Dansk sommerland var fyldt med liv og børnelatter – nu er det en spøgelsesby

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Den hedengangne Fun Park Fyn skulle i 2008 omdannes til en nyskabende H. C. Andersen-temapark. Men krisen kradsede, og parken er nu hærget og forladt.

Vandet er sumpet og fyldt med alger og affald.

Rundt om spirer græsset op af hullerne mellem stenene, og bygningerne er overmalet med graffiti og i slemt forfald.

Men i fordums storhedstid var der masser af besøgende i Sommerland Fyn ved Aarup.

Sommerland Fyn, senere Fun Park Fyn, var et bade- og legeland, som, når vejret var varmt, trak store skarer af danskere til fra hele landet.

Der var forlystelser for alle aldersgrupper. Lerdue-skydning med lasergeværer, Bumper-både og gokartbane. Et stort badeland med swimmingpools og vandrutsjebaner.

Men i 2007 gik Fun Park Fyn konkurs, og badelandet ligger nu hærget og forladt på de 19 hektar land.

Den konkursramte park blev købt i vinteren 2008 af ægteparret Lars og Mette Skifter, der ville omdanne sommerlandet til en forlystelsespark inspireret af H.C. Andersen og hans eventyr.

- Visionen var jo at lave noget, som Fyn fortjener. Så blev H. C. Andersen nævnt, og det lå jo lige til højrebenet - og det gør det sådan set stadig, siger Lars Skifter.

Du kan høre ham forklare mere om visionen bag H. C. Andersen Park herunder: 

Det blev derfor planlagt, at H. C. Andersen Park skulle stå færdig i maj 2009. For at hjælpe med at realisere planerne hyrede de nye ejere designeren Christian Bjerring til projektet.

Christian Bjerring er manden bag blandt andet de kendte Bonbon-figurer. Han har også designet forlystelser til blandt andet Djurs og Fårup Sommerland.

Men så ramte katastrofen – finanskrisen.

Herunder kan du se en oversigt over den forladte park. Videoen er lavet af Jens Wognsen: 

- På et tidspunkt faldt pengene jo ned fra himlen af, og man kunne låne til alting. Visionerne var store. Det har kostet os i omegnen af 15 millioner, siger Lars Skifter.

De nye ejere kunne ikke låne flere pange i banken, og samtidig var det ikke muligt for dem at finde investorer, der ville være med at realisere deres vision. Og til sidst måtte de sætte eventyret på pause på ubestemt tid. 

Den store milliongæld har parret dog ifølge eget udsagn fået afbetalt. 

Men selv om ferieparkeventyret indtil videre har været et mareridt, har ejerne ikke helt opgivet at få opfyldt drømmen om et stort lege- og badeland.

- Min største drøm er, at der kommer et sommerland, for det mangler Fyn. Vi går og venter på, at der kommer en køber, én der vel være pengemand. Men det er svært, det er jo som at lede efter en nål i en høstak. Drømmen er langt væk, siger Lars Skifter.

I videoen øverst i artiklen kan du se det forfaldne sommerland.