Nu indledes FN's generalforsamling i New York

Hvad sker der? I dag indledes FN's 78. generalforsamling i New York.

Blandt dagens talere er USA's præsident Joe Biden, som ventes at gå på klokken cirka 16.15 dansk tid.

Senere på dagen går Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj på talerstolen.

Han går senere på end det forventede tidspunkt, som lød på 18.30 dansk tid.

- Ondskab kan man ikke stole pĂĄ, siger Zelenskyj

- Ondskab kan man ikke stole pĂĄ, bare spørg Prigozjin, siger Zelenskyj med henvisning til den tidligere leder af den Wagner-militærgruppe, der i sommer stod bag et mytteri mod Putin og døde i et flystyrt to mĂĄneder senere.

Zelenskyj afslutter sin tale med håb om, at Ruslands krig bliver den sidste i verden, idet han siger "Slava Ukraini", inden han træder ned fra talerstolen.

- Vi kom med fredformel allerede for et ĂĄr siden, siger Zelenskyj

Zelenskyj siger, at han præsenterede konturerne af et ukrainsk fredsudspil under sin videotale ved sidste ĂĄrs FN's generalforsamling.

Han siger, at han planlægger at præsentere detaljerne ved morgendagens møde i FN's SikkerhedsrĂĄd, og at mere end 140 stater og internationale organisationer enten helt eller delvist har støttet formlen.

- Den ukrainske fredsformel er klar til at tilbyde løsninger og trin, som kan demontere Rusland som vĂĄbenfør aggressor, siger Zelenskyj.

Ukraine beder om solidaritet fra Europa

Zelenskiy opfordrer landene i FN til at støtte Ukraine i at lancere en midlertidig eksportkorridor fra dets grænser for at sikre, at landets rige masse af af bĂĄde kornprodukter og vegetabilske olier tilgængelige pĂĄ det globale marked.

Han siger, at det er "alarmerende" at se, hvordan nogle europæiske lande "udspiller solidaritet i politisk teater", med henvisning til meddelelser fra Polen, Slovakiet og Ungarn om at indføre deres egne restriktioner på ukrainsk kornimport.

Rusland bruger mad som vĂĄben, siger Zelenskyj

Zelenskyj siger, at det er klart, at Rusland forsøger at bevæbne fødevaremanglen pĂĄ det globale marked til gengæld for anerkendelse af dets erobrede territorier i Ukraine.

Rusland pĂĄvirker fødevarepriserne som et vĂĄben. PĂĄvirkningen rammer befolkninger fra Afrikas Atlanterhavskyst til Sydøstasien.

Den ukrainske præsident henviser til, at Rusland har trukket sig ud af kornaftalen, som ellers tillod Ukraine at eksportere via landets havne i Sortehavet uden militære repressalier.

Zelenskyj trækker tråde til Anden Verdenskrig

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, begynder sin tale til FN's generalforsamling med at diskutere initiativet for atomnedrustning som følge af Anden Verdenskrig, en strategi han beskriver som god, "men ikke burde være den eneste strategi".

Zelenskyj siger i sin tale, at Ukraine gav sit atomarsenal væk, men at verden derefter "besluttede, at Rusland skulle have lov til at bevare en sĂĄdan magt".

Historien viser, at det var Rusland, der fortjente atomnedrustning tilbage i 1990'erne, pĂĄpeger Zelenskyj.

Zelenskyj næste mand på talerstolen

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskiy, taler personligt til FN's generalforsamling for første gang siden Ruslands invasion i februar 2022.

Sidste ĂĄr sendte Zelenskiy en forudindspillet tale til FN ved den ĂĄrlige generalforsamling.

I sin tale i dag forventes den ukrainske leder at tale til verden for Ukraines sag og sende en appel til regeringen i Washington for fortsat hjælp til at afværge Ruslands invasion efter den 19 mĂĄneder lange krig.

Erdogan vil afslutte krig med "diplomati og dialog"

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, lover at intensivere bestræbelserne på at afslutte Ukraines krig "gennem diplomati og dialog".

Erdogan siger, at FN's SikkerhedsrĂĄd, der bestĂĄr af de faste medlemslande Rusland, USA, Kina, Storbritannien og Indien, er ophørt med at være garant for verdenssikkerhed. I stedet er det blevet "en kampplads for de politiske strategier" for sine fem permanente medlemmer, som har vetoret i beslutningsprocesser, siger han.

- Verden er større end fem, siger Erdogan.

Den tyrkiske præsident siger, at Tyrkiet har bestræbt sig pĂĄ at holde Rusland og Ukraine omkring forhandlingsbordet siden begyndelsen af ​​krigen, og tilføjer, at "krigen ikke vil have nogen vindere".

- Vi vil øge vores indsats for at afslutte krigen gennem diplomati og dialog på grundlag af Ukraines uafhængighed og territoriale integritet, siger han fra talerstolen i New York.

