Lokalt

Her er vejen hvor flest børn er fattige

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Hvert femte barn, der lever i Stengårds-kvarteret i Esbjerg, er registreret som fattige.

Ghettoen er det område i Danmark, hvor der er flest indbyggere, som kan betegnes som økonomisk fattige.

- Børnefattigdom er markant mere udbredt i de danske ghettoer. Det er konklusionen i en undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet på tal fra 2014.

- Hvis man bruger den gamle fattigdomsgrænse, som VK-regeringen indførte, er der ca. 40.000 personer, som er økonomisk fattige i Danmark, forklarer analysechef Johan Schytz Juul til TV SYD. Af dem er ca. 8200 børn under 18 år.

Stengårdsvej i Esbjerg topper statistikken, hvor man kun ser på, hvem der har været under halvdelen af gennemsnitsindkomsten i mere end ét år. På Stengårdsvej gælder det 17,3 procent  af beboerne. Men når man ser på børnene, er tallet hele 22,6 procent.

Samme tendens går igen i de øvrige områder, som var på ghetto-listen i 2014. Det gælder følgende områder i TV Syds sendeområde:

- Skovparken/Skovvejen (Kolding)

- Præstebakken/Syrenparken (Esbjerg)

- Munkebo (Kolding)

- Korskærparken (Fredericia)

- Sundparken (Horsens)

- Finlandsparken (Vejle)

- Vi bruger tal fra Danmarks Statistik, forklarer Johan Schytz Juul. Og tallene er regnet ud fra husstandsindtægten. For børnene er der altså ikke tale om, at det drejer sig om børn helt ned til nul år, som lever i familier, som har indtægter under den definerede grænse.

Dermed bliver tallene for fattige børn markant større, fordi familierne typisk har flere børn.

Hvis man tager hele Danmark, så udgør de 40.000 personer, som er økonomisk fattige kun 0,7 procent af befolkningen. Men hvis man tager indbyggerne i de såkaldte ghettoer, så fattigdom næsten seks gange så udbredt i de områder (3,8 procent).

For børnene er tallet 5,1 pct.

Fattigdommen toppede i ghetto-områderne i 2011.Siden har der været et mindre fald.

Men forskerne frygter, at fattigdoms-tallene vil stige markant i de kommende år, fremgår det af analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.