Livebloggen lukker for i aften
Vi lukker livebloggen ned for i aften, men vi er snart tilbage med flere opdateringer fra Ukraine.
Hvad sker der? Ukraine er langsomt, men sikkert ved at genvinde territorie fra russerne, siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg.
Fredag godkendte USA, at danske og hollandske F-16-fly bliver sendt til Ukraine, når oplæringen af ukrainske F-16-piloter er gennemført.
Vi lukker livebloggen ned for i aften, men vi er snart tilbage med flere opdateringer fra Ukraine.
I en video lagt på det sociale medie X siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fredag aften, at Ukraine er ved at forberede nogle nye stærke beslutninger, som snart vil blive meldt ud.
- Dem, der vil styrke vores land og vores krigere. Dette er hovedopgaven for i dag og denne uge. Våben til vores krigere. Nye forsvarsevner. Ny sikkerhedsassistance fra vores partnere, siger han.
Den ukrainske præsident løfter ikke sløret for, hvad det er for nogle beslutninger, som er i vente, men han fortæller, at Ukraine samarbejder med flere lande i Europa om dem.
Rusland har udvidet sin liste over britiske statsborgere, som har forbud mod at rejse ind i landet. Det skriver The Guardian. I alt er der tale om 54 nye britiske statsborgere, som ikke længere har tilladelse til at rejse ind i Rusland.
Det gælder blandt andet flere journalister fra medier som The Guardian, BBC og Daily Telegraph.
Ligeledes er chefanklageren ved den Internationale Strafferetsdomstol i Haag (ICC), Karim Khan, blevet nægtet adgang til Rusland.
ICC udstedte i marts en arrestordre på den russiske præsident, Vladimir Putin, og anklagede ham for krigsforbrydelser, da man mener, at han ulovligt har deporteret tusindvis af børn fra Ukraine.
Det er ikke kun herhjemme, at nyheden om, at danske F-16-fly kan være på vej til Ukraine, får opmærksom. På gaden i den sydukrainske by Odessa glæder man sig også over udviklingen.
Det gælder blandt andet Yehor Konovalov, der er salgs- og marketingschef, og som er overbevist om, at kampflyene kommer til at gøre en forskel på slagmarken.
- Det er jeg sikker på, at de gør, fordi jeg kan se, at andre ting, der er blevet sendt fra Vesten, har gjort en forskel.
- Det er selvfølgelig irriterende, at der er gået så lang tid, for hvis man havde haft F-16-flyene, kunne man måske have stoppet russerne, inden de besatte vores territorier, siger han til TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt.
I Rusland er nyheden om, at danske og hollandske F-16-fly snart kan være vej til Ukraine, ikke faldet i god jord. Men reaktionen er ikke anderledes, end den plejer. Det siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med stort kendskab til Rusland, til TV 2.
- Russerne har protesteret hver eneste gang. De har truet med alt muligt. Det er ikke meget mere konkret den her gang, og de siger det, de plejer at sige: at det er helt uacceptabelt, men det får overhovedet ikke betydning for krigen, fordi vi håndterer det selvfølgelig, fortæller han.
USA gør alt for at støtte Ukraine. Sådan lyder det fra Jake Sullivan, der er USAs nationale sikkerhedsrådgiver, ifølge The Guardian.
Svaret kom på et pressemøde, hvor sikkerhedsrådgiveren satte ord på USAs støtte til Ukraine. På pressemødet nævnte Jake Sullivan, at han ikke kommer til at gætte på, hvordan krigen kommer til at forløbe. Men han kunne forsikre, at USA fortsat ville støtte Ukraine.
Ukraine vil modtage deres F-16-fly, når træningen af de ukrainske piloter er færdiggjort.
Det siger Jake Sullivan, som er den øverste sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, ifølge The Guardian.
Tidligere i dag kom det frem, at USA godkender, at danske og hollandske F-16-fly kan blive sendt til Ukraine.
Både Danmark og Holland leder træningen af ukrainske F-16-piloter.
Da det er USA, som producerer F-16-kampfly, kræver det godkendelse fra USA, hvis et land vil eksportere F-16-fly til et andet.
Rusland nægter nu indrejse for en gruppe unavngivne embedsmænd fra Moldova.
Sådan lyder det i flere russiske statsmedier ifølge Sky News.
