Følg fejringen af Jonas Vingegaards triumf

Hvad skete der? Vi fulgte hyldesten af den danske Tour de France-triumfator, Jonas Vingegaard, dagen igennem.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Storebæltsbroen og Tivoli lyser i rød-hvide farver

OgsĂĄ bĂĄde Storebæltsbroen og Tivoli har nu annonceret, at der vil blive lyst i rødhvide farver til ære for Jonas Vingegaard. 

Onsdag skal Vingegaard fejres i Tivoli. Se programmet her.

Amagerværket badet i gult

Amagerværket i København er gĂĄet i gult for at markere Vingegaards store sejr, skriver TV 2 Kosmopol. Det betyder, at værkets facade de kommende aftener vil lyse gult til ære for den danske sejrherre. 

Mette Frederiksen: - En utrolig bedrift

Statsminister Mette Frederiksen (S) lykønsker Jonas Vingegaard på både Facebook og Instagram med ordene "Sådan Vingegaard!".

I et tidligere opslag skriver hun derudover: 

- Fantastisk at se en dansker køre ind i Paris i gult. Igen! En utrolig bedrift. Kæmpe stort tillykke.  OgsĂĄ til Mads Pedersen og Kasper Asgreen for flotte etapesejre.

- Jeg sidder lige og snøfter lidt, siger Vingegaard-fan

TĂĄrerne trænger sig pĂĄ hos Gitte Skov, der bor i Vingegaards hjemby, Glyngøre, og flittigt har fulgt bysbarnets præstation i verdens største cykelløb. 

- Det er fantastisk. Jeg sidder lige og snøfter lidt. Jeg synes, det er så rørende. Det er så stort og fantastisk, at det er ikke til at beskrive, siger Gitte Skov til TV 2.

Hvad er det, der rører dig?

- Når han er sammen med Trine og Frida (Jonas Vingegaards kone og datter, red.), som han elsker overalt på jorden. Han har sådan kæmpet for det, og han er så skønt et menneske. Så bliver man rørt, siger hun.

Elektrisk stemning i Glyngøre: - Selv så en reporter får gåsehud

Jonas Vingegaard har netop officielt opnĂĄet den helt, helt store triumf, og i hjembyen, Glyngøre, er stemningen elektrisk. 

Det fortæller TV 2s reporter på stedet, Malthe Birger Jensen.

- Særligt da billederne af hele Jumbo-Visma-holdet kom kørende over stregen arm i arm, stod folk og klappede taktfast og rĂĄbte: 'Jonas, Jonas!' Det var sĂĄ selv en reporter fik gĂĄsehud, siger Malthe Birger Jensen.

Danske fans ville ikke begĂĄ samme fejl som sidste ĂĄr

De to kammerater - og studerende - Jørgen Nielsen og Nikolaj Høyberg Honoré har ikke været i tvivl om, at de skulle til Paris for at vejre Vingegaards store resultat.

- Sidste ĂĄr ærgede vi os over, vi ikke kom afsted, og vi ved jo ikke, om det sker igen næste ĂĄr. SĂĄ nu skulle vi fandeme ned at fejre det her med alle de andre danskere, siger Nikolaj Høyberg HonorĂ© til TV 2. 

Vennerne har været pĂĄ plads ved Champs-ÉlysĂ©es siden 11.30 lørdag, og stemmerne er efterhĂĄnden slidte af at heppe og synge sejrsange. 

- Men mon ikke vi lige kan hive de sidste fem procent frem, siger Nikolaj Høyberg HonorĂ©.

Vingegaard-fans har styr på drukreglerne i Glyngøre

I Kassehuset pĂĄ havnen i Glyngøre er stemningen helt i top. Hvert ĂĄr er en gruppe motorcyklister fra hele Jylland samlet pĂĄ campingpladsen i Glyngøre, og de er nogle blandt mange, som har fundet vej til storskærmsarrangement pĂĄ havnen. 

- Vi skĂĄler ved alle de gode tal. For eksempel ved kilometer 99,9 og 88,8 og sĂĄ videre. Der bliver ogsĂĄ skĂĄlet, nĂĄr Vingegaard skĂĄler, ved et udbrud og en bjergspurt. Generelt benytter vi hver en lejlighed til at skĂĄle, fortæller Kenn Ansbjerg Jørgensen fra Billund.

