Lokalt

Amatørarkæolog finder stor sølvskat på Bornholm: Som at vinde i Lotto

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

En amatørarkæolog har netop fundet en sølvskat med flere hundrede vikingetidsmønter på en gård lige udenfor Rønne.

Amatørarkæologen Michael Møller fik sig noget af en overraskelse, da han for nyligt gik tur med sin metaldetektor ved en gård lige uden for Rønne.

Da den bippede første gang, opdagede han en sølvmønt, men de høje lyde fra metaldetektoren fortsatte, og i løbet af kort tid blev Michael Møller klar over, at han fundet en skat med flere hundrede mønter fra vikingetiden.

Det skriver TV 2 Bornholm.

- Det er ligesom at vinde i Lotto. Når man finder den første mønt ude på en mark, så tænker man, hold da op, den er fin, siger Michael Møller til TV 2 Bornholm.

- Når man så finder nummer to en meter derfra, tænker man, at det her er rigtig godt. Når man så i løbet af fem minutter har fundet seks mønter, så ved man, der ligger en skat, og så er man bare overlykkelig, tilføjer han.

Foruden de mange sølvmønter består skatten også af lidt brudsølv.

Brudsølv er itubrudte sølvgenstande, som i vikingetiden blev brugt som betalingsmiddel.

- Den ene her har nok ligget i en læderpung, som er blevet ramt af ploven og kørt lidt ud og spredt. Og den andet er ligesom et bæger, der går ti centimeter ned og har form som et horn, siger Michael Møller om det fundne brudsølv.

Møntekspert: Fund kan være en vikings pensionsforsikring

Der er fundet omkring 100 sølvskatte fra vikingetiden på Bornholm. Og på øens museum har møntekspert Gitte Ingvardsson et bud på, hvad Michael Møllers fund har været brugt til.

- I de norrøne krøniker (oldnordiske krøniker, red.) står der skrevet om Odins Lov, at det som vikingen gravede ned i jorden, mens han levede, det havde han ret til at hente op, når han kom til Valhal (de faldnes hal, red.) igen, så det kunne jo godt være sådan en pensionsforsikring, siger Gitte Ingvardsson til TV 2 Bornholm.

Den nye sølvskat bliver udstillet på Bornholms Museum fra fredag.