Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 16. marts 2023

Hvad sker der? Polen har i dag besluttet at sende kampfly af typen MiG-29 til Ukraine. Gruppen af allierede lande overvejer stadig at gøre det samme, siger Danmarks statsminister.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ukraine takker for polske fly, men har brug for F-16

Ukraine er taknemmelig for de sovjetiske MiG-29-kampfly, som Polen i dag lovede at donere.

Men hvis ukrainsk militær skal kunne tage luftherredømmet og for alvor gøre skade på russiske mål på landjorden, har det brug for moderne, vestlige fjerdegenerationskampfly som eksempelvis F-16.

Det siger Jurij Іhnat, der er talsmand for det ukrainske luftvåben til ukrainsk tv ifølge det statslige nyhedsbureau Ukrinform.

USA: Kina har endnu ikke sendt våben til Rusland

Ifølge USA’s oplysninger har Kina endnu ikke sendt dødbringende våben til russisk brug på slagmarken i Ukraine. Det sagde talsmand for det amerikanske forsvarsministerium Pat Ryder på et pressemøde torsdag aften.

- Men det er noget, vi holder nøje øje med, tilføjede han.

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, udtrykte for en lille måned siden bekymring, at Kina kunne finde på at sende våben til Rusland.

Ukrainsk militær: Rusland stjæler stadig korn

Ukrainsk militær beskylder Rusland for stadig at stjæle og eksportere korn fra Ukraine. Det fremgår af en opdatering på Facebook fra Generalstaben for Ukraines væbnede styrker.

Ifølge opslaget er der rapporteringer om, at en russisk fremdrevet pram lastet med hvede har forladt havnen i Berdjansk i Zaporizjzja-regionen ledsaget af to russiske slæbebåde.

Ruslands plyndring af ukrainske korn var sidste år velbeskrevet i BBC og andre internationale medier.

USA ønsker ikke konflikt med Rusland, siger talsmand efter dronestyrt

USA er ikke interesseret i hverken nogen konflikt eller eskalation med Rusland. Det siger talsmand for det amerikanske forsvarsministerium Pat Ryder på et pressemøde, efter at en amerikansk overvågningsdrone styrtede ned i Sortehavet som følge af en konfrontation med et russisk kampfly.

Han siger også, at USA har indikationer på, at Rusland forsøger at bjærge vragrester fra dronen. Det er dog meget usandsynligt, at det lykkes, da dronen styrtede ned i "ekstremt dybt vand".

USA ved ikke, om Rusland bevidst ramte dronen, men ”vi ved, at denne aggressive opførsel var bevidst”, siger Pat Ryder.

Det var enten dårligt pilotarbejde eller dårlig opførsel, konstaterer talsmanden.

Polske kampfly ændrer ikke USA's holdning

Polens beslutning om at sende kampfly til Ukraine ændrer ikke noget ved USA's holdning. Det siger John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, ifølge CNN.

I slutningen af januar sagde præsident Joe Biden, at det ikke var i hans planer at sende F-16-kampfly til Ukraine. En lille måned senere sagde hans nationale sikkerhedsrådgiver, at F-16 var et emne, men ikke på kort sigt.

Torsdag siger John Kirby, at det er Polens egen beslutning at sende kampfly, og at USA "respekterer disse suveræne beslutninger".

Rusland forbereder forsvar af Krim ifølge ukrainske efterretninger

Ifølge ukrainske efterretninger er russiske styrker på Krim i gang med at forberede sig på et forsvar af den ukrainske halvø, som Rusland ulovligt har annekteret siden 2014.

Det siger Vadym Skibitskyj, der er vicechef for Ukraines militære efterretningstjeneste, ifølge de ukrainske medier Kyiv Independent og Pravda

Vadym Skibitskyj hævder blandt andet, at russiske soldater bygger befæstninger og graver skyttegrave på de strande, der er mest udsat for en eventuel landgang. 

Putin til rige russere: Sæt patriotisme over profit

Ruslands milliardærer bør sætte patriotisme over profit. Tænke mere på landets behov og mindre på egen bundlinje.

