Lokalt

Pludselig gik det meget stærkt: Josefine blev født i bryggerset

Thomas Strange (Privatfoto)
TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Assisteret af sin mand, to ambulancereddere og en jordemoder i telefonen fødte Catharina Strange i torsdags sin datter hjemme i bryggerset.

- Det var jo ikke lige, hvad vi havde regnet med. Men det var faktisk en supergod oplevelse.

Højgravide Catharina Strange fik onsdag aften veer, men som en erfaren tredjegangsfødende fik hun besked på at blive hjemme lidt endnu. Og faktisk endte hun med at blive hjemme noget længere end de fleste.

Så længe, at hun, assisteret af to BIOS-reddere, fødte i bryggerset hjemme i huset i Svendborg.

- Jeg havde fået at vide, at tredje gang ofte er den drilske gang, hvor veerne kan være lidt specielle, siger Catharina Strange.

Og det må man sige, at de var. Veerne gik fra uregelmæssige til presseveer på fire minutter - og en halv time senere lå Catharina med sin nyfødte datter på brystet.

Bliv I bare hjemme

Veerne startede onsdag aften ved 21-tiden, og omkring klokken 23 talte Catharina og hendes mand Thomas Strange med fødegangen.

- De sagde, at hvis vi var trygge, så kunne vi godt blive hjemme. Så det gjorde vi, fortæller Catharina Strange. 

Kort tid efter gik veerne i stå, men kom og gik hele natten. Om morgenen var de kraftige men uregelmæssige, og klokken 10.15 havde Catharina ikke længere lyst til at være derhjemme.

'Ring, for nu gør det ondt,' var beskeden fra Catharina.

Men der er travlt på fødegangen, så Catharina og Thomas får at vide, at der først er plads til dem klokken 11.30. Kort tid efter skal Catharina på toilettet, hvorefter hun pludselig får vilde presseveer.

- 'Du må ikke presse', sagde Thomas til mig. Men han fik bare et 'hvad fanden ved du om det?' retur, griner Catharina.

Selv om klokken ikke er tæt på 11.30, beslutter de to sig alligevel for, at det nu er på høje tid at komme af sted til fødegangen.

Men så langt når de slet ikke.

Catharina når kun lige udenfor hoveddøren, og så går vandet. Hendes mand forsøger at få hende ind i bilen, men fødende kvinder er ikke sådan lige at overbevise om ting, de ikke har lyst til. 

- Jeg kan huske, at jeg sagde 'jeg skal ikke ind i den bil der!', så vi kommer kun lige ind i bryggerset igen, hvor jeg falder omkuld med presseveer.

Lynfødsel

Så de ringer i stedet efter en ambulance - og så gik det stærkt.

Klokken 10.53 kom ambulancen, og klokken 11 var datteren født.

Catharina Strange har kun ros til overs for de to ambulancereddere, Erik og Freddy, der hurtigt kom og assisterede ved fødslen.

- De var bare så rolige. Den ene havde aldrig prøvet det før, og den anden havde stået i en tilsvarende situation for mange år siden, siger Catharina Strange. 

- Jeg er virkelig glad for, at der var ro omkring mig. Der var ingen panik overhovedet, og det var bare så rart. Det er jo ikke noget, de oplever hver dag, men de klarede det bare super godt.

Ros til reddere

Derfor delte Catharina allerede senere samme dag et billede af hende selv, den nyfødte Josefine og de to BIOS-reddere, der hjalp hende ved fødslen.

- Jeg synes, at de fortjente at få at vide, at de klarede det rigtig godt. De har fået så meget kritik, men de er bare så gode, siger Catharina Strange.

- Det hjalp virkelig meget, at redderne var så rolige. Min mand talte hele tiden med en jordemoder i telefonen, og sammen med reddernes rolige måde at håndtere det på, gjorde det fødslen til en super god oplevelse.

Catharina Strange fortæller, at alle hendes to fødsler er foregået forskelligt, så hvis hun og Thomas skal have flere børn, skal det måske være en planlagt hjemmefødsel næste gang.

- Det her var så den ikke-planlagte hjemmefødsel. Jeg glemmer aldrig alle de tanker, der røg gennem hovedet, da jeg lå der. Der var så varmt, og jeg ville gerne have haft noget luft, men havde vi åbnet døren, så havde hele gaden kunne følge med, siger Catharina Strange med et grin.

Efter fødslen kørte de på hospitalet, hvor Catharina bad sin mand om at forevige øjeblikket.

- Billedet er taget på fødegangen til minde om de fantastiske reddere.