Lokalt

Kongeørn dræbt af rival i kamp om tronen i Store Vildmose

Ørneekspert Jan Tøttrup Nielsen undersøger den dræbte kongeørn. Jan Skriver / Dansk Ornitologisk Forening

En fire år gammel kongeørn er blevet dræbt af en anden kongeørn i Vendsyssel - formentlig i et opgør om territorium.

For få uger siden blev en kongeørn fundet dræbt af hagl i Vendsyssel. Og nu har endnu en af de store rovfugle mødt sin død i Store Vildmose.

- Vi var i første omgang meget bekymrede for, om den var blevet nedlagt ulovligt ligesom den for to uger siden, siger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening(DOF) til TV 2.

Det viste sig imidlertid hurtigt, at det ikke var hagl, der havde nedlagt den fire år gamle hun torsdag eftermiddag, men derimod en anden kongeørn.

Forsøgte at overtage tronen

Der menes kun at være mellem 10 og 15 kongeørne i Danmark. Selvom de alle holder til i Vendsyssel, skulle man synes, at der var god plads til dem alle. Alligevel ser det ud til, at kongeørnen er dræbt i en kamp om territorium.

- Naturen er grum og uden nåde. En fire år gammel hunørn har forsøgt at overtage tronen i Store Vildmose, men det er mislykkedes med fatale konsekvenser til følge. Hun er ganske enkelt blevet dræbt med en klo gennem kraniet og flere læsioner på vinger og krop. Måske har både hannen og hunnen i det kommende ynglepar deltaget i kampen for at smide den indtrængende hun ud af ”deres” Vildmose, siger ringmærkeren og ørneeksperten Jan Tøttrup Nielsen til DOF's artikel om dramaet.

Drabet på hunnen er et hårdt slag for den danske bestand af kongeørne, da hun var en del af blot fire ynglende par.

Ringmærkningen fortæller ornitologerne, at det var en fire år gammel hun kendt som E08, der blev dræbt.

Meget sjældent tilfælde

Knud Stensveds teori er, at den nu afdøde hun forsøgte at trænge sig ind på parrets territorium, hvor hun blev mødt af hunnen fra det yngre par.

- Det er meget sjældent, at vi med så stor sikkerhed kan konstatere, hvad der er sket, siger han.

Grunden til, at alle de danske kongeørne er samlet på det samme sted, er ifølge Knud Flensted de store øde områder og de gode muligheder for at jage blandt andet harer og mindre fugle i Vendsyssel.

Det hidsige opgør mellem ørnene efterlod en slagmark af fjer.