Lokalt

Fyret 28 dage før sit 40 års jubilæum: Manglede kvalifikationer

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

61-årige Anne Marie Østergaard har knoklet et helt arbejdsliv som hjemmehjælper på den samme arbejdsplads.

Kun 28 dage før sit 40 års jubilæum på jobbet blev hun blevet fyret, fordi hendes arbejdsgiver ikke mener, hun besidder de fornødne kvalifikationer.

Anne Marie Østergaard er utrolig ked af, at hun er blevet opsagt fra sit job som hjemmehjælper i Kerteminde Kommune.

- Jeg har det rigtig dårligt med det, fordi jeg synes altid, at jeg har passet mit arbejde til UG, siger hun fra sit hjem i Langeskov.

Til næste år ville Anne Marie Østergaard kunne fejre 40 års jubilæum som hjemmehjælper på den samme arbejdsplads, Birkelund Plejecenter i Langeskov.

Men Kerteminde Kommune har opsagt hende med fratrædelse den 31. maj, kun 28 dage før jubilæet. Begrundelsen hedder besparelser og manglende kvalifikationer. Begrundelser, Anne marie Østergaard er helt uforstående overfor:

- Jeg har i hvert fald været god nok i snart 40 år, så jeg ved ikke hvad de mener med det, siger hun.

Jeg har i hvert fald været god nok i snart 40 år, så jeg ved ikke hva de mener med det.

Anne Marie Østergaard

Opsigelse pr e-Boks

For længe siden meddelte Anne Marie Østergaard sin arbejdsplads, at hun vil gå på efterløn næste år. Men på et møde i november fik hun at vide, at hun ville blive sagt op, med mindre hun opkvalificerede sig med en assistentuddannelse.

Uddannelsen varer dog næsten tre år. Længe efter hun ville være stoppet. Og så kom fyresedlen, pr e-Boks, noget der i den grad forarger hendes mand.

- Det er jo ikke kartofler, vi handler med, det er jo menneskelige følelser. Og når man har været på en arbejdsplads i 40 år, så vil jeg nok mene, at det er en medarbejder som er loyal og trofast, og så kan man godt behandle dem ordentligt. Jeg synes godt, det kunne have været tacklet på en anden måde end bare lige at skylle hende ud med badevandet, her så tæt på at hun går på efterløn. Jeg synes godt, at de kunne have gjort de anderledes, siger Anne Maries mand, Hasse Østergaard.

Politikerne er delte

Sundheds- og Rehabiliteringschef Bente Fournaise, der er ansvarlig for Anne Marie Østergaards afdeling for udekørende hjemmehjælpere, vil ikke kommentere konkrete personalesager på TV 2/FYN. Men hun siger dog, at opsigelsen er sket efter bogen og i overensstemmelse med Anne Marie Østergaards fagforening FOA -  Fag og Arbejde.

I Kerteminde Kommunes Social- og Sundhedsudvalg møder opsigelsen dog også kritik.

- Med den erfaring, Anne Marie Østergaard har, så tror jeg nok, at det var noget af det guld, vi har, som vi nu smider på gaden. Og så den måde det bliver gjort på. Det er i min verden slet ikke Kertemindes politik at behandle vores ansatte på den måde, siger Lone Kiilerich, der er udvalgsmedlem for Dansk Folkeparti.

Med den erfaring, Anne Marie Østergaard har, så tror jeg nok, at det var noget af det guld, vi har, som vi nu smider på gaden.

Lone Kiilerich, Dansk Folkeparti

Udvalgsformand Marianne Machon ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men betvivler ikke, at forvaltningen har handlet lige efter bogen.  

- Jeg har ingen grund til stille tvivl om, med mit mangeårige kendskab til afdelingen, at de ikke håndterer sådanne processer professionelt, siger formand for Social- og sundhedsudvalget Marianne Machon (V).

Vil bare gerne behandles ordentligt

For Anne Marie Østergaard og hendes mand handler det ikke om, at hun med afskedigelsen er blevet snydt for at fejre sit 40 års jubilæum. Det er måden, det er sket på, der har slået hende helt ud af kurs.

- Det har kostet. Det har kostet meget psykisk. Jeg går til psykolog, og det berør os allesammen i familien, siger Anne Marie Østergaard.