Lokalt

Nu får 26 autister mobile hjem: - I stedet for at flytte mennesket, flytter vi boligen

Region Midtjylland har udviklet 26 mobile huse, så autister kan blive boende i de kendte omgivelser - selv om de flytter.

Østjyske autister har nu mulighed for at blive boende i samme bolig, selv om de flytter et nyt sted hen.

Region Midtjylland har fået opført i alt 26 mobile boliger, som er placeret forskellige steder, hvor der er tilbud til autister.

En del af husene ligger lige nu i Gødvad ved Silkeborg, hvor blandt andre Mette Thumand er flyttet ind. Hun er for længst faldet godt til og er glad for, at hun kan blive boende i de vante omgivelser i mange år endnu.

- Jeg bryder mig ikke om at flytte. Jeg tager et stykke tid om at falde til et nyt sted, siger den unge østjyske autist til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Indvendigt ligner de mobile boliger ganske almindelige hjem. De er lydisolerede og er blandt andet udstyret med glasdøre, så beboerne kan se, hvad der sker udenfor, inden de forlader boligen.

De nye mobile huse kan anvendes på mange måder. For eksempel kan unge autister, der ikke tør flytte hjemmefra, i en periode bo i et mobilt hus i deres forældres have, indtil de er trygge nok til, at huset igen flyttes videre.

- Vi tager udgangspunkt i borgeren. Vi kan flytte borgeren derhen, hvor borgeren ønsker at bo, i stedet for at borgeren bliver nødt til at være i samme botilbud, siger områdeleder Lars Aarup Jensen fra Region Midtjyllands specialområde for autisme. 

I Landsforeningen Autisme hilses Region Midtjyllands initiativ velkomment. Ifølge formand Heidi Thamestrup er det vigtigt, at autister undgår at flytte til nye steder, hvor de ikke er trygge.

- I stedet for at flytte på mennesker, så de bliver forvirrede, kan man i stedet flytte huset derhen, hvor mennesket skal være. Det synes jeg er en unik mulighed, siger hun.