Lokalt

Havets Anders And? I havsnød flere gange

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Tre mænd sejler i aftentimerne på mystiske ture ud fra Hundige Havn - og hver gang kommer de i havsnød.

Det er sket flere gange på få dage. Tre mænd sejler i aftentimerne ud i en motorbåd fra Hundige Havn. Og tilsyneladende har ingen af dem begreb skabt om, hvordan man sejler og navigerer - for når de tre sejler ud, ender de i havsnød og må hjælpes i land med assistance.

I aftes var den gal for anden gang på få dage, og både havnefogeden, Forsvarets Operationscenter, Østsjællands Beredskab samt Midt- og Vestsjællands Politi var involveret.

- Da vi fik meldingen, lød det, at det var en båd, der var gået på grund, og at der skulle være tale om en 25-fods sejlbåd. I første omgang blev det kommunale beredskab sendt ud, men de kunne ikke finde dem, lyder det fra vagtholdslederen i Forsvarets Operationscenter.

Han suppleres af indsatslederen fra Østsjællands Beredskab:

- Vi var der i tre timer, for det tog lang tid at finde båden - de anede ikke selv hvor de var, men sagde, at de kunne se tre skorstene - nemlig Avedøreværket. De lå så på en position 8,1 sømil fra Hundige Havn, fortæller indsatslederen.

Det viste sig, at der ikke var tale om en båd med sejl - men om en gammel kending - tre mand i en lille motordrevet båd, som igen og igen kommer galt afsted. Denne gang var deres båd blevet viklet ind i en masse fiskegarn, som de ikke selv kunne komme fri af.

Det lykkedes først at finde de tre mænd, da en anden båd i området spottede dem. Herefter fik Østsjællands Beredskab sendt en båd ud, og i pæn bølgegang fik man nærmet sig stedet og fik lodset de tre mænd over. Deres båd var så voldsomt viklet ind i fiskegarnene, at den ligger der endnu.

Hvis man spørger indsatslederen fra Østsjællands Beredskab, hvad tre ikke-sejlkyndige mænd laver aften efter aften i en motorbåd i Køge Bugt, lyder svaret:;

- Jeg aner det ikke.

Ole Wamberg er havnefoged i Hundige Havn. Det er ham, mændene ringer til, når de kommer galt afsted.

- Jeg gik ud for at se, om jeg kunne se dem med min kikkert, men Køge Bugt er jo stor. Jeg spurgte dem, om de havde kastet anker, men det havde de end ikke tænkt på. Og det bliver jo ikke nemmere at finde folk, hvis de driver rundt, siger han.

Ole Wamberg forklarer hovedrystende, at hvem som helst i princippet kan sejle helt lovligt ud i en båd på op til 50 fod uden nogen form for duelighedsbevis.

- Men vi er der jo for at hjælpe. Og det gør vi så hver gang, siger han.