Radikale vil varme Viborg op med Applevarme

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

De Radikale vil afsætte 200 mio. kroner til udnyttelse af overskudsvarme fra blandt andet det nye Apple center i Viborg.

Når Apples 166.000 kvadratmeter store datacenter står færdigt, vil det producere meget overskudsvarme. Den varme kan udnyttes til at varme Viborg by op, men ifølge de Radikale kan høje afgifter betyde, at det bedre kan betale sig at lade varmen gå til spilde. Den problematik vil de Radikale til livs, derfor har partiet afsat 200. mio. kroner i partiets finanslovsudspil til at løse problemet.

- Vi skal bruge al strømmen fra den vedvarende energi og overskudsvarmen til at lave varme til husholdningerne. Det er absurd, at skatter og afgifter står i vejen for noget så logisk og vigtigt for den grønne omstilling, siger Andreas Steenberg, der er klimaordfører fra Radikale Venstre og valgt i den midt- og vestjyske storkreds i en pressemeddelelse.

Hos Energi Viborg er man glade for forslaget fra de Radikale. Formand for Energi Viborg, Niels Dueholm, er ligeledes meget positiv over forslaget:

- Det er dejligt, at der nu kommer politisk handling omkring anvendelsen af varmepumperne. Det har vi manglet længe, og det er på høje tid - set herfra - hvis vi skal undgå stigende varmepriser hos vores kunder, når grundbeløbet ophører ved udgangen af 2018. Vi håber på naturligvis, at Folketinget kan samles om de rette rammer – igen til gavn for i sidste ende fjernvarmeforbrugerne, siger Formand for Energi Viborg, Niels Dueholm i en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

I dag udgør overskudsvarme cirka 5,5 procent af den totale fjernvarmeproduktion. Med en investering på 200 millioner kroner giver som driftstilskud vil andelen ifølge Dansk Fjernvarme kunne stige til knap 10 procent. Efter planen skal datacentret i Viborg stå færdigt i 2026.