Jakob Ellemann og Troels Lund Poulsen bytter roller i regeringen

Hvad sker der? Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Troels Lund Poulsen (V) bytter roller i regeringen. Ellemann-Jensen bliver økonomiminister, og han fortsætter som vicestatsminister, mens Lund Poulsen bliver forsvarsminister.

De to ministre holdt et fælles pressemøde klokken 9. Læs indholdet og reaktionerne her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Oppositionen kritiserer Ellemann-skifte

Oppositionens kritik af Jakob Ellemann's skifte vælter ind pĂĄ det sociale medie X (tidligere Twitter, red.). 

Danmarksdemokraternes gruppeformand, Peter Skaarup, mener, at Ellemann løber fra ansvaret: 

- Smart træk af Jakob Ellemann-Jensen. Nu forlader han Forsvarsministeriet, og dermed løber han fra ansvaret for sagerne om våbenindkøb. Måske et lidt for smart træk? Vi i Danmarksdemokraterne kommer i hvert fald til at forfølge denne sag, indtil hver en sten er vendt, skriver han på X

SF vil heller ikke lade den nye økonomiminister slippe for at svare på flere spørgsmål i den såkaldte Elbit-sag om indkøb af israelsk artilleri for milliarder. Det skriver SF's finans- og erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen på X

Pressemødet øger ikke stilkarakteren for Ellemann

Pressemødet øger ikke stilkarakteren. SĂĄdan lyder reaktionen fra politisk kommentator Søs Marie Serup. 

- Man kan ikke tolke det pĂĄ andre mĂĄder, end at Jakob Ellemann har været overbebyrdet. Det er hĂĄrdt at sige det, men det er mangel pĂĄ overblik i forhold til egne kapaciteter og den opgave, der ligger foran, siger hun. 

Søs Marie Serup kalder det "et skridt frem og tre tilbage". Politisk kommentator Hans Engell er enig. 

- Jeg synes, at det virker uplanlagt. I et halvt ĂĄr har Ellemann kunnet gøre tingene op i forhold til helbred og forsvarsministeriet. SĂĄ det virker besynderligt, at han vender tilbage, udnævner nye rĂĄdgivere i ministeriet, tingene ændres, han fyrer departementchefen og tjekker ind i den politiske debat.

- Og kun fĂĄ dage senere, sĂĄ meddeler han et bytte. Det virker ikke gennemtænkt. I stedet virker det til, at Ellemann er vendt tilbage til opgaver, som for ham har været mere, end han har regnet med. 

Takker af fra pressemødet

Jakob Ellemann-Jensen siger tak for i dag.

- Jeg har det alle tiders og er frisk som en havørn. Jeg har glædet mig til at vende tilbage til politik, og det er en fornøjelse at være tilbage, slutter Ellemann af pĂĄ pressemødet, som nu er slut. 

Ellemann har intet at skjule – men samråd overtages nu af Troels Lund

SamrĂĄdet, som Jakob Ellemann-Jensen er indkaldt til, i forbindelse med Elbit-sagen om israelsk vĂĄbenkøb overtages nu ogsĂĄ af Troels Lund Poulsen. 

- Ligesom opgaverne i ministeriet overføres ogsĂĄ samrĂĄdene, siger Ellemann. 

- Jeg har intet at skjule, fortsætter han dog. 

- Jeg flygter ikke, siger Ellemann

- Det havde været mere elegant, hvis beslutningen blev truffet tidligere, siger Jakob Ellemann-Jensen til et spørgsmĂĄl fra en journalist om, hvorfor Venstre ikke meldte rokaden ud i forbindelse med, at han vendte tilbage fra sin sygemelding 1. august. 

- Men jeg havde brug for at komme tilbage og ved selvsyn konstatere, hvad der var hĂĄndterbart, fortsætter han. 

Ellemann afviser at flygte fra sit ansvar med henvisning til sagen med det israelske vĂĄbenkøb, som han er indkaldt til samrĂĄd i. 

- Jeg har undskyldt og beklaget den her sag. Derfor vil jeg gerne have en uvildig undersøgelse, siger Ellemann. 

Vil også løse udfordringer i Forsvaret, siger Troels Lund Poulsen

Nu taler Troels Lund Poulsen, som nu træder ind i rollen som forsvarsminister. 

- Jeg har tidligere været forsvarsordfører, og har ogsĂĄ varetaget rollen under Ellemanns sygemelding, siger han. 

Han glæder sig til at begynde, men ved ogsĂĄ, at der er mange udfordringer i ministeriet. 

- Det tager jeg med rank ryg og lægger op til, at det må vi løse i fællesskab. Jeg kommer til at række ud til Folketingets partier, forligskredsen, så vi gør, hvad vi kan, for at Forsvaret får de bedste rammevilkår i fremtiden.

Desuden kommer støtten til Ukraine fortsat til at fylde meget i ministeriet, lyder det fra den nye forsvarsminister. 

Ellemann er tryg ved, at Troels Lund Poulsen bliver forsvarsminister

Jakob Ellemann-Jensen erklærer sig "meget, meget tryg ved", at Troels Lund Poulsen bliver forsvarsminister.

- Af hensyn til bĂĄde Forsvaret og Venstre, laver vi derfor denne tilpasning i regeringen.