Forholdet mellem de to lande har været på nedadgående kurs siden Ruslands invasion af Ukraine, og tidligere denne uge forlod 22 russiske diplomater Moldova.
Det moldoviske udenrigsministerium bad Rusland om at mindske sin tilstedeværelse i landet sidste måned, fordi de frygtede et russisk forsøg på at destabilisere det lille land, der grænser op til Rumænien og Ukraine.
Et påstået forsøg på et droneangreb mod Moskva tvang myndighederne til at indstille trafikken til byens fire store lufthavne, oplyser landets civile luftfartsmyndighed, Rosaviatsija på Telegram.
- I morges den 18. august 2023, for at sikre sikkerheden ved civile flyflyvninger, blev flyvninger til Moskvas lufthavne: Vnukovo, Domodedovo og Sjeremetevo midlertidigt begrænset. Også til Zjukovskij lufthavn, skriver Rosaviatsiya på dets Telegram-kanal.
Rusland har givet Ukraine skylden for fredagens forsøg på droneangreb på Moskva og kaldt det et "terrorangreb".
Der er udbrudt brand i en fragtterminal i det sydøstlige Rusland, oplyser det russiske nyhedsbureau RIA.
Det sagde, at omkring 42 brandmænd er involveret i at slukke branden i Sortehavshavnen Novorossijsk. Det er uvist om, der skulle være tale om et ukrainsk angreb.
En video fra RIA ser ud til at vise sort røg, der vælter fra en stor brand i området.
Det vil få en positiv indvirkning ud fra ukrainernes synspunkt fordi et slagkraftigt luftvåben er det, det ukrainske militær mangler efter vestlige lande har doneret militært udstyr i form af moderne kampvogne og artilleri. Det siger TV 2s korrespondent i Ukraine, Claus Borg Reinholdt.
- De mangler luftvåben der både kan bruges til at forsvare mod russiske angreb og i offensive aktioner omkring frontlinjen.
Nu udestår der ifølge korrespondenten to centrale spørgsmål i Ukraine.
- Men det helt store men, som mange ukrainere er fuldt bevidste om, det er: Hvor mange fly er det, vi taler om, og hvornår kan de tages i brug, fortæller Claus Borg Reinholdt.
Den seneste tids ukrainske udmeldinger har peget i retning af, at man først og fremmest gerne vil bruge F-16-fly defensivt. Det siger Hans Peter Michaelsen, der er uafhængig forsvarsanalytiker og forhenværende major.
- Det vil først gøre en rigtig forskel, hvis Ukraine også kan bruge dem til at beskytte deres landtropper på jorden. Det vil først kunne ske i 2024, hvor Ukraine modtager yderligere kampvogne og artillerisystemer, siger Hans Peter Michaelsen til TV 2.
Han understreger samtidig, at krigen indtil nu ikke har set store luftkampe, da russiske fly i høj grad har opereret inde fra russisk territorium, hvor de har affyret missiler.
Der venter nu en langvarig proces, hvor træningen af ukrainske piloter ikke alene kan gøre Ukraine klar til at indfase F-16-fly.
- Det er ikke et mirakelmiddel, der lige kan vende krigslykken for Ukraine. Det er en langvarig proces, hvor den største udfordring bliver at uddanne de ukrainske teknikere. Det er ældre fly, der har fløjet i mange år og kræver meget service, siger den forhenværende major, der har 30 år som officer i Flyvevåbnet på cv'et.
Samtidig bliver det ikke nemt for Danmark at hjælpe med teknikere.
- Det er et meget kritisk tidspunkt for Danmark at hjælpe på grund af den nuværende indfasning af de nye F-35, hvor danske teknikere er under uddannelse i USA, mens vi vedligeholder vores egne fly.
Holland kommenterer nu for første gang på meldingen om at USA vil tillade, at henholdsvis Danmark og Holland sender F-16-fly til Ukraine.
- Vi glæder os over Washingtons beslutning om at bane vejen for at sende F-16-jagerfly til Ukraine. Mange tak til Antony Blinken for det gode og hurtige samarbejde. Nu vil vi diskutere emnet yderligere med vores europæiske partnere skriver den hollandske udenrigsminister, Wopke Hoekstra på det sociale medie X.
- Dette markerer en stor milepæl for Ukraine til at forsvare sit folk og sit land, lyder det videre.
Der venter en stor og kompleks opgave for de ukrainske piloter, før de kan bruge F-16-fly mod Rusland. Det siger tidligere F-16-pilot Søren Sørensen til TV 2.
