Lokalt

Støjberg: Jeg synes ikke, at asylansøgere skal arbejde

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Ministeren er uenig i de regler, der giver asylansøgere mulighed for at søge arbejde.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjbjerg har ikke tænkt sig at arbejde for, at det bliver lettere for virksomheder at ansætte asylansøgere.

Tværtimod mener hun slet ikke, at asylansøgerne skal i arbejde.

- Grundlæggende er jeg imod, at man som asylansøger overhovedet må arbejde, mens man søger asyl. Der skal ikke ret meget fantasi til at forestille sig, at hvis man sidder i Bangladesh, hvor gennemsnitslønnen er 2000 kroner i måneden, så kan man hurtigt se en gevinst i at rejse til Danmark og søge asyl - også selv om man godt er klar over, at man ikke får asyl her i Danmark, siger Inger Støjberg til TV MIDTVEST.

Ministerens melding kommer efter, at virksomheden Crishfish i Hanstholm har peget på store bureaukratiske problemer ved at have asylansøgere ansat. Crishfish har selv en pakistansk asylansøger ansat i produktionen og er meget tilfreds med hans indsats. Problemet er bare, at det er forbundet med store vanskeligheder at udbetale hans løn, fordi han ikke har et cpr-nummer og dermed ikke kan få en bankkonto i Danmark.

Problemerne betyder, at Crisfish formentlig ikke vil ansætte flere asylansøgere, men det får ikke Støjberg til at ændre opfattelse. Når det overhovedet er muligt for asylansøgere at søge arbejde, skyldes det, at et flertal i Folketinget har ønsket den mulighed - en beslutning Støjberg altså er uenig i.

- Jeg har det sådan, at når man har fået asyl - altså hvis du er forfulgt og har ret til at opholde dig her - så skal du arbejde og forsørge dig selv.  Men det vil altså være en magnet på asylansøgere til Danmark, hvis man bare kan komme hertil og søge arbejde, selv om man er bevidst om, at man ikke kan få asyl, siger hun.