Seneste nyt om krigen i Ukraine 14. september

Hvad skete der? Flere droner blev skudt ned over Rusland og Krim-halvøen onsdag aften og natten til torsdag.

Medier: Ukraines præsident deltager i FN-møde

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har planer om at deltage i FN's Generalforsamling i næste uge, og han ventes at møde præsident Joe Biden under sit ophold i USA, rapporterer tv-stationen NBC samt nyhedsbureauet Reuters.

Ukraines præsident forlod første gang sit hjemland under krigen i december sidste år for at flyve til Washington og takke USA for dets støtte under krigen og samtidig holde samtaler om at styrke Ukraines evne til at forsvare sig selv.

Medier deler video af omfattende skader på russisk krigsskib efter missilangreb

Det ukrainske missilangreb, der i går ramte et russisk skibsværft på Krim-halvøen, har ifølge Ukraine beskadiget en ubåd og landgangsfartøjet Minsk, så meget, at de sandsynligvis ikke kan repareres, skriver Reuters.

Flere ukrainske medier deler her til aften en video af omfattende skader på et russisk krigsskib. Ifølge medierne skal der være tale om det ramte skib Minsk med store skader i en tørdok. Videoen er blandt andet blevet delt af Ukrainska Pravda. 

Angrebet er blandt de mere opsigtsvækkende fra ukrainsk hold og er formentlig blevet gennemført med langtrækkende missiler leveret fra Vesten. 

USA indfører nye sanktioner mod 150 personer og firmaer

USA indfører nye sanktioner mod mere end 150 enkeltpersoner og virksomheder.

Sanktionspakken er rettet mod personer og selskaber i en række lande, som anklages for at sælge vestlig teknologi til Rusland, hedder det.

Flere sanktioner har også som mål at hindre udviklingen af den russiske energisektor og fremtidige indtjeningskilder.

Det omfatter gasprojekter i Arktis, minedrift og fabrikker, der producerer og reparerer russiske våben.

Russiske bombefly patruljerer omkring Norge

To russiske Tu-95MS strategiske bombefly har udført en patrulje over neutrale farvande i Barentshavet og Norskehavet, rapporterer russiske nyhedsbureauer torsdag med henvisning til forsvarsministeriet, der også har delt videomateriale fra patruljen. 

Ifølge ministeriet var patruljen planlagt og varede omkring fire timer.

Ukrainsk brigade afviser melding fra minister: - Vi har ikke generobret landsby

Ukraines Tredje Angrebsbrigade, der kæmper omkring Bakhmut, afviser nu meldingen om at landsbyen Andriivka skulle være generobret. Det skriver Kyiv Independent. 

Som det også er nævnt i nærværende blog, meddelte Ukraines viceforsvarsminister tidligere, at landsbyen var blevet generobret at Ukrainske soldater. Men selvsamme soldater der kæmper ved byen siger nu, at det ikke er tilfældet. 

- Udtalelsen om befrielsen af Andriivka er falsk og præmatur. I øjeblikket fortsætter alvorlige og tunge kampe i Klishchiivka og Andriivka, rapporterede brigaden ifølge det ukrainske medie. 

- Sådanne udtalelser er skadelige, truer personalets liv og skader udførelsen af kampmissioner, lyder det videre.

International straffedomstol åbner kontor i Kyiv

Den Ukrainske statsanklager, Andrij Kostin, meddeler, at Den Internationale Straffedomstol – ICC har åbnet et feltkontor i Kyiv som en del af dets arbejde med at afdække russiske krigsforbrydelser i Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Fra ukrainsk hold har man opfordret til, at der oprettes en særlig domstol, der skal holde Rusland ansvarlig for overtrædelser begået under invasionen, der blev lanceret i februar sidste år.

- I dag markerer et afgørende skridt i vores rejse mod at genoprette retfærdighed, skriver Andrij Kostin på sociale medier.

- Feltkontoret for Den Internationale Straffedomstol er åbnet i Ukraine, det største ICC-kontor uden for Haag. Nu bliver vores samarbejde endnu mere effektivt.

Tiltaget kommer efter, at et internationalt kontor for at efterforske Rusland for krigsforbrydelsen af aggression, åbnede i Haag i marts i det, Kyiv kaldte et "historisk" første skridt mod en domstol for Moskvas ledelse.

