Lokalt

Bios-direktørs kone fiskede Falck-oplysninger hos SFs Karsten Hønge

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Under påskud om at være en almindelig borger, kontaktede Bios-direktørs kone i august SFeren Karsten Hønge for at få oplysninger om valgkampsbidrag.

Det var Mette Ekeroth, som er gift med ambulancetjenestens Bios direktør, Morten Hansen, som i efteråret kontaktede Karsten Hønge for at få at vide, om han havde modtaget penge fra Falck. Men hun fortalte aldrig, at hun var Morten Hansens kone. Det viser sig, efter at TV 2/Fyn har fået adgang til korrespondancen af Karsten Hønge.

Mette Ekeroth, som er gift med Morten Hansen, kontaktede Karsten Hønge den 3. august for at få en oversigt over de donationer, som han havde fået til sin valgkamp. Da Karsten Hønge så spurgte, hvem hun var, svarede hun: 

”Jeg er såmænd bare en almindelig borger, med en stor interesse i dansk politik og en baggrund i statskundskab,” svarede Mette Ekeroth, der gjorde opmærksom på, at hun selv har arbejdet for højtstående politikere.

”Oplysningerne vil skulle bruges i min indledende overvejelse af, om der er baggrund for en mere akademisk undersøgelse af emnet,” sluttede hun.

Og efter flere mailudvekslinger skriver hun:

”Min interesse er mere specifikt partiernes holdning til kampagnebidrag med forbindelse til virksomheder og jeg kan være mere konkret, så det behøver ikke at kræve en stor arbejdsindsats at svare. Så lad mig spørge således: Jeg har fået antydet af en kontakt tæt på den tidligere regering, at du kan have fået kampagnebidrag fra Falck, deres datterselskaber og/eller privatpersoner på vegne/foranledning af Falck. Kan du be- eller afkræfte dette?

På intet tidspunkt fortæller hun, at hun er gift med Morten Hansen, og ifølge TV 2/Fyns oplysninger var hun ansat hos udenrigsministeriet, da hun ville lave den akademiske undersøgelse af valgkampsbidrag. Det ryster Hønges partikollega, regionsrådspolitikeren Ida Damborg.

- Jeg synes, at det er usmageligt at folk så tæt på Bios’ ledelse så direkte forsøger at undergrave en politiker. Mette Ekeroth er ikke en almindelig borger, for hun har en meget stor interesse i at få ødelagt troværdigheden hos de politikere, der har stillet sig kritisk over for Bios, siger Ida Damborg fra SF.

Også næstformanden i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S), undrer sig.

 - Det er noget mærkeligt noget at skjule og lege under cover. Det er ikke ordentlig. Når vi bliver kontaktet som regionsrådspolitikere, så forventer vi da at folk præsenterer sig på ærlig vis og fortæller hvad deres intentioner er. Det er noget rod det her, siger Poul Erik Svendsen

Den sidste mail blev sendt den 20. august, og den 23. august var netop denne mailkorrespondance mellem Hønge og Ekeroth baggrund for en historie, som TV Syd lavede om Falck-reddernes bidrag til Hønges valgkampagne. En historie der blev citeret og fulgt op hos bl.a. TV 2/Fyn, TV 2 og Fyens Stiftstidende.

Se i klippet over artiklen, hvordan det lød i TV 2 Nyhederne den 23. august og hør, hvordan Karsten Hønge dengang reagerede i klippet herunder.

Hverken Mette Ekeroth eller Morten Hansen vil kommentere på historien, og TV Syd vil ikke kommentere sagen, men henviser til, at kilden til TV SYDs historie er garanteret kildebeskyttelse. 

Politikere til Thyge Nielsen: Kald Morten Hansen til samtale

Ida Damborg mener, at det er op til Bios selv, om dette skal have konsekvenser for Morten Hansen som direktør, men opfordrer formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), til at kalde Morten Hansen til en kammeratlig samtale.

- Vi bliver nødt til at forklare Morten Hansen lidt omkring tillid, og hvad sager som denne gør ved tilliden fra Region Syddanmark til Bios. Han skal vide, at metoder som disse ikke hører hjemme i samarbejdet, siger Ida Damborg.

Poul Erik Svendsen (S) er enig.

- Når en politiker bliver kontaktet på den her måde, og det er skjult hvem det er, så er det jo ikke en måde at have et samarbejde på. Og det er helt rimeligt at præcisere det over for Bios. Men i sidste ende er det op til Bios’ bestyrelse at sætte rammer op for, hvilken form for etik virksomheden og de ansatte skal efterleve, siger Poul-Erik Svendsen.

Thyge Nielsen er ikke imponeret over Mette Ekeroths ageren i denne sag.

- Jeg vil ikke selv have brugt de metoder. Der blev brugt mange ufine metoder i sommerens løb frem mod Bios’ overtagelse fra mange sider, og det tyder så på, at Morten Hansens kone også har gjort det, siger Thyge Nielsen, der ikke har planer om at gøre mere ved historien.

- Det er ikke helt uproblematisk. Der er andre og lidt strammere spilleregler, når det er forholdet mellem Region Syddanmark, som er arbejdsgiver og en privat virksomhed som Bios, der er arbejdstager. Jeg har ikke planer om at tage fat i Morten Hansen, men hvis der kommer en henvendelse fra mine politiske kolleger, vil jeg da kigge nærmere på det, siger Thyge Nielsen der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark.