Radikale Venstre holder landsmøde – følg det her

Hvad skete der? Radikale Venstre holder i weekenden 16. og 17. september landsmøde på Hotel Nyborg Strand. Lørdag holdt den politiske leder Martin Lidegaard tale for de fremmødte partifæller. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Livebloggen er slut

Interviewet er forbi, og det samme er denne liveblog. Tak, fordi du læste med. 

Lidegaard afviser kritik fra tidligere nestor

Kort ført interviewet rettede de radikales tidligere landsformand Søren Bald en skarp kritik af folketingsgruppen og sagde blandt andet sådan her til TV 2:

- For de radikale er indflydelse indimellem som et rusmiddel. Hvis de mister deres rusmiddel, bliver de forvirrede og desperate. 

Citatet har TV 2s politiske reporter Camilla Stampe taget med til Martin Lidegaard for at spørge, om han er "forvirret og desperat" i den position, som Radikale Venstre har nu. Det mener Martin Lidegaard ikke, at han er. 

Radikale Venstre vil ikke gå på kompromis for en plads i regeringen

Martin Lidegaard ser – ikke overraskende – gerne, at Radikale Venstre bliver en del af regeringen. Han står klar, hvis de ringer, formulerer han det. 

Men de radikale krav er præcis de samme som under regeringsforhandlingerne, fortæller han. Her kommer Radikale Venstre ikke til at gå på kompromis for ministerposter. 

- Det eneste, jeg føler mig ret overbevist om, er, at vi ikke kommer tilbage til enten rød eller blå blok. Vi tror stadig på midten, siger han. 

Lidegaard: - 40 procent af danskerne ved ikke, hvem jeg er

Der er ifølge Martin Lidegaard 40 procent af danskerne, som slet ikke ved, hvem han er. Det skal laves om nu, siger han. 

Hvad skal du gøre for, at det ændrer sig? 

- Jeg skal ud og præsentere de forslag, vi lægger frem nu, og så skal jeg ud og tale med folk.

- Der er mange ting, der bekymrer mig, men det her bekymrer mig ikke. 

Men hvis du selv sige, at det er et problem, at 40 procent ikke ved, hvem du er, er du så ikke en del af problemet?

- Det er jeg da, hvis jeg ikke flytter partiet. Men man flytter ikke et helt parti fra den ene dag til den anden, siger Martin Lidegaard.  

- Jeg har ikke været specielt synlig

Interviewet med Martin Lidegaard er i gang. TV 2s politiske reporter Camilla Stampe indleder med at spørge, hvor refleksionen blev af i Lidegaards tale – det var nemlig en tale uden den store selvindsigt, som han leverede lørdag eftermiddag. 

Martin Lidegaard fortæller, at han har brugt den seneste tid på at køre landet rundt og tale med sit bagland og reflektere på den facon. 

- Jeg er ikke så meget til det der bagudskuende. Jeg ser frem og sætter et mål. 

Skal du ikke også tage på dig, at du som partileder ikke har formået at hente mere opbakning efter valget? 

- Jeg har ikke været specielt synlig og specielt klar på det politiske projekt. Det bliver jeg nu. Den seneste uge har jeg nok været mere synlig i medierne, end jeg har været i hele valgperioden tilsammen. 

Om lidt interviewer TV 2 den radikale leder

Om lidt stiller den radikale leder, Martin Lidegaard, op til interview med TV 2. Her vil han blandt andet blive spurgt, hvilket ansvar han selv har for, at Radikale Venstre fortsat ligger til omkring 4 procent i meningsmålingerne. 

Tidligere landsformand revser den radikale folketingsgruppe

Søren Bald var landsformand for Radikale Venstre fra 2001 til 2009 og er i dag formand for de radikale i Gribskov. Han er på ingen måde tilfreds med, at Radikale Venstre ikke er lykkedes med at stige mere end 0,5 procentpoint i meningsmålingerne siden katastrofevalget i 2022. 

- Den politiske situation er jo præget af, at vi har en dårlig regering og en dårlig opposition. Det er svært at agerere i det der univers, siger Søren Bald til TV 2. 

Men den dårlige opposition gælder vel så også Radikale Venstre? 

 - Ja. 

Hvad er I for dårlige til? 

