Lokalt

Landsby ville have ny købmand - så samlede borgerne 2,8 mio. kr. ind

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

2,8 millioner kroner har borgerne i Bælum nord for Hadsund samlet sammen til en ny købmand i byen.

Hvad gør man, når købmanden mangler plads i sin egen landsby? Man samler da penge sammen i byen – eller det man med et nyt begreb kalder crowdfunding.

375 af borgerne i Bælum har samlet i alt 2,8 millioner kroner sammen til projektet med at bygge en ny købmandsbutik. Ønsket bag Bælum Butikshus er at skabe et lokalt samlingssted, der udover at skulle rumme byens dagligvarehandel og være et samlingssted for alle byens borgere.

For i Bælum vil man gerne beholde købmanden i byen, så man kan tiltrække tilflyttere, sikre huspriserne og sørge for at byen vokser.

Torsdag eftermiddag var der så rejsegilde på byggepladsen, hvor man nu bygger det nye butikshus. Til rejsegildet var der traditionen tro mulighed for at sætte tænderne i en knaldrød pølse og få en tår øl.

- Det er simpelthen så flot, at folk vil bidrage til det her og vil have et sted at handle her i byen, siger Lukas Christiansen, der er Spar Købmand i Bælum.

Da vores reporter Mogens Jørgensen kom forbi, var meldingen på godt nordjysk, at man var godt tilfredse med at se byggeriet tage fart. Men hvor mange penge, hver enkelt har lagt i projektet, det kunne Mogens alligevel ikke få ud af de beskedne nordjyder.

- Det synes min bank ikke, jeg skal fortælle dig, griner Tage Jensen fra Bælum, der er en af de glade givere.

De 766 indbyggere i byen kan – efter planen - tidligst køre indkøbsvognen ind i butikken fra 1. maj i år.

- Det er en flot bygning, og det bliver jo dejligt at bo tæt på købmandsforretningen. Jeg skal jo ikke gå så langt, siger Tage Jensen.

Det er simpelthen så flot, at folk vil bidrage til det her og vil have et sted at handle her i byen

Spar Købmand i Bælum