Stoltenberg erklærer sig enig med Biden

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er netop trĂĄdt ud af FN's generalforsamling og har udtalt sig til BBC om Joe Bidens tale.

Stoltenberg siger, at han er enig i holdningen til præsidentens bemærkninger.

- Det er afgørende, at det internationale samfund fortsætter med at fordømme Rusland og støtte Ukraine i krigen, siger han.

- Hvis vi ikke støtter Ukraine, sĂĄ er ingen nation i verden sikker, siger Stoltenberg til BBC.

Store ledere udebliver fra FN-topmøde – Putin på grund af arrestordre

For første gang i ĂĄrevis er den amerikanske præsident, Joe Biden, den eneste leder af FN's SikkerhedsrĂĄds fem permanente medlemslande til at deltage i FN's generalforsamling i denne uge.

Lederne af Kina, Rusland, Indien, Frankrig og Storbritannien har sĂĄledes alle besluttet at springe den 78. FN-generalforsamling over.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, giver en "travl tidsplan" som forklaring pĂĄ sit fravær. 

Den franske præsident, Emmanuel Macron, der deltog sidste år, fravalgte mødet for at være vært for Storbritanniens kong Charles' visit i Paris.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har en arrestordre udstedt af den internationale straffedomstol for pĂĄstĂĄede krigsforbrydelser i Ukraine hængende over sig. 

Kinas præsident, Xi Jinping, glimrer ikke overraskende ved sit fravær, da han sjældent personligt er til stede ved FN's generalforsamling.

Derudover deltager Indiens premierminister, Narendra Modi, altsĂĄ heller ikke.

Frankrig opfordrer til hastemøde i Sikkerhedråd

Frankrig har opfordret til et hastemøde i FN's SikkerhedsrĂĄd i forbindelse med Aserbajdsjans lancering af en militæroperation i Armeniens Nagorno-Karabakh region.

Aserbajdsjans forsvarsministerium siger ifølge BBC, at man har pĂĄbegyndt "anti-terroristiske" operationer i omrĂĄder af dets Nagorno-Karabakh-regionen, som aktuelt er under etnisk-armensk kontrol.

Det er den operation, Frankrig nu vil have FN's Sikkerhedsråd til at drøfte.

- Intet påskud kan retfærdiggøre en sådan ensidig handling, som truer tusinder af civile, der allerede er berørt af måneders ulovlig blokade og går imod det internationale samfunds bestræbelser på at nå frem til en forhandlet løsning, hedder det i en erklæring.

Danmark vil i FN's SikkerhedsrĂĄd

Årets åbning af FN's generalforsamling er den sidste, inden Danmark i juni 2024 er på valg til et ikke-permanent sæde i FN's Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026.

Hvis Danmark skal have et sæde i FN's SikkerhedsrĂĄd, skal to tredjedele af stemmerne opnĂĄs, nĂĄr der stemmes om sammensætningen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger til TV 2, at den ophedede debat om koranafbrændinger også er noget af det, han kommer til at diskutere, mens alverdens ledere er samlet i New York.

- Det handler om at række hånden ud til nogle af de lande, vi ikke nødvendigvis er en-til-en enige med eller deler værdier med, siger Løkke i et interview med TV 2.

Vi kan ikke tillade Ukraine at blive opslugt af Rusland, siger Biden

Ikke overraskende taler USA's præsident Joe Biden om krigen i Ukraine.

Og han retter en meget skarp kritik mod Rusland som krigens aggressorer.

- Det er Rusland og Rusland alene, som stĂĄr i vejen for fred i Ukraine, siger Joe Biden.

Joe Biden benyttede ogsĂĄ FN's generalforsamling til at appellere til verdens ledere om at stĂĄ sammen med Ukraine mod den russiske invasionsmagt.

- Rusland tror pĂĄ, at verden vil blive træt og tillade den at brutalisere Ukraine uden konsekvenser, sagde Biden i sin tale.

 - Hvis vi tillader Ukraine at blive opslugt, er enhver nations uafhængighed sĂĄ overhovedet sikker længere? lød det fra USA's præsident.

USA forpligtet til at opretholde internationale institutioner

Biden siger, at USA er forpligtet til at opretholde de institutioner, der blev bygget i slutningen af ​​Anden Verdenskrig, og som er "et varigt grundlag" for verdens fremskridt.

Han siger, at USA er i gang med "seriøse konsultationer" med mange medlemslande om at udvide FN's Sikkerhedsråd, og tilføjer, at "vi har brug for flere stemmer, flere perspektiver ved bordet".

- FN skal fortsætte med at bevare freden, forhindre konflikter og lindre menneskelig lidelse, siger Joe Biden i en meget lang og detaljerig tale.

