Lokalt

Børnehave og kommune i bitter strid: Vi vil hellere lukke end bøje os

Svendborg Kommune skal ikke bestemme om digitale medier skal være en del af dagligdagen for børnene i den private børnehave Askelæ. Det mener både pædagoger og forældre. Arkivfoto Kim Haugaard / Scanpix Denmark
TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Svendborg Kommune skal ikke bestemme om digitale medier skal være en del af dagligdagen for børnene i den private børnehave Askelæ.

Om onsdagen er der bagning på programmet. Sådan er det hver onsdag i Rudolf Steiner børnehaven, Askelæ.

Faste rutiner og genkendelighed i dagens program er udgangspunktet. Nærhed, øjenkontakt og friheden til selv at finde på, hvad der skal leges, er målet.

- Vi er slet ikke imod digitalisering i det hele taget, men det er vi på det her alderstrin. Børnene i førskolealderen skal have lov til at opleve og bruge deres sanser og motorik for at få den allerbedste base til senere hen i livet, og der synes vi, de digitale medier er meget velkomne, lyder det fra børnehaveleder, Anette Kiilerich.

Kommunen vil ikke give dispensation

Børnehaven Askelæ er havnet i en skarp strid med Svendborg Kommune.

Kommunen vedtog tilbage i april måned 2014 en vision for læring og dannelse, som gælder alle kommunens børn og unge, og i den kan man blandt andet læse, at daginstitutionerne skal sørge for at udnytte informationsteknologiens læringsmuligheder.

Børnehaven ser dog kommunens krav om IT i alle daginstutioner som uforeneligt med det pædagogiske værdigrundlag, som børnehaven bygger på.

- Vi har en enig forældregruppe, som siger, vi har valgt den her børnehave, fordi den har den profil, den har. At kommunen så vil gå ind og blande sig og ensrette institutionerne i kommunen, det synes jeg, er en træls tendens. Det er hjerteblod i Steiner pædagogikken, at man venter med at introducere IT til børnene er ældre, siger formanden for forældrebestyrelsen, Maria Iben Mathiesen.

- Vi har slet ikke i sinde at give os, fordi det er imod vores holdning til, hvad vi tror, der er godt for børnene, og vi vil gerne give dem det allerbedste.

Anette Kiilerich, leder Børnehaven Askelæ

Svendborg Kommune kom i december måned sidste år på tilsynsbesøg. Her blev det klart, at børnehaven ikke kunne bestå kommunes tilsyn, fordi man altså har afslået at indføre læring via f.eks. computer eller iPad.

Børnehave: Vi vil hellere lukke end bøje os for kommunens krav,

Siden har børnehaven med opbakning fra Daginstutionernes Landsforening indklaget spørgsmålet for Statsforvaltningen.

- Vi har slet ikke i sinde at give os, fordi det er imod vores holdning til, hvad vi tror, der er godt for børnene, og vi vil gerne give dem det allerbedste, siger børnehaveleder, Anette Kiilerich.

Det vides endnu ikke, hvornår Statsforvaltningen træffer afgørelse i sagen.