Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, har søndag udtalt, at der ikke vil være nogen hurtig afslutning på krigen i Ukraine.

Rapport fra den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) tyder på, at Rusland flytter tropper fra Bakhmut til Zaporizjzja-region grundet ukrainsk fremrykning.

Ukrainsk ambassadør i Mexico kritiserer præsident

Oksana Dramaretska, ukrainsk ambassadør i Mexico, retter skarp kritik af Mexicos præsident Andrés López Obrador.

Hun kritiserer tilstedeværelsen af russiske militærfolk ved en parade på den mexicanske uafhængighedsdag, samtidig med, der er krig i Ukraine.

Det skriver det ukrainske medie Ukrainska Pravda.

CNN: Zelenskyj taler i amerikansk senat under besøg i USA

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj vil holde en tale, når han på torsdag i næste uge besøger det amerikanske senat.

Det skriver CNN.

Meldinger om eksplosioner i Sevastopol - Rusland hævder at have skudt droner ned

Telegram-kanaler på Krim-halvøen melder om eksplosioner i området ved Cape Fiolent i det besatte Sevastopol på Krim-halvøen søndag aften, skriver det ukrainske medie Ukrainska Pravda.

Ifølge det russiske forsvarsministerium var eksplosionerne et resultat af en operation udført af den ukrainske flåde og det ukrainske forsvars efterretningstjeneste.

Det russiske forsvar hævder samtidig at have skudt to droner ned over den sydvestlige del af Krim-halvøen, og en tredje over Belgorod-regionen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Zelenskyj takker soldater efter befrielse af by

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj takker søndag de soldater, der tog del i befrielsen af landsbyen Klishchiikva i Donetsk-regionen.

Det skete i præsidentens daglige video-tale, hvor han også takkede alle, der beskytter Ukraines luftrum og kæmper på frontlinjerne, skriver det ukrainske medie Ukrainska Pravda.

- I dag vil jeg særligt anerkende de krigere, som gradvist tilbageerobrer Ukraines territorie i Bakhmut, sagde Zelenskyj blandt andet.

Ukraine: By i Donetsk befriet

Ukrainske tropper har befriet byen Klishchiivka i Donetsk-regionen.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Ifølge Oleksandr Syrskyj, leder af det ukrainske militærs specialstyrker, er byen "fri for russere".

Klishchiivka er en taktisk vigtige landsby syd for Bakhmut ved frontlinjen.

Russisk guvernør: Ukraine har angrebet to landsbyer

Ukrainske tropper har udført angreb mod landsbyerne Tetkino og Popovo-Lezhaci i Kursk-regionen i Rusland ved grænsen til Ukraine, siger Kursk-regionens guvernør Roman Starovoit ifølge det russiske nyhedsbureau TASS.

En transformatorstation og en elforsyningslinje i Tetkino er beskadiget, skriver TASS.

Canada lover 170 millioner kroner til system til luftforsvar i Ukraine

Den canadiske forsvarsminister Bill Blair har søndag oplyst, at Canada vil bidrage med 24,4 millioner dollar (170,72 millioner kroner) til et partnerskab ledet af Storbritannien, som skal levere et hårdt tiltrængt system til luftforsvar i Ukraine.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Mand dræbt i russisk angreb i Sumy-regionen

En mand er lørdag blevet dræbt og en kvinde såret ved et russisk angreb i grænseområdet Velyka Pysariyka i Sumy-regionen.

Det oplyser anklagemyndigheden i Sumy-regionen ifølge det ukrainske medie Ukrainska Pravda.

Russere skal ikke lave indhold til Youtube, siger vicechef for statsdumaen

Lige nu diskuterer Ruslands politikere at blokere for adgangen til Youtube, men der er endnu ikke enighed om, hvorvidt det er en god eller dĂĄrlig ide.

Vicechefen for statsdumaen, Anton Gorelkin, siger, at det kan gøre mere skade end gavn, selvom der ifølge ham ikke er nogen grund til, at russere bliver ved med at producere indhold til platformen.

