Lokalt

Endelig fandt Abdi en læreplads - lige henne om hjørnet

Et stort renoveringsprojekt i Odense giver lokale unge adgang til praktik og måske en eftertragtet læreplads. Det blev Abdi Alis held.

Da Abdi Alis boligkvarter i Odense skulle renoveres, blev det samtidigt Abdis store chance for at få en håndværkeruddannelse.

Renoveringsprojektet ”Byg til Vækst” i Korsløkkeparken i Odense havde nemlig indbygget en social klausul i kontrakten med byggefirmaerne. Bygherren aftalte med håndværkerfirmaerne, at de - som del af kontrakten - skulle give lokale, udsatte unge en chance for at få et job, en praktikplads eller en læreplads på byggeriet.

Og det blev Abdi Alis adgangsbillet til en læreplads.

- Jeg var rigtig glad, da jeg underskrev lærekontrakten. Endelig var der noget at stå op til om morgenen, fortæller han.

Forud var gået halvandet år, hvor han forgæves havde ledt efter en læreplads, primært som tømrer. Hans held var så, at han blev sat i forbindelse med renoveringsprojektet lige om hjørnet fra, hvor han selv bor.

- Først var jeg i praktik. Det er fint, at man kan prøve forskellige ting, fortæller Abdi Ali.

Fordi han fik lejlighed til at prøve forskellige ting, så endte han til sin store glæde med en læreplads som murer.

- Jeg var træt af at gå hjemme. Vi vil jo alle sammen gerne lave noget, siger han.

Kan få nogen i gang igen

Projektet ”Byg til Vækst” er en del af milliardrenoveringen af det store, socialt udsatte boligområde i Odense.

-Nogle af de unge herfra har måske ikke haft den største succes på uddannelsesinstitutionerne. De har måske oplevet nederlag.  Vi kan give dem en direkte mulighed for måske at få en praktikplads, måske møde deres kommende mester, og det motiverer dem måske til at komme i gang igen. Det giver hele byggeprojektet en helt anden dimension. Det giver et ekstra lag for bygherrerne, og det vil de gerne være med til, siger Peter Rahbæk Juel, der er sekretariatschef i "Byg til Vækst".

De seneste tal viser, at flere end 50 lokale unge har været i gang med forskellige forløb i forbindelse med renoveringsprojektet i Korsløkkeparken. Af dem er 22 kommet i job eller i uddannelse.

Andre får øje på projektet

Peter Rahbæk Juel glæder sig samtidigt over, at projektet har betydning for flere end dem, der direkte er involveret:

- Når nogle af de unge fra området render rundt i arbejdstøj, så er der andre unge fra området, der ser det. Og på den måde kan håbet også brede sig til andre. Man kan se, at det der med bygge- og anlæg faktisk kan blive virkelighed for mig, siger han.

Den dimension af projektet har Abdi Ali også oplevet:

- Der er mange, der lige kommer over og snakker med mig. De vil høre, om der også er en læreplads til dem.  Jeg siger til dem, at de ikke skal give op. De skal bare søge og søge, siger han.