synes der er nogle misbrugsmuligheder og nogle muligheder for at overvåge andre menneskers færden på en meget krænkende måde og på en måde der kan have ubehagelige konsekvenser, som gør at der er et behov for at lovgive og få indført et forbud

Jørn Vestergaard, Juraproffessor, Københavns Universitet

Tidligere har en jalousiramt ægtefælde måske hyret en privatdetektiv til at følge efter partneren, men det er en bekostelig affære. I dag kan hun købe en gps-tracker til omkring 600 kroner i de fleste elektronikforretninger, og det vil få flere til at benytte sig af overvågning, mener professoren.

- Netop det, at det er så nemt ved hjælp af den her teknik at spore andre menneskers færden, gør jo også at misbrugsmulighederne vokser tilsvarende, advarer juraprofessoren.

I straffeloven er det reguleret at man kun må fotografere folk på frit tilgængelige steder, og man må kun aflytte folk, hvis man selv er med i samtalen. Men der står ikke noget om gps-overvågning og det skal der gøres noget ved, mener de hos Elextra.

- Det synes jeg personligt ikke er okay. Jeg synes, at vi godt kunne finde ud af at få lavet en lovgivning omkring, at man ikke må tracke mennesker på den måde, siger Henrik Schmücker.

Gps overvågning - hvad er tilladt?

Juraproffessor Jørn Vestergaard fra København Universitet giver her sin vurdering af om gps-overvågning er lovligt i fem forskellige scenarier. 

  1. Må en privatdetektiv sætte en gps på en bil, uden at fortælle det til den han holder øje med? Jørn Vestergaard: Det er ikke ulovligt i almindelighed, men der gælder særlige regler for forsikringsselskaber.
  2. Må en arbejdsgiver holde øje med sine medarbejdere ved at sætte en gps på en bil uden at fortælle medarbejderne om det? Jørn Vestergaard: Det er ikke ulovligt.
  3. Et forsikringsselskab har mistanke om, at en kunde begår forsikringssvindel. Må forsikringsselskabet sætte en gps på kundens bil? Jørn Vestergaard: Nej, det vil være i strid med branchens kodeks, Finanstilsynet kan give påbud om at holde sig fra den slags, en overtrædelse af et påbud er strafbart.
  4. En fagforening har mistanke om at udenlandske lastbilschauffører kører i Danmark, selvom de ikke må. Må fagforeningen sætte en gps på den udenlandske lastbil? Jørn Vestergaard: Ja.
  5. Må en journalist sætte en gps-tracker uden på et folketingsmedlems eller en ministers bil, uden han/hun ved det? Jørn Vestergaard: Ja.