Lokalt

Fugle forsvinder fra Nordjylland: Er trætte af vejret

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De nordjyske fuglearter forsvinder – og det er klimaændringer, der er synderen.

En ny opgørelse fra fugleoptællingsprojektet Atlas 3 viser, at 13 fuglearter er på retur i Danmark. Rolf Christensen fra Skagen fuglestation ved alt om fugle - faktisk har han spottet alle 475 fuglearter i Danmark på nær én. Men de fugle, han plejede at fange i sin kikkert, forsvinder fra Nordjylland.

- Hvidbrystet præstekrave, markpibe eller toplærke var alle engang særlige fugle her i Nordjylland og især i Skagen, og vi ser dem bare ikke mere nu. De er ved at være forsvundet, og der sidder kun cirka fem toplærker tilbage i Hirtshals – og når de er væk, er det slut, siger Rolf Christensen, Skagen fuglestation.

De truede fuglearter er pressede af klimaændringer, der betyder kraftigere vind og vejr, og det gør livet som fugl svært, fortæller naturvejleder Villy Hansen.

- Når klimaet ændrer sig, og temperaturen ændrer sig, så forstyrrer det fuglene. Det er simpelthen med til at ødelægge det for dem. Vejret er ikke som det var før hen. Sommer bliver koldere og vinter bliver varmere og det blæser meget mere, siger naturvejleder Villy Hansen.

Farvel til de svage fuglearter

Tilbagegangen betyder, at man fremover kommer til at se mange flere måger end hvidbrystede præstekrave i naturen.

- Det betyder jo så, at vi nok mest får et land fyldt med måger, gæs, krager og ænder, siger Rolf Christensen.

Det er de svage fuglearter, der er på retræte fra Nordjylland, for de er blevet trætte af vejret.

- Vejret forandres i Danmark – og så er der nogle arter, der simpelthen bare må give op, siger Rolf Christensen.

De forsvundne fugle, er svære at få tilbage, derfor skal der gøres noget ved dem, der stadig kan nå at reddes. Men bare rolig, fuglene forsvinder aldrig helt fra den nordjyske natur.

- Med til historie skal vi huske, at der også kommer nye til, men vi savner nu stadig de gamle, slutter Villy Hansen.