- Når man stemmer for afskaffelsen af store bededag, og det viser sig, at der er et råderum på 16 milliarder, så er der altså et eller andet, man ikke har forstået. 

Er det Martin Lidegaard, der ikke har forstået den politik, han burde føre? 

- Nej, jeg tror, at det er folketingsgruppen som sådan, siger Søren Bald til TV 2 og tilføjer: 

- For de radikale er indflydelse indimellem som et rusmiddel. Hvis de mister deres rusmiddel, bliver de forvirrede og desperate. 

Lidegaards tale er slut

Martin Lidegaards tale er slut, men bliv endelig hængende i livebloggen her, mens TV 2 indhenter reaktioner fra salen. 

Lidegaard understreger: Radikale Venstre vil afskaffe Arne-pensionen

- Jeg vil gerne sige til alle landets børn: Det er jeres tur. I er det dyrebareste, vi har. I er vores fremtid, siger Martin Lidegaard. 

Han siger til de unge, at de er de "dygtigste", der nogensinde er opfostret. Og til de voksne: 

- Jeg kommer ikke til at bede børnefamilierne om at arbejde mere, men når de er fløjet fra reden, så er spørgsmålet, om ikke godt vi kunne give et nap mere med? 

Til de ældre lyder ordene, at "vi har brug for jer". Det er for Lidegaard anledning til at understrege, at Radikale Venstre vil afskaffe Arne-pensionen. 

Lidegaard har delt sin nye bog ud til alle medlemmer

Ud af de samlede sundhedsudgifter bruger Danmark ifølge Lidegaard kun 3 procent på forebyggelse. 

- Kære venner, det går simpelthen ikke. Med al respekt for Lars Løkke (som ønsker regionerne nedlagt, red.), så tror jeg ikke, at det hjælper en dyt at nedlægge fem regioner. Der er brug for et paradigmeskifte, siger Lidegaard. 

Tankerne har han allerede luftet i sin nye bog, som til lejligheden er blevet delt ud til alle de fremmødte medlemmer. 

- Hvis regeringen ikke vil tage ansvaret for den grønne omstilling, så gør jeg

Det er i høj grad en klimatale, som Martin Lidegaard lige nu holder. 

Forud for partiets sommergruppemøde præsenterede de radikale en forslag om at lægge afgifter på det klimabelastende forbrug som for eksempel diesel, rødt kød, flyrejser og tøj. Afgiftsreformen vil betyde, at et par bukser cirka vil blive 20 kroner dyrere, mens en flybillet vil blive 100 kroner dyrere. 

Det forslag vælger Lidegaard også at hive frem som eksempel på, hvor han mener, at Danmark skal hen. 

- Hvis regeringen ikke vil tage ansvaret for den grønne omstilling, så gør jeg, siger Lidegaard. 

Lidegaard foreslår fuld grøn omstilling på fem år

Det er en Martin Lidegaard uden talepapir, der lige nu opremser nogle af de mange grunde til, at hans nye bog har fået titlen 'Generationskontrakten'. 

- Det er på min vagt, at stenbidderen er forsvundet fra de danske farvande, at torsken er kollapset, siger han blandt andet: 

- Vi er nødt til at gøre noget ved det. Jeg foreslår en fuld grøn omstilling af Danmark på fem år. 

"Radikale Venstre har brug for en ny start"

Martin Lidegaard har indtaget talerstolen og indleder med at sige, at han har glædet sig til i dag. Dog går der ikke mange sekunder, før partiets tilstand italesættes: 

- Radikale Venstre har brug for en ny start. Men vi behøver ikke at starte forfra, siger Lidegaard. 

Den første klapsalve kommer, da partilederen siger, at Radikale Venstre vil insistere på at give et bedre samfund videre. 

Lidegaard skraber bunden i dygtigheds-måling

Landsmødet er de radikales første, siden Martin Lidegaard i november 2022 blev politisk leder.

I starten af september fik vi på TV 2 lavet en Megafon-måling, der giver et praj om, hvordan det i vælgernes optik er gået ham.

Her svarede 3 procent, at de helst så Martin Lidegaard som landets statsminister. Kun Morten Messerschmidt (DF), Pernille Vermund (NB) og Franciska Rosenkilde (Å) fik et lavere resultatet.

