Lokalt

Se overlægens rædselskabinet: Så galt kan det gå, hvis du cykler uden hjelm

En overlæge viser sin samling af smadrede cykelhjelme frem for at sætte fokus på større trafiksikkerhed.

Om du er barn eller voksen har ingen betydning – alle bør bruge cykelhjelm, når de tager en tur på hjernhesten.

Det er budskabet fra overlæge Jens Lauridtsen fra Odense Universitetshospital (OUH), der på skadestuen oplever, at mange cyklister pådrager sig hoved- og nakkeskader, fordi de ikke har kørt med cykelhjelm.

- Der kommer jo faktisk en om dagen, siger han til TV 2.

I alt har kun en ud af tre personer, der kommer på OUHs skadestue med efter en cykelulykke, båret cykelhjelm under ulykken.

For tre år siden var tallet dog endnu lavere, for dengang var det kun hver femte, der havde cykelhjelm på.

Det fik for to år siden Jens Lauridtsen til at begynde at samle på smadrede cykelhjelme, og af samme grund lagde han et billede af sin samling på OUH’s Facebook-side for fire dage siden.

- Her er et område, hvor vi faktisk har dokumentation i forhold til, at de her hjelme er indsamlet, og vi ved fagligt set, at der er belæg for det. Derfor syntes vi, at det var værd at få ud i offentligheden, siger Jens Lauridtsen til TV 2.

Børnene er bedst til at bruge hjelm

En af de danskere, der har oplevet hvor vigtigt det er at huske hjelmen, er Natasha Rasmussen. Hun var ude for et uheld for en måned siden, hvor hun ikke havde hjelm på:

- Så vælter jeg bare. Og det går bare så stærkt, at jeg ikke når at tage fra med hænder eller noget som helst. Jeg kan bare huske, at jeg lander med baghovedet direkte ned i asfalten.

Oplevelsen har ændret Natasha Rasmussens syn på cykelhjelmen, og nu husker hun den hver gang.

- Når jeg cykler fra mit hjem til toget, der er 500 meter, der har jeg hjelm på. Jeg har hjelm på hver evigt eneste gang.

Ifølge tal fra Rådet for Sikker Trafik er det klart de danske børn under 11 år, der er bedst til at bruge cykelhjelm; hele 80 procent. Det står i stærk kontrast til danskerne mellem 16 og 25 år, hvor kun 17 procent kører med hjelm.