Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Fredag har Tyrkiet givet grønt lys til, at Finland kan blive medlem af NATO. 

Derudover har Den Internationale Straffedomstol (ICC) udstedt en arrestordre på Vladimir Putin som følge af krigen i Ukraine. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Droner forårsager voldsom eksplosion i Dnipro, hævder guvernør

To droner har fredag aften ødelagt kritisk infrastrukturfacilitet i den ukainske by Novomoskovsk, der ligger tæt på Dnipro. Det hævder den lokale guvernør Serhij Lysak på Telegram, hvor han skriver, at der er tale om alvorlige ødelæggelser, men at omfanget stadig er ved at blive afklaret. 

På sociale medier kan man se flere videoer af det angivelige angreb. TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere videoerne. 

USA: Der er ingen tvivl om, at Rusland begår krigsforbrydelser

Der er ingen tvivl om, at Rusland begår krigsforbrydelser og grusomheder i Ukraine. Sådan siger en talsperson for det amerikanske udenrigsministerium, efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på Vladimir Putin, skriver Reuters. 

- ICC-anklageren er en uafhængig aktør og træffer sine egne beslutninger baseret på beviserne foran ham.

- Vi støtter ansvarlighed for krigsgerningsmænd, lyder det fra udenrigsministeriet. 

Putin kan blive retsforfulgt for sine krigsforbrydelser, siger ICC

Det er ikke umuligt, at Vladimir Putin på et tidspunkt kan blive retsforfulgt for de krigsforbrydelser, han er mistænkt for at have begået. Det siger Den Internationale Strafferetsdomstols (ICC) chefanklager, Karim Ahmad Khan, ifølge CNN

- Ingen skal føle, at de har et frikort. 

- Jeg tror, ​​at de, der tror, ​​det er umuligt, undlader at forstå historien, fordi de store nazistiske krigsforbrydere var alle mægtige, magtfulde individer, og alligevel befandt de sig i retssale og fik deres adfærd dømt af uafhængige dommere, siger han. 

Danske teknikere skal muligvis opklare krigsforbrydelser

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil tage et tilbud om, at et hold danske kriminalteknikere kan tage til Ukraine for at efterforske krigsforbrydelser, når han mødes med justitsministre fra mindst 42 andre lande i London om et par dage. Det skriver Jyllands-Posten.


 - Jeg kommer til at tage afsted med et tilbud om et særligt dansk hold af kriminalteknikere, som kan støtte ICC i efterforskningen af krigsforbrydelser (i Ukraine, red.), siger han.
 

Der er ingen undskyldning for at deportere børn til Rusland, siger chefanklager

Vladimir Putin er anklaget for at være ansvarlig for krigsforbrydelser i Ukraine, herunder ulovlig udvisning af børn til Rusland.

Den Internationale Strafferetsdomstols chefanklager, Karim Ahmad Khan, siger til BBC, at udvisningen af ​​børn var umenneskelig, og at Rusland kunne have truffet andre foranstaltninger for at beskytte børn - hvis det var altså var landets hensigt.

- Hvis der var en fare i et bestemt område, så flyt dem til andre dele af Ukraine, hvor den fare ikke var til stede, siger han og tilføjer:

- Hvis det ikke var muligt, så tilbyd at flytte dem til andre lande. 

Zelenskyj reagerer på arrestordrer

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har reageret på Den Internationale Strafferetsdomstols arrestordrer på henholdsvis den russiske præsident, Vladimir Putin, og Ruslands børnekommissær, Maria Lvova-Belova. 

- At adskille børn fra deres familier; at fratage dem enhver mulighed for at kontakte deres slægtninge; at skjule børn på russisk territorium; at sprede dem i fjerntliggende områder – alt dette er åbenbart russisk statspolitik, statslige beslutninger, statsondskab, skriver han på Telegram, hvorefter han takker rettens chefanklager og "alle i verden, der hjælper os med at kæmpe for retfærdighed". 

USA beder Tyrkiet om hurtigt at godkende Sveriges NATO-ansøgning

Det Hvide Hus beder nu Tyrkiet om hurtigt at godkende svenskernes NATO-ansøgning, efter at Tyrkiet fredag accepterede et finsk NATO-medlemskab, men undlod at gøre det samme med Sverige. Det skriver Reuters. 

- Sverige og Finland er begge stærke, dygtige partnere, der deler NATO's værdier og vil styrke alliancen og bidrage til europæisk sikkerhed. USA mener, at begge lande bør blive medlemmer af NATO så hurtigt som muligt, skriver Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, i en erklæring 

Tyrkiet ønsker fortsat ikke at give grønt lys til svenskerne, da Sverige ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ikke har levet op til de krav, som Tyrkiet har stillet. 

