Lokalt

Alternativ menu: Serverede orme for børn på vinterferie

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Hvordan smager mad uden lugtesansen? Og kan man spise melorme? Det har børn i denne uge kunnet teste på Bornholms Madkulturhus.

- Kan I gætte, hvad det her er? 

Thomas Guldbæk deler små gelébidder ud i alle regnbuens farver. De fremmødte børn smager forsigtigt på den grønne først. Mange gætter på at det er citron. 

- Ikke langt fra. Det er appelsinjuice, siger Thomas Guldbæk. 

I denne uge har Bornholms Madkulturhus Gaarden udfordret børn på deres sanser for at sætte fokus på smag. Børnene har skullet lære om de fem grundsmage - salt, sødt, surt, bittert og umami. 

- Idéen er at få sat ord på smag. Altså hvordan vi opfatter smag, både med smagsløg med også med alle de andre sanser vi har. Alt det prøver vi at sætte ord på og lege med, siger Thomas Guldbæk, projektkoordinator på Gaarden. 

Derudover har børnene også skullet udfordre deres smagsløg, når en af deres andre sanser blev taget fra dem. For hvordan smager slik, hvis man holder sig næsen? Og kan smage, at det er blomkål man spiser, når det er lavet til gul gelé?

- I Danmark er vi ikke så gode til at sætte ord på smag. Det vil vi gerne arbejde med. Hvis børnene kan sætte ord på smag, kan de også bedre beskrive, hvad de vil have, og de bliver mere bevidste om de ting, de putter i munden, siger Thomas Guldbæk. 

Èt er at skulle identificere smage - noget andet er, når man skal spise noget, som vi slet ikke har tradition for her i landet. Gaarden havde nemlig også sat ristede melorme på menuen til Leg med Mad arrangementet. 

- Vi har ikke taget dem med bare for at være grænseoverskridende. Men vi ville gerne udfordre mundfølelsen og hvad vi er vant til at spise. Vi spiser ikke mange melorme eller insekter i Danmark, men det gør man jo andre steder i verden, siger Thomas Guldbæk.