- YouTube fortsætter med at forblive en fjendtlig platform, der bevidst overtræder lovgivningen i Den Russiske Føderation. Der er ingen garanti for, at Youtube i morgen ikke begynder at føre en mere aggressiv politik med at distribuere ulovlige videoer. Russiske indholdsproducenter på YouTube har ingen fremtid, siger han.

Det er blandt andet ulovligt i Rusland at kritisere krigen i Ukraine, og dette gælder også distribuering af materiale, der er kritisk.

Ukrainsk landmand død efter at have påkørt mine med traktor

En ukrainsk landmand er død og en anden er såret, efter at deres traktor søndag ramte en mine, mens de var ved at pløje en mark. Det rapporterer Reuters.

Hændelsen fandt sted i Ukraines sydlige Kherson-region, som er stærkt mineret, efter flere dele af regionen har været under russisk besættelse.

På beskedtjenesten Telegram appellerer regionens guvernør, Oleksandr Prokudin, til, at landmændene afstår fra at arbejde, indtil markerne er blevet inspiceret.

Ukraines premierminister, Denys Sjmygal, sagde tidligere på året, at Ruslands invasion af Ukraine har skabt verdens største minefelt med et areal på 250.000 kvadratkilometer.

Tjetjeniens præsident deler nye videoer efter rygter om kritisk sygdom

De seneste dage har rygterne svirret om den Tjetjenske præsidents, Ramzan Kadyrov, tilstand. Rygterene har blandt andet gået på, at den 46-årige præsident er i kritisk tilstand og måske endda i koma.

Søndag er der så dukket to nye videoer op på Ramzan Kadyrovs Telegram-profil. På den ene af videoerne kan man se præsidenten gå en tur i regnen, hvorefter han smilende siger til kameraet, at han er ude at træne.

- Jeg anbefaler på det kraftigste, at alle, der ikke kan skelne sandheden fra løgne på internettet, går en tur, får frisk luft og får styr på tankerne, lyder ordene fra Kadyrov, som syner af at være frisk.

Umiddelbart er det ikke til at fastslå, hvornår videoerne er blevet optaget, og TV 2 har således ikke haft muligheden for at verificere ægtheden af dem.

Rusland påstår at have udført missilangreb på militærfabrik i Kharkiv

Det russiske forsvarsministerium meldte søndag, at Rusland har udført et angreb i den ukrainske by Kharkiv. Det skriver Reuters.

Ifølge ministeriet blev angrebet udført på en fabrik, hvor ukrainske pansrede køretøjer repareres. Det oplyses ikke fra ministeriet, hvornår angrebet fandt sted.

Tidligere på dagen meddelte guvernøren i Kharkiv , at Rusland havde ramt en bygning af en "civil virksomhed" i Kharkiv med fire S300-missiler.

Ukrainsk ambassadør: Rusland udførte flere angreb mod civile natten til søndag.

Oleh Syniehuboy, der er guvernør i den ukrainske by Kharkiv udtaler, at byen har været udsat for flere angreb natten til søndag. Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Ifølge guvernøren var der flere angreb i løbet af aftenen og natten.

Omkring klokken 23.00 blev der udført et angreb, hvor fem russiske krydsmissiler ramte den regionale hovedstad og sårede seks civile.

Fire russiske S-300-missiler ramte en civil virksomhed i byen omkring klokken 00.30. Her var der ingen meldinger om sĂĄrede, udtaler Oleh Syniehuboy.

Kim Jong-un forlader Rusland

Russiske medier beretter nu, at den Nordkoreanske leder, Kim Jong-un, igen er pĂĄ vej mod Nordkorea. Det skriver blandt andre det russiske medie RIA.

Der blev afholdt en afskedsceremoni på en togstation i det sydøstlige Rusland, hvor den nordkoreanske leders pansrede tog allerede var parkeret.

Turen tilbage til Nordkorea er omkring 200 kilometer og varer adskillige timer, skriver RIA.

NATO-chef: Vi skal forberede os pĂĄ en lang krig

Jens Stoltenberg, der er generalsekretær i NATO, mener, at der ikke vil være nogen hurtig afslutning på krigen i Ukraine. Det siger han i et interview udgivet i det tyske medie WAZ.

