Lokalt

Forældet alarmsystem truer sikkerhed ved fødsler

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Et forældet alarmsystem på fødeafdelingen på OUH truer sikkerheden for patienterne.

Det viser en rapport fra Arbejdstilsynet, som TV 2/FYN har fået aktindsigt i.

I rapporten som Arbejdstilsynet har lavet på baggrund af samtaler med jordemødre, arbejdsmiljørepræsentanter og ledelse på fødegangen bliver det beskrevet, hvordan alarmsystemet, der er fra 1982, ikke længere er tidssvarende og direkte kan være til fare for patienterne.

Når en jordemoder har behov for hjælp på en fødestue er der et alarmsystem, hvor de kan tilkalde hjælp fra en kollega, hvis der opstår komplikationer under en fødsel. Men systemet er så gammelt og på flere stuer defekt, at jordemødrene ikke kan stole på, at der kommer en kollega. Ud over det, så kan en jordemoder på en fødestue ikke se, hvor der bliver kaldt om hjælp fra.

En daglig psykisk belastning

Det presser jordemødrene og i rapporten beskriver de adspurgte blandt andet, at…

”…det er en daglig psykisk belastning at møde på arbejde uden at være sikker på, at de kan få den fornødne hjælp.”” …der er risiko for, at de i en akutsituation ikke kan få hjælp fra en kollega eller få tilkaldt en læge".

Den ledende chefjordemoder på OUH kalder situationen uholdbar.

- Det er ingen tvivl om, at det er en utilfredsstillende situation, og det gør da ondt at læse, at medarbejderne frygter for farlige situationer. I situationer hvor der er travlt, så er det jo slet ikke optimalt at jordemødrene skal bruge ekstra tid på at blive klar over, hvor den røde lampe lyser, siger chefjordemoder Annette Frederiksen.

Afslag på penge til nyt system

Allerede i 2014 blev der i en APV gjort opmærksom på, at der var problemer med alarmsystemet og, at systemet ikke kan repareres.

- Det handler om at riget fattes penge. Et nyt system koster cirka 400.000 kr., og det har vi ikke i vores afdeling. Vi har derfor søgt om penge til et nyt system i OUH’s bygherreudvalg, men har fået afslag. Men vi skal have lavet en ombygning på fødegangen, og her forventer jeg, at systemet skiftes ud, siger Annette Frederiksen, chefjordemoder på OUH. Hun forventer, at dette sker i løbet af 2016.

Jordemødrenes tillidsrepræsentant håber, at de snart kommer et nyt og tidssvarende alarmsystem til fødestuerne på OUH.

- Selvfølgelig skal jordemødre ikke stå på en stue og ikke kunne kalde hjælp. Selvfølgelig skal de ikke det. Selvfølgelig skal de ikke presses til at forlade den fødende eller sende en partner eller en pårørende ud af fødestuen for at finde én, der kan komme ind og hjælpe, siger Lene Møller Andersen, tillidsrepræsentant for jordemødrene på OUH.

Patientforeningen: Helt uacceptabelt

Historien om det forældede alarmsystem kommer i kølvandet på, at vi i går her på TV 2/FYN kunne fortælle om de ansatte på fødegangen på OUH, der i flere tilfælde er så pressede i hverdagen, at de bryder grædende sammen og i 80-90 procent af fødslerne ikke når de ting, de skal.

Formanden for Patientforeningen kalder forholdene på fødegangen på OUH for uacceptable.

- Det er slet ikke acceptabelt. Det må man forvente, at ledelsen gør noget ved meget hurtigt, siger Niels Jørgen Langkilde fra Patientforeningen.