- Det er lidt overraskende, at han er så suveræn, siger Vingegaards tidligere sportsdirektør

Da Jonas Vingegaard slog sine cykelfolder hos det danske hold Team ColoQuick, var Christian Andersen sportsdirektør. Og han er i den grad imporneret over det store resultat.

- Jeg er generelt stolt af alle dem, jeg har arbejdet med. Men ikke mindst af Jonas, som virkelig har gjort det her til perfektion, siger Christian Andersen til TV 2. 

Han indrømmer også, at Vingegaard absurd høje niveau kommer en anelse bag på ham:

- Man er et skarn, hvis man ikke siger, det er lidt overraskende, at han er sĂĄ suveræn, som han har vist sig at være i ĂĄr. Men det er jo en fornøjelse at se pĂĄ, lyder det fra den tidligere sportsdirektør. 

Midterregering eller Tour-sejr? - Åhh, et unfair spørgsmål, siger minister

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har været cykelfan "siden, han var knægt", fortæller han til TV 2 i Paris med Champs-ElysĂ©es og heppende danskere i baggrunden. 

Og han finder det rørende at overvære den danske folkefest, der har taget plads i de parisiske gader. 

- Der er ikke noget, der samler danskerne, som nĂĄr Dannebrog stryger til tops, siger han.

Hvad føles sĂĄ bedst? En dansk Tour de France-sejr eller en midterregering, man sĂĄ længe har ønsket sig?

- Ha ha ha. Åhh, det er et unfair spørgsmål. Lige i dag vil jeg sige, det er en dansk Tour de France sejr. Men jeg er også rimelig godt tilfreds med det, vi ellers foretager os, siger han.

Vingegaard-merchandise stikker af

Amanda Zacho Jensen, der er ansvarlig for salg af Vingegaard-merchandise i Glyngøre, fortæller, at der er blevet solgt 330 t-shirts med 'Tour de Vingegaard'-tryk i byen pĂĄ blot to dage.

- Det er stukket helt af de sidste to dage, vi kan næsten ikke følge med. Men der er bestilt flere, og vi regner med at sælge 1.500 i alt. Vi arbejder 18 timer i døgnet for at kunne nĂĄ at trykke de forskellige bestillinger, siger hun til TV 2. 

Kulturminister, Re-Sepp-ten og masser af danskere på Champs-Elysées

Rigtige mange danskere har efterhĂĄnden indfundet sig pĂĄ Champs-ElysĂ©es, fortæller TV 2s udsendte i Paris Stefan Schmidt Jørgensen. 

- Særligt i enden op mod Triumfbuen, hvor Re-Sepp-ten lige nu spiller for fuld musik, er stemningen høj og forventningsfuld, fortæller han. 

Blandt de mange danskere er ogsĂĄ kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ankommet. 

Jørgen Leth, Viktor Axelsen og flere stjerner med videohilsen

Vingegaards triumf er ikke gĂĄet ubemærket hen hos store sportsstjerner som badminstonspiller Viktor Axelsen, fodboldspiller Pierre Emile Højbjerg og det danske kvindelandshold i hĂĄndbold.

Her kan du se en video, hvor de og mange andre store navne giver Vingegaard et par ord med pĂĄ vejen. 

- Tak, tak, tak, Jonas. Tak for det mesterværk, lyder det blandt andet fra tidligere Tour-kommentator Jørgen Leth. 

Dansk Idrætsforbund fulde af store gloser

Dansk Idrætsforbund (DIF) ønsker den danske sejrherre tillykke med en "unik", "ufattelig" og "historisk" dansk sportspræstation.

DIF-formand Hans Natorp hæfter sig særligt ved duellen mod den slovenske superstjerne Tadej Pogacar, der ifølge formanden for blot et ĂĄr siden blev anset for "urørlig".