-De fleste krige varer længere end forventet, når de først er begyndt. Derfor må vi forberede os på en lang krig, udtalte han til det tyske medie.

Han udtaler, at hvis der skal være fred i Ukraine, så skal den russiske præsident lægge sine våben.

Forsvarsministerium: Rusland har en voksende bekymring for forsvarslinje mod nord

Russiske styrker har i de seneste dage forstærket deres forsvar omkring den besatte by Tomak i Zaporizjzja-regionen, der ligger i det sydlige Ukraine. Det skriver det britiske forsvarsministerium i deres daglige rapport, der udgives via det sociale medie X.

Byen Tomak ligger cirka 16 kilomter syd for den nuværende frontlinje.

Ifølge det britiske forsvarsministerium bliver der i området opsat yderligere checkpoints, panserværnsforsvar og gravet nye skyttegrave.

- Forbedringer af byens forsvar indikerer sandsynligvis Ruslands voksende bekymring over ukrainske taktiske gennemtrængning af den første hovedforsvarslinje mod nord, skriver det britiske forsvarsministerium.

ISW: Rusland flytter muligvis tropper fra Bakhmut

Ukraines offensiv i den østlige Zaporizjzja-region kan have tvunget Rusland til at flytte tropper dertil fra Bakhmut. Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i sin daglige rapport om krigen, der udkom lørdag aften.

Rapporten bygger pĂĄ geolokaliserede billeder fra fredag.

I rapporten fremgår det, at Ukraines fremskridt i Zaporizjzja-regionen kan have tvunget Rusland til at flytte tropper væk fra Bakhmut.

Formodningerne skyldes blandt andet, at en eliteformation af russiske styrker for nyligt flyttede sig fra det sydlige russiske forsvar nær Bakhmut, skriver ISW.

Rusland melder om angreb pĂĄ oliedepot

Andrej Klytskjov, der er guvernør i den sydvestlige Orjol-region i Rusland, melder om et angreb på et oliedepot i området. Det oplyser det norske nyhedsbureau NTB ifølge NRK.

Angrebet førte efter sigende til en voldsom brand og skader på depotet.

Guvernøren udtalte, at der ikke er nogen ofre, og at nødberedskabsstyrker arbejder på stedet.

Det skal bemærkes, at oplysningerne ikke er blevet bekræftet af uafhængige kilder. Det er endnu uklart, om droneangrebet var vellykket, eller om anlægget blev ramt af vragdele fra en nedskudt drone.

Fragtskibe ankommet til ukrainsk havn efter rejse ad en ny rute gennem Sortehavet

Ifølge de ukrainske havnemyndigheder er to fragtskibe ankommet til en ukrainsk havn efter at have rejst ad en ny rute gennem Sortehavet. Det skriver BBC.

De to skibe ankom til havnebyen Tjornomorsk lørdag, hvor de skulle laste 20.000 tons hvede, der skal sælges på det internationale marked.

Det skulle angiveligt være første gang, at et civilt, ukrainsk skib lagde til i en ukrainsk havn siden en aftale mellem Rusland og Ukraine – der skulle sikre transportskibenes sikkerhed – kollapsede.

Skibets besætning består af personer fra Tyrkiet, Aserbajdsjan, Egypten og Ukraine.

Rusland: Droneangreb afværgede mod Krim og Moskva natten til søndag

Det russiske forsvarsministerium oplyser, at mindst seks droner – der var rettet mod Krim fra forskellige retninger – er nedskudt. Det skriver Ritzau.

Det oplyses dog ikke, om der er nogen sårede i forbindelse med nedskydningen af dronerne på Krim-halvøen.

Udover angrebene pĂĄ Krim oplyser Sergej Sobjanin, der er borgmester i Moskva, pĂĄ mediet Telegram, at Ruslands luftforsvarssystem har nedskudt yderligere to ukrainske droner, der var rettet mod hovedstaden.

- Ifølge de foreløbige oplysninger er der hverken sket skader eller personskader på det sted, hvor resterne af dronen faldt ned, skriver Sobjanin.

Dronerne blev skudt ned over byens Ramensky- og Instra-distrikt.