EU fjerner tre russiske forretningsfolk fra sanktionsliste

Den Europæiske Union har fjernet tre russiske forretningsfolk fra sin sanktionsliste mod Rusland. Det skriver Reuters.

Det drejer sig om Grigory Berezkin, milliardæren Farkhad Akhmedov og Alexander Shulgin, tidligere chef for det russiske e-handelsfirma Ozon OZON.O.

Anonyme EU-kilder, der arbejder med sanktioner, har tidligere på ugen fortalt Reuters, at de tre personers placering på sanktionslisten blev betragtet som juridisk svage, hvilket betyder, at EU ikke var sikker på, at de ville stille op i retten, hvis de blev anfægtet.

Ukraine generobrer landsby nær Bakhmut

Ukraine har generobret den østlige landsby Andriivka nær den russisk-besatte by Bakhmut. Det siger Ukraines viceforsvarsminister Hanna Majlar på det sociale medie Telegram.

- Andriivka er vores. Vi sikrer nu vores positioner, lyder det i et opslag på Telegram.

Bakhmut har efter at være blevet erobret af Rusland i foråret fortsat dannet ramme om hårde kampe, hvor Ukraine forsøger at generobre den ødelagte by.  

To amerikanske ambassademedarbejdere erklæret uønskede i Rusland

Det russiske udenrigsministerium indkalder den amerikanske ambassadør i Moskva, oplyser nyhedsbureauet RIA.

Det sker i forbindelse med, at Rusland nu erklærer to medarbejdere på den amerikanske ambassade for "uønskede".

Samtidig understreger udenrigsministeriet, at der vil blive slået ned på enhver indblanden fra den amerikanske ambassade i interne anliggender, ifølge nyhedsbureauet TASS.

Soldater tog afsked med kammerat i Kyiv

Fredag holdt ukrainske soldater begravelse for soldaten Serhii Yarmolenko, som døde i kamp mod russiske tropper i Donetsk-regionen.

Begravelsesceremonien blev holdt på Uafhængighedspladsen i Kyiv.

Kim Jong-uns besøg i Rusland fortsætter i "adskillige dage"

Nordkoreas diktator Kim Jong-uns besøg i Rusland, som blev indledt tirsdag og fortsatte onsdag med et møde med præsident Putin, vil fortsætte i "adskillige dage", skriver Reuters.

Sådan lyder det nu fra Rusland, der oplyser, at Putin nu er tilbage i Moskva, og at samtalerne mellem de to parter var "konstruktive".

Samtidig oplyser Kreml, at Putin med taknemmelighed har accepteret Kim Jong-uns invitation til at besøge Nordkorea, og at udenrigsminister Lavrov besøger Pyongyang i oktober.

I forhold til et fremtidigt militært samarbejde med Nordkorea, oplyser Kreml, at "vi agter at udvikle bånd på alle mulige områder."

Rusland hævder at have ødelagt en ubemandet ukrainsk båd

Det russiske forsvarsministerium hævder nu at have opdaget og ødelagt en ubemandet ukrainsk båd i Sortehavet på et tidspunkt, hvor ukrainske styrker ser ud til at udføre hyppigere angreb på russiske skibe, skriver Reuters.

Onsdag angreb Ukraine et skibsværft i Sevastopol.

Da Kim Jong-uns sikkerhedsfolk så hans stol, gik de i aktion

De sikkerhedsfolk, som den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, havde med til mødet med præsident Vladimir Putin i den fjernøstlige del af Rusland, havde især rettet opmærksomheden mod den stol, som deres leder skulle sidde i.

De brugte mange minutter på at spraye og polere en stol, inden Kim skulle have sit direkte møde med Putin. Det rapporterer den russiske avis Kommersant, som tydeligvis opfattede optrinnet som lettere komisk, ifølge Reuters.
 

Sydkorea kommer med opfordring til Nordkorea og Rusland

Sydkoreas nationale sikkerhedsråd opfordrer Nordkorea og Rusland til at holde deres løfte om ikke at udveksle våben, oplyser det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap torsdag.