- Nu har Jonas Vingegaard slĂĄet ham to gange i træk i verdens hĂĄrdeste cykelløb. Lige sĂĄ intenst og imponerende det har været at følge deres indbyrdes kamp pĂĄ hver etape, lige sĂĄ forbilledligt har det været at se den enorme respekt, de tydeligvis har for hinanden, siger Hans Natorp i en pressemeddelelse. 

Det "vælter ind" hos Glyngøre Camping

Spørger man Glyngøre Camping, er der ingen tvivl om, at Vingegaards præstation har fået flere turister til byen syd for Nykøbing Mors.

- Det vælter ind. Vi plejer slet ikke at have sĂĄ mange pĂĄ det her tidspunkt, siger campingspladsens ejer, Gitte ThusgĂĄrd Poulsen, til TV 2. 

- Med det her danske sommervejr er der nok mange campingspladser, der gerne ville ligge i Glyngøre lige nu, lyder det.

Hjembyen er stolt: Jonas slår sildefestival med længder

I Vingegaards hjemby, Glyngøre, er stoltheden over den dobbelte Tour-triumf ved at flyde ud over bygrænserne. 

Det fortæller Gitte Skov, der ejer genbrugsbutikken Sammensurium i Glyngøre og flittigt har fulgt Vingegaards trĂĄd i touren. 

- Vi er ekstremt stolte. Han er en virkelig god dreng, som er en flot ambassadør for byen. Vi har ogsĂĄ en dejlig sildefestival, men det slĂĄr Jonas og Touren med længder, siger hun til TV 2. 

Hun fortæller ogsĂĄ, at Vingegaards succes smitter af pĂĄ Glyngøre, og at der er "stuvende fyldt" med turister, nĂĄr byens storskærm tænder op for touren.

- Det smitter naturligvis også af på byens campingplads, restauranter og butikker med alle de besøg. Vi ser mange hollandske og belgiske cykelturister, og de er overraskede over, at der er så mange bakker, lyder det fra den store Vingegaard-fan.

Toke troede fuldt og fast pĂĄ Vingegaards sejr

Toke Larsen og vennerne har fulgt Tour de France gennem de sidste 21 etaper, og slutdestinationen i Paris er et naturligt punktum.

Larsen, der er studerende, fik trykt fodboldtrøjer med Vingegaards navn på allerede for flere uger siden i stålfast tro på en gentagelse af sidste år Tour.-triumf for den cykelende landsmand.

- Vi har troet på ham hele vejen, siger Toke Larsen, der nu venter på Champs-Elysées for at se feltet drøne rundt på de traditionsrige otte rundgange på drømmeboulevarden.

Lige nu er han pĂĄ et andet niveau, siger Vingegaards snart evige rival

Tadej Pogacar må for andet år på stribe se sig distanceret af Jonas Vingegaard. Men der er ingen bitterhed at spore fra det slovenske fænomen, der indtager løbets andenplads.

- Jeg nyder at konkurrere med ham og han er en god fyr. Lige nu kæmper jeg ikke imod ham, han er på et andet niveau, siger Pogacar forud for starten på dagens etape.

Pogacar er selv dobbelt vinder af løbet, som han vandt første gang i 2020 og dermed blev næstyngste vinder nogensinde efter Henri Cornet i 1904.

Vi er så lykkelige på Jonas' vegne, siger Vingegaards forældre

Karina og Claus Vingegaard Rasmussen er forældre til en dobbelt Tour de France-vinder, som i dag også skriver historie ved at blive den første dansker til at vinde verdens største cykelløb to gange.

Og det er en stor oplevelse, fortæller den danske stjernerytters forældre.

- Det er sĂĄ vanvittigt fedt og vi er sĂĄ lykkelige pĂĄ hans vegne, siger Karina Vingegaard til TV 2.

Jonas Vingegaards forældre var ikke med, da sønnike sidste år sejrede for første gang i Le Tour. Men i år har Claus og Karina taget næsten hele turen fra starten i Baskerlandet til den franske hovedstad.

- Det har været så ufatteligt tæt i år og derfor næsten mere spændende end sidste år. Indtil enkeltstarten (på 16. etape, red.) var det så tæt, at man sad med hjertet oppe i halsen hver eneste dag, siger Karina Vingegaard.