Lokalt

- Det er helt grotesk, at nogle mennesker diskuterer, om min søn er dansk eller ej

Forældrene til Danmarks mest omtalte elevrådsformand, Jens Philip Yazdani, er rystede over debatten om deres søns nationale tilhørsforhold.

Er man dansker, hvis man er født og opvokset i Danmark, og til og med er elevrådsformand på et dansk gymnasium?

Det spørgsmål har floreret som et af de helt store emner den sidste uges tid efter, at Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, i DR2-programmet Debatten torsdag aften sagde, at han ikke kunne vurdere om 18-årige Jens Philip Yazdani, elevrådsformand på Langkær Gymnasium, er dansk.

Ifølge Jens Philip Yazdanis mor, Trine Sognstrup, er det en helt absurd udtalelse.

- Det er helt grotesk, at nogle mennesker diskuterer, om min søn er dansk eller ej. Tænk, at det overhovedet er et emne, siger Trine Sognstrup.

Jens Philip Yazdani er søn af en iransk far, som flygtede til Danmark for 30 år siden, og af en vestjysk mor.

Begge forældre gjorde sig grundige overvejelser, da Jens Philip Yazdani og hans lillesøster skulle have deres efternavne. Konklusionen blev, at de skulle have deres fars navn, selvom det ikke klingede dansk, og kunne risikere at give dem problemer senere i livet.

- Vi synes, at det var et smukt navn. Og dengang tænkte vi, at når vores børn engang blev store, så ville samfundet se anderledes ud, og man ville ikke lægge mærke til folks navne, men i stedet vurdere dem på, hvem de er som personer. Der tog vi fejl, siger hun.

Ifølge Trine Sognstrup har familien flere gange i løbet af børnenes opvækst stødt på udfordringer i forbindelse med det udenlandske efternavn.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der ville være så meget fokus på, hvad man hedder. At man faktisk bruger navnene til at udskille børn og unge i stedet for at integrere dem, siger Trine Sognstrup. Hun tilføjer, at hendes datter blev sendt til sprogundervisning, da hun startede i børnehaveklasse. Alene på grund af hendes navn og på trods af, at hun var flydende på dansk.

- Det var et stort chok for familien, siger Trine Sognstrup.

Trine Sognstrup er ikke i tvivl om, at Jens Philips efternavn har haft en afgørende betydning for, at han er endt som hovedperson i en diskussion om danskhed.

- Hvis han havde heddet Sognstrup til efternavn, tror jeg, at Martin Henriksen havde sagt, at Jens selvfølgelig er dansk. Det er jo et dansk navn. Det er kun det udenlandske efternavn, det brune hår og de brune øjne, der har været udslagsgivende for debatten, siger hun.

Jens Philip Yazdanis mor har et stort ønske for fremtiden.

- Jeg håber, at man om 21 år er holdt op med at definere folk ud fra deres navn, deres hårfarve og hudfarve. Det er mit håb, selvom det egentlig burde være en selvfølge i dag, siger Trine Sognstrup.