Lokalt

Fødselschef sagde op i protest: Nu bakker overlæger på flere hospitaler op

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Overlægerne i Region Hovedstaden bakker op om klinikchefen fra Rigshospitalet, der forlod sit job i protest.

Morten Hedegaard, klinikchef og overlæge på Rigshospitalets Obstetrisk Klinik, får nu opbakning fra sine overlægekollegaer.

I en mail til TV 2 Lorry giver formændene for overlægerådene på hospitalerne i Region Hovedstaden udtryk for, at de støtter Morten Hedegaards signal til politikerne om, at smertegrænsen for besparelser er nået.

- Vi står nu i en situation, hvor kommende besparelser i personalebudgettet vil føre til forringelser i kvaliteten af behandlingen på sygehusene, skriver overlægerne i mailen. 

Vi står nu i en situation, hvor kommende besparelser i personalebudgettet vil føre til forringelser i kvaliteten af behandlingen på sygehusene.

Overlægerådene i Region Hovedstaden

Deres udmelding kommer i forlængelse af, at det kom frem i denne uge, at Morten Hedegaard har sagt op på Rigshospitalet i protest mod arbejdspresset og besparelserne på særligt fødeafdelingerne på hospitalet.

Alle er presset

De andre overlæger peger nu på, at besparelserne gør ondt på alle regionens hospitalsafdelinger.

- Vi er ikke længere i stand til at absorbere de stigende udgifter på medicin, nye IT systemer, om- og nybygninger af hospitaler mv. i vores Region gennem reduktion i personalet, skriver overlægerne i Region Hovedstaden til TV 2 Lorry. 

Sygehusene har gennem de sidste ti år leveret en markant stigning i antallet af behandlinger, uden at bevillingerne er fulgt med, men vi er nu nået til et punkt, hvor der ikke er plads til yderligere besparelser på personaleområdet.

Overlægerådene på hospitaler i Region Hovedstaden

Det er overlægerådene på Amager og Hvidovre Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Region Hovedstadens Psykiatri og Rigshospitalet, der har skrevet mailen.

Overlægerne klager både over de seneste besparelser på over en halv million og over en generel udvikling.

Kan ikke stå inde for behandling

- Sygehusene har gennem de sidste ti år leveret en markant stigning i antallet af behandlinger, uden at bevillingerne er fulgt med, men vi er nu nået til et punkt, hvor der ikke er plads til yderligere besparelser på personaleområdet, skriver overlægerådene. 

Problemet er, at vi ikke kan friholde fødeområdet. Og de medicinske patienter. Og psykiatrien. Og kræftområdet. Når man skal finde 600 millioner kroner, så må alle bidrage.

Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden, Soc.dem.

Ifølge lægerne er en væsentlig grund til, at hospitalerne nu er så presset, at politikerne vil spare uden at ville prioritere mellem hospitalernes opgaver.

Da Morten Hedegaard sagde op på Rigshospitalet, skrev han en afskedsmail til de ansatte.

- Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling  og medarbejdernes trivsel, stod der ifølge Politiken i mailen til de ansatte på afdelingen.

Men selvom overlægerådene på hospitalerne er enige med Morten Hedegaard, så står besparelserne ved magt.

- Problemet er, at vi ikke kan friholde fødeområdet. Og de medicinske patienter. Og psykiatrien. Og kræftområdet. Når man skal finde 600 millioner kroner, så må alle bidrage, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Socialdemokratiet, til Politiken. 

De har skrevet under på mailen

  • Lars Bo Krag Møller, formand for Overlægerådet Amager Hvidovre Hospital
  • Peter Sommer Ulriksen, formand for Overlægerådet Herlev Hospital
  • Jannick Rune Frederiksen, formand for Overlægrådet Nordsjællands Hospital
  • Gitte Elisabeth Meldgaard Ahle, forkvinde for Overlægerådet Region Hovedstadens Psykiatri
  • Mikael Sander, formand for Overlægerådet Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
  • Fin Biering-Sørensen, formand for Overlægerådet Rigshospitalet.