Beslutning skyldes kærlighed

Ministerbyttet skyldes "min kærlighed til Venstre og min kærlighed til Forsvaret". 

SĂĄdan lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen under pressemødet. 

- Jeg valgte ministerposten, og jeg valgte den med hjertet, siger han. 

Ellemann og Troels Lund Poulsen er pĂĄ plads

Ellemann har selv besluttet at blive økonomiminister, siger den tidligere forsvarsminister til pressemødet, som netop er startet. 

Det betyder, at Troels Lund Poulsen (V) overtager posten som forsvarsminister, som han ogsĂĄ varetog under Jakob Ellemanns sygemelding. 

Det er først blevet besluttet, efter at Jakob Ellemann-Jensen er vendt tilbage fra sin sygemelding, lyder det. 

Endnu ikke forklaring pĂĄ ministerbytte

Spekulationerne om ministerbyttet er store. Men Statsministeriet har endnu ikke forklaret, hvorfor Jakob Ellemann og Troels Lund-Poulsen skal bytte job.

Det bliver vi forhĂĄbentligt klogere pĂĄ om fem minutter, nĂĄr pressemødet gĂĄr i gang. Du kan følge med her i bloggen, hvor vi sender live. 

En rokade giver Ellemann mulighed for at genoprette tillid

TV 2s politiske redaktør Hans Redder mener, at ministerrokaden giver anledning til tvetydig reaktion: 

- Det er bĂĄde overraskende og ikke overraskende. Pressemeddelelsen kom ud af det blĂĄ, mens Ellemann kun har været tilbage i tre ugers tid fra sin sygemelding. Hvis han havde planlagt meldingen, sĂĄ havde det været oplagt, at han meddelte det samtidig med, at han vendte tilbage til Christiansborg, siger Redder. 

Grunden til, at det er knap så overraskende, er, fordi mange på Christiansborg og Venstre-baglandet åbenlyst har spekuleret i, om det her kunne være en vej videre for Venstre og Jakob Ellemann.

BĂĄde pĂĄ grund af Ellemanns stresssygemelding, den krævende post som forsvarsminister byder pĂĄ og slutteligt ville "møgsagen" om israelsk vĂĄbenkøb, hvor Folketinget er blevet vildledt af Jakob Ellemann, ogsĂĄ fylde meget, vurderer Hans Redder. 

- Derfor giver det god mening. Han skal genoprette tilliden til sig selv og sit parti. Og med den her rokade fĂĄr Ellemann et mindre ministerium at skulle forholde sig til, lyder det fra TV 2s politiske redaktør.  

Skiftet var ikke planlagt, da Ellemann vendte tilbage for tre uger siden, siger Stampe

Ellemanns farvel til Forsvarsministeriet var ikke planlagt, da han vendte tilbage efter sin stresssygemelding for tre uger siden.

SĂĄdan lyder det fra TV 2s politiske analytiker Camilla Stampe efter samtale med fĂĄ kilder efter udmeldingen om ministerrokade. 

- Jeg forestiller mig, at det har været svært for ham at træffe den beslutning, siger Camilla Stampe.

- En overraskelse, siger TV 2s politiske analytiker

Det er en overraskelse, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu stopper som forsvarsminister og bytter rolle med økonomiminister Troels Lund Poulsen (V). Det siger TV 2s politiske analytiker Camilla Stampe. 

- Udadtil er det selvfølgelig overraskende. Jakob Ellemann-Jensen er lige vendt tilbage til posten som forsvarsminister, efter han har været sygemeldt. Det er et omrĂĄde, han har talt meget varmt for, og som han har en meget stor interesse for via den baggrund, han selv har som soldat, siger hun.

En del af begrundelsen for skiftet er, at det har været for stor en mundfuld for Jakob Ellemann-Jensen at sidde med Forsvarsministeriet, nĂĄr han samtidig er formand for Venstre og vicestatsminister, vurderer Stampe. 

Der sker meget pĂĄ forsvarsomrĂĄdet, som skal styrkes de kommende ĂĄr med 143 milliarder kroner, der skal udmøntes. 

- Og sĂĄ er det heller ikke nogen hemmelighed, at sagen med det israelske vĂĄbenkøb har gjort det endnu sværere for Ellemann at vende tilbage. Med den her udmelding kan man ikke lade være med at tænke pĂĄ, at det kan være, der kommer mere frem i den sag, siger Camilla Stampe. 

Pressemøde klokken 9

De to ministre Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen holder et fælles pressemøde i Forsvarsministeriet klokken 9.

Følg med her i livebloggen, hvor vi sender live og opdaterer fra pressemødet.

Ellemann og Troels Lund Poulsen bytter roller

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og folketingsmedlem Troels Lund Poulsen (V) bytter roller i regeringen.

Ellemann-Jensen bliver økonomiminister, og han fortsætter som vicestatsminister, mens Lund Poulsen bliver forsvarsminister. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse

Rokaden sker, efter at Ellemann-Jensen netop er vendt tilbage i jobbet efter seks mĂĄneders fravær pĂĄ grund af stress – en sygemelding, som han vendte tilbage fra 1. august.

Mens Ellemann-Jensen var sygemeldt, var Lund Poulsen fungerende forsvarsminister.