Danskerne blev også spurgt, hvilke partiledere de finder mest troværdige og sympatiske. Her stemte henholdsvis 16 og 20 procent på den radikale leder. Herunder kan du se, hvem af partilederne danskerne finder dygtigst.

Frustrerede medlemmer om lave målinger: - Vi er blevet fanget i det radikale limbo

Efter en frokostpause er de radikale nu atter samlet foran landsmødescenen her i Nyborg. Om lidt taler den politiske leder, Martin Lidegaard. Du kan følge talen her i livebloggen og på TV 2 News. 

Forud for talen har TV 2 talt med flere i salen, som udtrykker deres frustration over, hvor lavt Radikale Venstre ligger i meningsmålingerne. En af dem er Signe Driefer. Hun er medlem af partiet og var folketingskandidat ved valget i 2022.   

- Jeg tror, at vi er blevet fanget i det radikale limbo, som vi tit fanges i, hvor det måske er svært helt at tyde, hvad vi mener. Så jeg tror ikke, at det skyldes en enkeltperson, men den kommunikation vi har lagt for dagen. 

Den har ikke været god nok? 

- Nej, den har været for tvetydig og for svær at forstå, siger Signe Driefer. 

EP-kandidater er klar til at "slås videre"

Den endelige beslutning om, hvem Radikale Venstre vil have som spidskandidat til Europa-Parlamentet, træffes søndag. Derfor har de fire kandidater altså nu tid til at forsøge at hive de sidste, afgørende stemmer hjem. 

- Jeg glæder mig til at have en masse gode snakke med de mange, som jeg stadig tror er i tvivl, siger Sigrid Friis Frederiksen, som fik flest af lørdagens stemmer. 

Rasmus Helveg Petersen blev toer, men er klar til at "slås videre i morgen", siger han til TV 2. 

Disse fire skal kæmpe om spidskandidatur

De 308 stemmer er afgivet og talt op. De fire radikale aspiranter til at blive Radikale Venstres EP-spidskandidat er: 

  • Sigrid Friis Frederiksen, medlem af hovedbestyrelse og forretningsudvalg
  • Rasmus Helveg Petersen, tidligere folketingsmedlem
  • Charlotte Burgess, medlem af henholdsvis hovedbestyrelse og forretningsudvalg  
  • Anne Sophie Callesen, tidligere folketingsmedlem  

Det var Sigrid Friis Frederiksen, der fik flest stemmer. Den næste på listen er Rasmus Helveg Petersen, som mange måske vil huske for sin tid som klimaminister. 

Det vil først søndag blive afgjort, hvem der ender med spidskandidaturet. 

Indsnævrer feltet af EP-kandidater

De radikale har ikke alene nået en fællessang og en påmindelse om at læse partiets samværspolitik. De er netop nu i gang med at indsnævre feltet af kandidater til Europa-Parlamentsvalget fra seks til fire kandidater.

De seks kandidater er: 

  • Jens Alstrup, suppleant til partiets hovedbestyrelse.
  • Charlotte Burgess, medlem af henholdsvis hovedbestyrelse og forretningsudvalg  
  • Anne Sophie Callesen, tidligere folketingsmedlem  
  • Sigrid Friis Frederiksen, medlem af hovedbestyrelse og forretningsudvalg
  • Anne-Sofie Sadolin Henningsen
  • Rasmus Helveg Petersen, tidligere folketingsmedlem

Velkommen til livebloggen

Radikale Venstres landsmøde er i gang her i Nyborg, hvor TV 2s hold har taget opstilling.

Indtil videre har formiddagen blandt andet budt på fællessangen 'Gi’ os lyset tilbage'. Da medlemmerne nåede til linjen: Vi vender op på ethvert nederlag”, kunne livebloggeren her ikke afholde sig fra at åbne den seneste Megafon-måling for TV 2.

Det føles næsten som en underdrivelse at kalde valgresultatet i 2022 for et nederlag. Med mere end en halvering og et farvel til 9 ud af partiets hidtil 16 mandater var der reelt tale om et katastrofevalg.

I august lå de radikale til 4,3 procent af stemmerne – blot 0,5 procentpoint højere end valgresultatet. Det er altså med andre ord endnu ikke helt lykkedes de radikale at ”vende op på ethvert nederlag”.