Lokalt

'Skide socialdemokrater': Lars Løkke sagde farvel til Olsen Banden-klenodie

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

I dag skal Det Gule Palæ, som er kendt fra Olsen Banden På Sporet, flyttes fra København til Gedser. Formålet er at redde bygningen fra nedrivning.

Det næste døgn kan du måske se et lidt pudsigt syn, hvis du står og spejder ud over vandet et sted mellem København og Gedser.

I dag skal den ikoniske Olsen Banden-bygning Det Gule Palæ nemlig flytte til Gedser, hvor det får nyt liv som en sammenblanding af Olsen Banden- og tog-museum. Her var Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen dukket op for at tage fotos, og han fortalte, at han bestemt var stor Olsen Banden-fan. Se klippet øverst i artiklen.

Synd at rive ned

Det er kun selve tårnet af bygningen, der skal flyttes, for selve stuehuset er råddent og bliver revet ned. Det fortæller Rune Holm Clausen, formand for Olsen Banden Fanklub DK, der står for flytningen.

- Vi flytter det, vi kan, fordi Banedanmark fior to år siden besluttede at rive bygningen ned. Den står på deres grund. Men vi syntes, det var synd og spurgte, om vi ikke måtte få lov til at bevare den, siger han til TV ØST.

- Det fik vi lov til med det forbehold, at bygningen skulle flyttes, for Banedanmark skal bruge området til at bygge nyt.

Historisk vingesus

Tårnet er omtrent ti meter højt og er estimeret til at veje 40 tons.

Og Rune Holm Clausen glæder sig til at se Det Gule Palæ komme ombord på sejlskibet og begynde sin færd ned mod Danmarks sydligste punkt.

- Det er så spændende. Når de sejler i dag, så skal bygningen blandt andet igennem Københavns Havn og under flere broer. Blandt andet Knippelsbro, som Olsen Banden-kendere vil vide var med i samme film som Det Gule Palæ.

Og for de uindviede: Kelds søn Børge får i filmen presset bropasseren på Knippelsbro til at hæve broen, da han sejler under broen i en lille jolle med en stjålet flagstang på masten.

- Så man vil kunne mærke et historisk vingesus, når palæet sejler under broen.

Når frem i morgen

Det er forventet, at Det Gule Palæ sejler fra Københavns Havn om et par timer. Derefter skulle det tage omkring 20 timer at nå Gedser.

Når det når frem engang i morgen formiddag, begynder renoveringen af bygningen, før det bliver genetableret som fungerende kontroltårn og museum i 2017.

Flytningen er finansieret af donationer fra blandt andet A.P. Møller & Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal og flere danske og tyske fans af Olsen Banden-filmene.

Herunder kan du læse om den første Olsen Banden film, der var mere end en tand frækkere end de opfølgende film.