Fejldiagnose: Gustav forsøgte at tage sit eget liv tre gange

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Gustav Gøttsch fik diagnosen ADHD som seksårig og fik medicin for sin sygdom. Men Gustav havde ikke ADHD.

Torsdag fortalte TV2/FYN historien om en massiv stigning i antallet af stillede diagnoser. Patientforeninger hilser udviklingen velkommen, mens forskere advarer mod risikoen for overdiagnosticering og fejldiagnoser.

For ifølge eksperterne skyldes de mange diagnoser ikke, at flere danskere er blevet syge. Det skyldes derimod, at flere bliver behandlet for sygdomme, som de aldrig ville være behandlet for tidligere. Eller de bliver behandlet for sygdomme, som de slet ikke har.

- Jeg har jo hele tiden troet, at jeg var anderledes

En af de sygdomme hvor antallet af diagnoser er steget voldsomt inden for de seneste ĂĄr - er den psykiske lidelse ADHD. 

En lidelse som den nu 15-ĂĄrige Gustav Gøttsch endelig er sluppet af med, men først efter en lang kamp.

- Jeg har gĂĄet hele mit liv fra slutningen af børnehaven og troet, at jeg var anderledes. At jeg hele tiden skulle styre mig. Selvom jeg i princippet bare var en ganske almindelig dreng.

Gustav Gøttsch var bare seks år, da han fik diagnosen. Han viste alle de klassiske tegn ved ADHD, og Gustav fik som mange andre medicin for sin lidelse. Medicin, som gjorde ham syg.

- Vi kunne jo se nogle vanvittige bivirkninger. Han havde ondt i maven. Han kunne ikke spise noget. Var meget urolig. Han lignede en, der havde en tordensky over hovedet, fortæller Gustav's mor, Johnna Gøttsch.

- Jeg var konstant træt. Og min lunte var så kort. Jeg følte konstant, at jeg var nødt til at holde mig selv vågen for, at jeg ikke faldt i søvn, fortæller Gustav Gøttsch.

Gustav giver op

Diagnosen overskyggede alt for familien.

- Jeg tror, at 80 procent af tiden gik med at holde styr på den her sag. Det har bare været mega-anstrengende, siger Johnna Gøttsch.

I halvandet år hang fejldiagnosen over Gustav Gøttsch. Og tre gange forsøgte han at begå selvmord.

- Sidste gang der klatrede han sĂĄ op i de der lygtepæle, hvor der hang de her valgplakater. Fordi som han sagde; Nu kunne det være nok. Nu ville han tage de strømførende ledninger. Det vidste han jo godt var farligt, fortæller Gustavs mor.

Gustav Gøttsch blev heldigvis stoppet alle gange – og blev så derefter trukket ud af skolen og stoppede omgående med sin ADHD-medicin.

- Vi troede jo ikke pĂĄ det. Man gĂĄr jo fuldstændig i chok.  

- Vi kiggede pĂĄ hinanden, og der gĂĄr det egentlig først op for os, at han var.... meget dĂĄrlig. Og hvis man havde haft ham som voksen, sĂĄ havde man indlagt ham pĂĄ en p-afdeling. For han var faktisk rigtig dĂĄrlig og meget skrøbelig. Og meget pĂĄvirket af de bivirkninger, der var med den medicin, siger Johnna Gøttsch.

Det vigtigste papir

I dag har familien papir pĂĄ, at Gustav ikke er syg. Et stykke papir, der ligger øverst i det fyldte ringbind, der tæller hundredevis af dokumenter, og som er symbolet pĂĄ en mørk fortid i familien Gøttsch.

- Vi tænker jo, at det her dokument er det vigtigste dokument. Det er det, vi tager først med, hvis huset brænder. Fordi det her er det, der beviser, at Gustav ikke er syg, forklarer Johnna Gøttsch.