Sikkerhedsrådet udtaler, at de tager de to landes militære samarbejde meget seriøst, oplyser nyhedsbureauet Newsis. 

Udmeldingen kommer dagen efter, at Nordkoreas diktator Kim Jong-un besøgte Ruslands præsident Putin og blandt andet diskuterede militært samarbejde.

Satellitbilleder viser ødelæggelser efter angreb i Sevastopol

Satellitbilleder viser nu ødelæggelserne efter det ukrainske angreb på Sevastopol onsdag.

Angrebet skabte betydelig skade på byens skibsværft, herunder et skib og en ubåd, skriver Skynews.

Russerne hævdede onsdag, at skibene kan komme i brug igen, mens ukrainerne hævdede, at de var ødelagt.

Militærblogger: Russiske styrker trækker sig tilbage fra flere positioner

Ukrainske styrker er rykket frem i den vestlige del af Zaporizhzhia-provinsen og har tilsyneladende avanceret nær Bakhmut, skriver Institute for the Study of War (ISW) onsdag.

En russisk militærblogger hævder, at russiske styrker har trukket sig tilbage fra adskillige uspecificerede positioner nær landsbyen Klishchiivka. 

I stedet skal soldaterne have forskanset sig i forsvarsposition bag en jernbanelinje øst for byen. 

Den samme blogger skriver, at kampene fortsætter i og nord for Klishchiivka, og at russiske styrker bevarer deres positioner i den nordøstlige udkant af byen. 

Norge investerer én milliard kroner til genopbygning i Ukraine

Norge investerer én milliard norske kroner (650 millioner danske kroner, red.) i Verdensbankens arbejde for at opretholde civil infrastruktur og starte genopbygningen af Ukraine. 

Det skriver det norske statsministerium i en pressemeddelelse, ifølge NRK.

Her understreger statsminister Jonas Gahr Støre, at Norges støtte til Ukraine er langsigtet.

Én dræbt i ukrainsk angreb

Et ukrainsk angreb har dræbt én mand og beskadiget en strømforsyning i den russiske Kursk region, oplyser den lokale guvernør Roman Starovoit til Telegram torsdag.

Ifølge guvernøren blev manden dræbt efter beskydning i byen Tekkino ved den russisk-ukrainske grænse.

Også landsbyen Gordeevka blev ramt, men her blev ingen dræbt.

Rusland er bekymret for Wagner-gruppen i Syrien

Det russiske forsvarsministerium er dybt bekymret over Wagner-gruppens fortsatte operationer i Syrien. Det skriver Institute for the Study of War (ISW), som henviser til en militærblogger fra Kreml.

Ifølge denne har det russiske forsvarsministerium haft held med at blokere en rotation af Wagner-soldater fra Afrika via en luftbase i Syrien, indtil en ledende skikkelse fra Wagner-gruppen i Syrien kontaktede viceforsvarsministeren, general Yunus-Bek Yevkurov, som gav tilladelse til, at Wagner-flyet kunne lande.

Den mulige konflikt tyder ifølge ISW på, at dele af Wagner-gruppen stadig har en sammenhængende ledelse på trods af Wagner-leder Jevgenij Prigozjins død. Og at det russiske forsvarsministerium er dybt bekymret for Wagner-gruppens delvise uafhængige operationer i Syrien.

Den seneste udvikling kan tolkes som, at Wagner-gruppens ledelse delvist kan operere uafhængigt af det russiske forsvarsministerium, og at gruppens medlemmer i Syrien har bedre kampkapacitet end gruppen har i afrikanske stater.

Ifølge ISW er det russiske forsvarsministerium bekymret for, at den syriske Wagner-gruppe er mere loyal over for den afdøde Prigozjin end andre Wagner-grupperinger. Syrien er det eneste land, hvor Wagner-soldater og det russiske forsvarsministerium opererer side om side, og efter oprøret 24. juni blev Wagner-ledere i Syrien tilbageholdt.

Lukasjenko besøger Putin

Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, besøger fredag Rusland, hvor han skal mødes med præsident Putin, skriver Telegram.

Det overordnede emne for mødet vil være "international agenda og regionale problemer", oplyser Belarus statslige nyhedsbureau Belta.