Det var budskabet fra den russiske præsident, Vladimir Putin, da han torsdag til stående ovationer mødtes in persona med Ruslands økonomiske elite for første gang, siden han invaderede Ukraine. Det skriver Reuters.

En ansvarlig iværksætter er en ægte russisk statsborger, der forstår og handler i nationens interesse, lød det fra præsidenten.

- Han gemmer ikke aktiver i udlandet, men registrerer sine firmaer her i vores land og gør sig ikke afhængig af udenlandske myndigheder, sagde han.

USA: Her skete konfrontation mellem drone og fly

Tidligere offentliggjorde amerikansk militær en video af mødet mellem en amerikansk overvågningsdrone og et russisk kampfly over Sortehavet. Nu har militæret udsendt et kort over, hvor og hvornår konfrontationen skete, og hvor dronen formodes at være styrtet ned.

Samtale mellem Ukraine og Kina

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har torsdag talt i telefon med den kinesiske udenrigsminister, Qin Gang, skriver han på Twitter. 

Ifølge Kuleba talte de om betydningen af territorial integritet, og han understregede vigtigheden af Volodymyr Zelenskyjs opskrift på fred som middel til at ende krigen.

Qin Gang har efterfølgende udtrykt sin bekymring for en eskalation af krigen og opfordret til fredsforhandlinger mellem regeringerne i Rusland og Ukraine, skriver Reuters.

Analytiker: Fly kan få rolle i forårsoffensiv

Mange iagttagere forventer, at Ukraine pønser på en større forårsoffensiv. Og her er de MiG-29-kampfly, som er på vej fra Polen, formentlig tiltænkt en rolle. Det vurderer Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa.

- Meningen er at få øget luftstøtte, når man begynder at angribe på landjorden i større stil her til foråret, siger han til TV 2.

Jacob Kaarsbo er selv en af dem, der forventer en ukrainsk forårsoffensiv. Den kan komme flere steder, spår han, men med fokus på at vinde terræn mod syd og afskære landbroen mod Krim.

FN-rapport: Ingen beviser for folkedrab i Ukraine

Mens Rusland har begået omfattende krigsforbrydelser og muligvis forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine, er der ikke fundet beviser for, at der er sket folkedrab.

Det siger Erik Møse, der er formand for den internationale kommission, der er bestilt af FN til at undersøge krigen i Ukraine, efter at kommissionen har offentliggjort sin rapport. Det skriver Reuters.

Mette Frederiksen: Vi diskuterer kampfly

Polen har som det første NATO-land besluttet at sende kampfly til Ukraine, og Ukraines øvrige allierede overvejer stadig at gøre det samme. 

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.

- Jagerfly har længe været et ønske fra Ukraines side, og det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande, siger statsministeren.

Tidligere har både den britiske og amerikanske regering afvist at sende kampfly på den korte bane.

FN-rapport beskylder Rusland for krigsforbrydelser

Rusland har begået omfattende krigsforbrydelser i Ukraine, konkluderer en international kommission under FN i en ny rapport. Den nævner blandt andet overlagt drab, systematisk tortur og deportation af børn.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Polen sender kampfly til Ukraine

Polen har netop besluttet at sende Ukraine fire MiG-29-kampfly i de kommende dage, siger præsident Andrzej Duda på et pressemøde torsdag.

Dermed bliver Polen det første NATO-land til at opfylde Ukraines ønske om kampfly.Samtidig oplyser Polens indenrigsminister, Mariusz Kaminski, at Polens kontraspionage har knust en russisk spionring i landet. Han siger, at i alt ni personer er anholdt.

De ni russere planlagde ifølge Reuters sabotage og overvågning af forsyningsveje til Ukraine.

Ukrainske rekrutter bliver uddannet af danske instruktører

De danske soldater i Storbritannien står over for et nyt hold ukrainske rekrutter, som de næste fem uger skal uddannes til kampdygtige soldater.

De danske instruktører har skolet de ukrainske rekrutter i det våben, de skal anvende under deres træning i England. Våbnet er blevet samlet og adskilt et utal af gange, og rutinemæssige procedurer for ladning, af- og genladning samt kontrol af geværet er blevet øvet igen og igen.