USA's præsident tilføjer, at USA arbejder på at få globale institutioner såsom Verdensbanken til at blive mere lydhøre, effektive og inkluderende.

Vi har magten til at ændre historien, siger Biden

USA's præsident, Joe Biden, taler til generalforsamlingen

- Lad os aldrig glemme, at vi vælger at stĂĄ sammen og anerkende de fælles hĂĄb om at knytte hele menneskeheden sammen.

USA's præsident siger videre, at ledere, der er samlet i New York, besidder magten til at "bøje historiens bue", og at "verdens øjne er rettet pĂĄ jer alle".

USA skal lede verden, siger Biden

USA's præsident, Joe Biden, har gjort sin entrĂ©. Han blev flankeret af mange sikkerhedsvagter og blev fulgt af pressesekretær i Det Hvide Hus, Karine Jeanne-Pierre, og USA's særlige klimaudsending, John Kerry.

- Jeg forstĂĄr den forpligtelse, mit land har til at lede verden i disse kritiske tider, ĂĄbner Biden med at slĂĄ fast.

Biden understreger dog samtidig vigtigheden af et globalt sammenhold.

- Ingen nation kan klare vore dages udfordringer alene, siger han.

Brasiliens præsident taler om klimakrise og fattigdom

Luiz Inácio Lula da Silva indleder sin tale med at sige, at han først stod på FN's generalforsamlings talerstol i 2003, hvor han udtrykte tillid "til den menneskelige evne til at overvinde udfordringer og udvikle sig mod overlegne former for sameksistens".

Den brasilianske præsident har dog ikke mistet sin "urokkelige tillid til menneskeheden", men han advarer om, at klimakrisen gennem de sidste 20 ĂĄr er taget til i styrke.

- I 2003 havde verden endnu ikke indset alvoren af ​​klimakrisen, som banker på vores dør, som ødelægger vores hjem, vores byer, vores lande, dræber og pålægger vores brødre tab og lidelser, især de fattigste, lyder det.

Lula siger, at sult var det centrale tema i hans tale for 20 ĂĄr siden, og at verden nu er mere og mere ulige, hvor de ti rigeste milliardærer har mere rigdom end de fattigste 40 procent af menneskeheden.

Varm velkomst til Zelenskyj

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fundet sig en plads i salen og er blevet mødt af anerkendende klapsalver og varm velkomst fra alverdens ledere.

Zelenskyj ventes at gĂĄ pĂĄ talerstolen senere i dag.

Danmark står langt nede i talerækken

Med 193 deltagende lande er der rift om mikrofonen ved FN's generalforsamling. Og Danmark står meget langt nede i talerækken.

Det er en "uigennemsigtig" protokol, som bestemmer, hvem der skal tale hvornår, fortæller TV 2s USA-korrespondent, Lotte Mejlhede.

- Det er stort set altid Brasilien, der starter. Derefter følger USA, som er værtslandet ved denne generalforsamling.

- Som det ser ud nu, får Danmark først taletid i næste uge. Der er rigtig mange lande, som skal fortælle om, hvad deres holdning er til verdens situation, siger Lotte Mejlhede.

Rusland skaber "en verden af usikkerhed", siger Guterres

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, siger i sin ĂĄbningstale, at lande som Rusland skaber en "verden af ​​usikkerhed" for alle efter landets invasion af Ukraine, som han siger har "udløst den næste fase af vores liv: Historiske menneskerettighedskrænkelser, splittede familier, traumatiserede børn og knuste drømme og hĂĄb. 

Krigen i Ukraine har "alvorlige implikationer" for verden uden for Kyiv, siger han og peger pĂĄ sammenbruddet af Sortehavets kornkorridor.

- Verden har hårdt brug for både ukrainsk mad og russisk mad og gødning for at stabilisere markederne og garantere fødevaresikkerhed.

Rundt om i verden dukker nye risici op, efterhĂĄnden som lande udvikler nye vĂĄben, og atomnedrustning befinder sig aktuelt "i stilstand", siger Guterres.

Demokratiet er truet, siger FN's generalsekretær

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, har åbnet årets generalforsamling fra talerstolen med en advarsel om verdens tilstand.

- Demokratiet er truet. Autoritarisme er pĂĄ fremmarch, uligheder vokser, og hadefulde ytringer er stigende. Vores verden har brug for statsmandskab, og verdens ledere har et socialt ansvar for at opnĂĄ kompromis i opbygningen af ​​en fælles fremtid, siger den portugisiske diplomat, som ogsĂĄ adresserer den verserende krig i Ukraine i sin ĂĄbningstale. 

- I FN er vi fast besluttet på at gøre en ende på krigens svøbe, fast besluttet på at bekræfte troen på menneskerettighederne, fast besluttet på at opretholde retfærdighed og respektere international lov og fast besluttet på at fremme sociale fremskridt og bedre liv for alle mennesker, lyder det.