Kun starten på at holde Rusland ansvarlig, siger EU om arrestordre

Det er kun starten på at holde Rusland ansvarlig, siger Josep Borrell, EU's repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, i kølvandet på arrestordren på Vladimir Putin. 

- Dette er en vigtig beslutning fra international retfærdighed og for befolkningen i Ukraine, siger han ifølge The Guardian og tilføjer:

 - Dette er kun begyndelsen på at holde Rusland ansvarlig for forbrydelser og grusomheder i Ukraine.

Statsoverhoveder i flere europæiske lande har også været ude og kommentere på Den Internationale Straffedomstols (ICC) arrestordre. Blandt andet skriver Estlands premierminister, Kaja Kallas, at ICC's beslutning er et "historisk signal". 

Arrestordre forhindrer Putin i at forlade Rusland

Arrestordren på Putin kan forhindre ham i at forlade Rusland.

For ifølge Frederik Harhoff, der er professor emeritus ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og tidligere dommer ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag, har andre stater, der anerkender Den Internationale Straffedomstol (ICC), et ansvar for at udlevere den russiske præsident, hvis han kommer ind på deres territorium. I alt drejer det sig om 123 lande. 

Rusland er ikke selv medlem af ICC og anerkender ikke domstolen. Flere andre lande – herunder USA – er heller ikke en del af ICC.

Arrestordre på Putin er uhørt og uacceptabel, siger Kreml

Kreml har kaldt Den Internationale Straffedomstols (ICC) beslutning om at udstede arrestordrer på den russiske præsident, Vladimir Putin, og Ruslands børnekommissær, Maria Lvova-Belova, for "uhørt" og "uacceptabel". 

- Rusland anerkender, ligesom en række stater, ikke denne domstols jurisdiktion, og derfor er enhver afgørelse af denne art ugyldig for Den Russiske Føderation set fra et lovmæssigt synspunkt, lyder det fra Kreml-talsmand Dmitry Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau TASS

Russisk børnekommisær efter arrestordre: - Det er fantastisk

Udover Vladimir Putin har Den Internationale Straffedomstol (ICC) også udstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova, der er russisk kommissær for børnerettigheder. Og mens Putin endnu ikke har reageret på arrestordren, siger Maria Lvova-Belova, at arrestordren på hende er "fantastisk". 

Ifølge kommisæren bekræfter mistanken om, at hun har deltaget i ulovlig deportering af børn, nemlig hendes arbejde med at hjælpe Ruslands børn. 

- Det er fantastisk, at det internationale samfund har værdsat arbejdet med at hjælpe vores lands børn: at vi ikke efterlader dem i krigszoner, at vi tager dem ud, at vi skaber gode forhold for dem, at vi omgiver dem med kærlige, omsorgsfulde mennesker, siger hun ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti.

Svensk udenrigsminister: - Det er en udvikling, vi ikke ønskede, men som vi var forberedte på

- Det er en udvikling, som vi ikke ønskede, men som vi var forberedte på.

Sådan siger Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, på et pressemøde fredag, efter at Tyrkiet har givet grønt lys til Finland om at blive medlem af NATO, men stadig nægter at gøre det samme med Sverige. 

Ifølge Billström er der ingen større fare for Sverige, hvis Finland går med i NATO før dem – men kun hvis der er tale om en kort periode. 

- På kort sigt ændres der overhovedet ikke noget i denne sammenhæng. Men det er klart, at hvis det skulle trække ud, vil det ændre sig, fordi Finland vil være mere fokuseret på sin NATO-integration, mens vi ikke er der endnu, siger udenrigsministeren ifølge SVT

Ingen sure miner i Sverige over finsk NATO-medlemskab, siger TV 2-korrespondent

Der er ingen sure miner i Sverige over, at Finland fredag er rykket et skridt tættere på et NATO-medlemskab og dermed også er kommet længere i processen end svenskerne, som på nuværende tidspunkt er stødt mod en tyrkisk mur. Det siger TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck. 

- De her skridt, der er taget fra finsk side, de er koordineret tæt med Sverige, siger han og tilføjer, at svenskerne føler, at de på nuværende tidspunkt befinder sig i et dødvande, men at de håber, at det tyrkiske valg til maj måske kan ændre på dette. 