De ukrainske rekrutter er også blevet uddannet i oprettelse af beredskabsområde, og hvordan de skal passe på sig selv i felten.

I alt 130 danske instruktører er på skift tilknyttet træningen af ukrainske soldater i Storbritannien. 

Det skriver Forsvaret.

Militæret skal beslutte, om drone skal hæves, siger Putin-talsmand

Den amerikanske drone, som tirsdag havarerede i – ifølge amerikanerne – internationalt luftrum over Sortehavet, skal måske hæves fra bunden af havet.

Kreml-talsmand Dmitry Peskov siger torsdag til journalister på et telefonmøde, at det er militærets beslutning, om man vil forsøge at bjærge dronen.

Peskov siger, at han ikke ved, hvad det russiske forsvarsministerie har besluttet at gøre.

Ifølge Mark Milley fra den amerikanske generalstab ligger dronen nu på over en kilometers dybde, og derfor vil det være kompliceret at hæve den.

Medier: Brændstof blev dumpet fra russisk kampfly

Den nyligt afklassificerede video på 42 sekunder skildrer kritiske øjeblikke i mødet i luften, som, ifølge Pentagon, varede i alt 30 til 40 minutter.

Amerikanske medier som CNN og NBC skriver, at der dumpes brændstof fra flyet, som er i nærkontakt med dronen.

Videoen viser et russisk Sukhoi SU-27 have kurs direkte mod dronen.

I en anden del af optagelserne laver det russiske jetfly endnu en nærgående træfning.

Der dumpes igen brændstof mod MQ-9 Reaper-dronen, som efterfølgende også får beskadiget sin propel, inden den styrter i Sortehavet. 

USA frigiver video af drone

Det amerikanske militærs europæiske kommando har frigivet optagelser af tirsdagens møde mellem en amerikansk overvågningsdrone og russiske kampfly, da konfrontationen spillede ud over Sortehavet.

Det skriver CNN.

Den nyligt afklassificerede video skildrer kritiske øjeblikke i mødet i luften, som, Pentagon sagde, varede 30 til 40 minutter.

Kinesisk drone nedskudt i Sloviansk

Ukrainske soldater har nedskudt en kinesisk fremstillet drone nær byen Sloviansk i det østlige Ukraine.

Det ubemandede luftfartøj (UAV) blev opsendt fra russiskholdt territorium fredag ​​aften, inden det blev skudt ned fra lav højde af ukrainske styrker i de tidlige timer lørdag.

UAV'en var en Mugin-5, en kommerciel drone fabrikeret af det kinesiske firma Mugin Limited i byen Xiamen.

Selskabet bekræfter over for CNN, at den nedskudte UAV var deres flyskrog og sagde, at det var "dybt uheldigt".

UAV'en, som kan købes for omkring 15.000 dollar på kinesiske e-handelswebsteder, var blevet eftermonteret til at bære en bombe, som de ukrainske styrker formåede at destruere.

Mugin Limited sagde, at det fordømte brugen af ​​dets produkter til militære formål og var holdt op med at sælge til Rusland eller Ukraine i begyndelsen af ​​krigen. Men i januar hævdede russiske embedsmænd, at de også havde skudt en Mugin-5 ned, som var blevet affyret af ukrainske styrker.

Kyivs borgmester takker Danmark

Vitalij Klitsjko, borgmester i Ukraines hovedstad, Kyiv, takker det danske folk. Det sker i en videotale på Kommunernes Landsforenings topmøde, der torsdag finder sted i Aalborg.

- Tak for at tage imod vores folk i jeres land, for at sende humanitær bistand og udstyr til de ukrainske kommuner og for alle jeres andre indsatser.

Da Rusland begyndte sin invasion af Ukraine i marts sidste år, forberedte den daværende S-regering sig på, at der kunne flygte over 100.000 ukrainere til Danmark. Så mange er der dog ikke kommet.

Omkring 34.000 har fået ophold efter en særlov, men af dem har omkring 10 procent forladt landet igen. De fleste er kvinder og børn mens mændene er blevet i Ukraine for at bekæmpe russerne.

Danmark har netop etableret en Ukrainefond med en ramme på syv milliarder koner.