Lokalt

Kommune kræver digitale borgere, men derfor nægter de selv

Byrådspolitikerne i Gribskov Kommune vil ikke omstille sig i samme grad, som de kræver borgerne gør det.

Som en af få kommuner i Danmark vil et flertal i Gribskov Kommune ikke indføre en digitalisering af deres egne dagsordener.

Digitaliseringen af diverse dokumenter har efterhånden slået igennem i de fleste virksomheder og offentlige institutioner, men et sted holder de fortsat papirfanen højt.

I Gribskov Kommune i Nordsjælland har et flertal i byrådet nemlig besluttet, at medlemmernes dagsorden fortsat skal være trykt på papir og ikke udelukkende som et digitalt dokument. Det på trods af, at kommunen i de senere år har stillet krav om, at borgerne skal være mere og mere digitale.

Det skriver Nyt om Nordsjælland.

Forslaget blev stillet af det lokale parti Nyt Gribskov, og den store modstand overrasker Anders Gerner Frost fra partiet.

- Det kommer bag på os, at der kan være så stor uenighed mod at nytænke byrådsarbejdet. Vi beder borgerne bruge computeren til stort set al ting, så det ville klæde os at gøre det samme. I øvrigt har alle byrådsmedlemmer allerede fået stillet både en computer, en iPad, en printer og gratis internetadgang til rådighed. Lad os nu være lidt moderne, siger han til mediet.

I øvrigt har jeg prøvet at printe, men med det gamle lort vi har fået udleveret, så står man jo med blæk op og ned af armene

Lone Møller (S), byrådsmedlem i Gribskov Kommune

DF: Det giver arbejdspladser til Postdanmark

Et af argumenterne for at gå over til digitale dagsordner er de udgifter, der spares ved mindre administration, hvilket i Greve Kommune betød en besparelse på 160.000 kroner sidste år.

Selvom flere af byrådets Venstre-medlemmer erkender, at fremtiden er digital og derfor var positive over for forslaget, så stemte Birgit Roswall (V) alligevel nej med argumentet, at det var rarest at have dagsordenen i papirudgave, samt at man ikke altid kan komme på internettet.

Dansk Folkeparti er enig:

- Jeg kan godt lide at være på farten, hvad nu hvis man er et sted uden internetadgang, og man vil læse en dagsorden?, siger Brian Lyck (DF), der ikke formildes af, at dagsordenen kan downloades. At digitaliseringen betyder besparelser, preller ligeledes af på byrådsmedlemmet:

- Man kan jo også vende det om og sige, at det giver arbejdspladser til Post Danmark, når vi sender dagordenerne ud, lød modargumentet.

Blæk op og ned af armene

Særligt hos Socialdemokraterne er modstanden stor, selvom borgere i kommunen i de senere år er blevet gjort digitale med Digital Post og lignende.

S-medlemmet Lone Møller truede således med at forlade byrådet, hvis hun ikke fremover får tilsendt dagsordenen på skrift.

- Der er en mærkbar forandring på, hvem der læser bilagene, efter de kun ligger på nettet. Standarden er helt klart faldet. I øvrigt har jeg prøvet at printe, men med det gamle lort, vi har fået udleveret, så står man jo med blæk op og ned af armene, siger hun.