- F-16 kan rigtig mange ting. Den angribende del, hvor man smider bomber eller skyder missiler efter ting. Og så den defensive del, hvor man forsvarer sig mod fly, missiler og droner.
Søren Sørensen, der udtaler sig som privat person, har fløjet F-16-fly i mere end 20 år blandt andet som instruktør. Og udover selve kamptræningen venter der også en stor teknisk del for de ukrainske flyvevåben, fortæller han.
- For hver time, de flyver, venter en del tid med eftersyn og reparationer. Så den del bliver også stor for dem. Og teknikerne skal kunne engelsk ligesom piloterne skal, da alle manualer og instruktioner er på engelsk.
Efter den amerikanske godkendelse af, at Danmark kan sende F-16-kampfly til Ukraine, rykker en afklaring på nærmere detaljer om en mulig donation tættere på, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
- Regeringen har sagt flere gange, at en donation er et naturligt næste skridt efter træning, siger forsvarsministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.
- Vi drøfter det med nære allierede, og det forventer jeg, at vi snart kan blive mere konkrete om.
Jakob Ellemann-Jensen kalder det videre et "positivt signal fra USA".
Russisk luftforsvar har skudt en drone ned over Moskva. Det siger byens borgmester, Sergej Sobjanin, ifølge Reuters, som tilføjer, at ingen personer kom til skade.
Billeder fra byen viser, at den nedskudte drone har ramt taget på en kontorbygning. Nedskydningen er det seneste i en række af droneangreb, som Rusland beskylder Ukraine for at stå bag.
Wall Street Journals chefkorrespondent, Yaroslav Trofimov, har delt en video, der angiveligt viser dronen, der rammer bygningen. "Det utænkelige er blevet rutine," tilføjer han i opslaget.
Ukraine vil ikke være i stand til at betjene F-16-kampfly det kommende efterår og vinter. Det sagde luftvåbnets talsmand, Jurij Іhnat, på ukrainsk tv onsdag aften. Det skriver Reuters.
- Det er allerede indlysende, at vi ikke vil være i stand til at forsvare Ukraine med F-16-jagerfly i løbet af efteråret og vinteren, sagde Ihnat under et indsamlingsprogram, der blev sendt på flere ukrainske tv-kanaler.
Og kun få dage før meldingen om, at USA nu vil tillade eksporten af danske og hollandske jagerfly, fik talsmanden for luftvåbnet understreget det ukrainske behov for F-16-flyene.
- Vi har store forhåbninger til, at dette fly vil blive en del af luftforsvaret og gøre os i stand til at beskytte os mod Ruslands missiler og droner-terrorisme, sagde Ihnat også i talen.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortæller til TV 2, at den amerikanske godkendelse af, at Danmark kan sende F-16 fly til Ukraine, kommer på baggrund af en dansk henvendelse.
- Jeg kan bekræfte, at der har været en brevudveksling mellem mig og Antony Blinken (USA's udenrigsminister, red.), som hviler på, at forsvarsministeren og jeg har rakt ud til USA for at afsøge, hvad vores muligheder er, siger han.
Han tilføjer, at de fik "et venligt svar" på deres henvendelse, og at svaret nu "indgår i vores videre overvejelser".
Hvornår skal der F-16-fly til Ukraine?
- Det er der ikke taget stilling til. Vi har startet en international koalition med træningsaktiviteter anført af Danmark og Holland, og det er vi ved at løbe godt i gang. Og så er det et spørgsmål om mulig flydonation, og det er et spørgsmål, vi diskuterer med vores allierede.
USA godkender, at danske og hollandske F-16-fly kan blive sendt til Ukraine, når oplæringen af ukrainske F-16-piloter er gennemført.
Det fremgår af et brev, som Reuters har set.
Brevet er skrevet af USA's udenrigsminister, Antony Blinken. Han har sendt det til repræsentanter fra henholdsvis Danmark og Holland.
Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), bekræfter over for TV 2, at han har modtaget et brev fra Antony Blinken med en amerikansk godkendelse af, at Danmark kan sende F-16-fly til Ukraine.
Både Danmark og Holland leder træningen af ukrainske F-16-piloter.
Da det er USA, som producerer F-16-kampfly, kræver det godkendelse fra USA, hvis et land vil eksportere F-16-fly til et andet.