Lokalt

Landmanden Rasmus dropper ploven: Jeg sparer både tid og diesel

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Det er ikke alle østjyske landmænd, der har behov for at kunne håndtere en traktor med plov.

Ikke færre end 50 landmænd deltog søndag i det regionale pløjestævne i Hinnerup. Men faktisk er det ikke alle landmænd, der har behov for at mestre de bedste plove-teknikker.

Rasmus Bønløkke fra Trustrup på Djursland er en af de østjyske landmænd, der helt har droppet ploven. Han sår i stedet kornet direkte oven på de gamle afgrøder.

Det er 10 år siden, Rasmus Bønløkke sidst rykkede ud med traktor og plov. Ifølge ham er det både bedre for hans landbrug og for miljøet.

- Jeg sparer noget tid, og jeg sparer noget dieselolie. Jeg sparer også en masse stål til at bearbejde jorden, siger Rasmus Bønløkke til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Der er flere landmænd, der ligesom Rasmus Bønløkke arbejder med pløjefri dyrkning. Ifølge Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning er op mod 20 pct. af de danske marker dyrket uden brug af plov.

I stedet for den traditionelle plov bearbejder Rasmus Bønløkke kun de øverste tre centimeter af jorden. Såsæden bliver lagt ned i smalle rækker, hvorefter der bliver anvendt gødning imellem rækkerne med såsæd. 

Rasmus Bønløkkes metode betyder dog, at ukrudtet har gode vilkår, hvis han ikke gør en særlig indsats. Derfor anvender han Roundup i kampen mod ukrudtet.

Han mener dog stadig, at hans dyrkningsmetode samlet set er bedre for miljøet.

- Alternativet er at køre ud med en plov. Men det vil kræve 20 liter diesel mere og en masse stål, der skal slides ude i marken. For mit vedkommende vil der også være et mindre udbytte. Så den liter Roundup er givet godt ud, mener Rasmus Bønløkke.

Se mere om Rasmus Bønløkkes dyrkningsmetoder i tv-indslaget øverst i artiklen. 

50 landmænd deltog søndag i det regionale pløjestævne i Hinnerup.