Rusland om arrestordre på Putin: Den har ingen betydning

I kølvandet på den arrestordre, der fredag er blevet udstedt på Vladimir Putin af Den Internationale Straffedomstol (ICC), siger Rusland, at den er meningsløs, og at de ikke har nogen forpligtelser til ICC. 

- Den Internationale Straffedomstols afgørelser har ingen betydning for vores land, inklusive fra et juridisk synspunkt, siger udenrigsministeriets talskvinde, Maria Zakharova, på sin Telegram-kanal.

Korrespondent om finsk NATO-medlemskab: Holder de her ord, er det stærkt problematisk for Sverige

Det var dystre toner, der lød fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, angående Sveriges medlemskab af NATO. Det siger TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede. 

Ifølge den tyrkiske præsident har Sverige nemlig ikke levet op til en række krav, som Tyrkiet har stillet, herunder at udlevere 120 såkaldte "terrorister". Derfor vil Tyrkiet på nuværende tidspunkt ikke gå videre med svenskernes ansøgning. 

- Det er både en glædens dag for Finland, men samtidig er det også noget af en sorgens dag for Sverige, siger Lotte Mejlhede og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at holder de her ord, og både Tyrkiet og måske Ungarn træder på bremsen i forhold til Sverige, er det stærkt, stærkt problematisk.

Arrestordre udstedt på Putin

Den Internationale Straffedomstol (ICC) har udstedt en arrestordre på den russiske præsident, Vladimir Putin, som følge af krigen i Ukraine. Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

I en pressemeddelelse fra ICC går anklagen på krigsforbrydelser begået i Ukraine, herunder at Vladimir Putin er mistænkt for at have deltaget i ulovlig deportering af børn fra besatte områder i Ukraine.

Finlands præsident: Finsk NATO-medlemskab er ikke komplet uden Sverige

Fredag har Tyrkiet givet grønt lys til, at Finland kan blive medlem af  NATO. Dermed er Finland et skridt tættere på forsvarsalliancen end Sverige, som også ansøgte om medlemskab tilbage i maj sidste år. 

Ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har Sverige åbnet sine arme for terrorister, hvorfor de ikke har levet op til tyrkernes krav om at hjemsende 120 såkaldte "terrorister" til Tyrkiet. 

Dermed venter Sverige stadig på, at Tyrkiet enten vender tommelfingeren op eller ned i forhold til et svensk NATO-medlemskab. Erdogan siger dog på et pressemøde fredag, at de vil fortsætte med at diskutere terrorismerelaterede spørgsmål med Sverige, men at Sveriges potentielle medlemskab afhænger af deres egne foranstaltninger.

Ungarn skal stemme om svensk og finsk NATO-medlemskab i slutningen af marts

Kun to lande mangler at stemme om, hvorvidt Sverige oo Finland skal være medlemmer af forsvarsalliancen NATO. Det drejer sig om Ungarn og Tyrkiet, hvor sidstnævntes præsident i dag holder møde med Finlands præsident for at diskutere et NATO-medlemskab. 

Hvad angår Ungarn skriver Reuters nu, at det ungarnske parlament planlægger at stemme om de to nordiske landes ansøgninger 27. marts. 

Moldovas præsident: Vi ser ingen fare for krig, så længe Ukraine holder ud

Moldovas præsident, Maia Sandu, har sagt, at hun ikke ser nogen fare for krig i landet, så længe Ukraine fortsætter med at holde ud mod Rusland.

- Den russiske hær kan ikke komme hertil, mens Ukraine holder ud og beskytter Moldova. Vi er taknemmelige over for ukrainere og for deres tapperhed og kærlighed til frihed, sagde hun i en tale til parlamentet fredag. 

Sandu, hvis land grænser op til Ukraine, har gentagne gange udtrykt bekymring over Moskvas hensigter over for Moldova og over tilstedeværelsen af ​​russiske tropper i den moldoviske udbryderrepublik Transnistrien. 

Finlands præsident ankommet til Tyrkiet for at diskutere NATO-medlemskab

Finlands præsident, Sauli Niinistö, er ankommet til Tyrkiets hovedstad, Ankara, for at mødes med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Planen er, at de to statsoverhoveder skal forhandle om Finlands ansøgning om NATO-medlemskab, hvorefter de vil afholde et fælles pressemøde. 

Sauli Niinistö har inden sin afgang til Tyrkiet udtalt, at han regner med, at Erdogan vil offentligøre sin beslutning vedrørende Finlands plads i forsvarsalliancen. En beslutning, som næsten har været et år undervejs og er blevet vanskeliggjort af Tyrkiets anspændte forhold til Sverige, som også har søgt om medlemskab.