Politik

Mette Frederiksen lægger an til værdikamp om velfærdssamfundet

Hvad skete der? Kommunernes Landsforening afholdt Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. På programmet var blandt andet en partilederdebat klokken 11.40 efterfulgt af en tale fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Tak for nu!

Denne liveblog vil ikke længere blive opdateret.

Velfærden skal ikke være ens for alle – men hvad skal den så?

Mette Frederiksen brugte en bid af sin tale ved KL-topmødet på at sige, at ensartet velfærd ikke er et kvalitetsstempel.

Hun ønsker ikke at blive konkret i forhold til, hvor det kunne være gavnligt at differentiere velfærden. 

- I virkeligheden er det en værdikamp, jeg foreslår, at vi begynder at tage. Der har været en forestilling om, at velfærdssamfundet er en service, som man kan sætte på formel, og så skal det se ud på præcis samme måde, hvad end man er på den jyske vestkyst eller stenbroen i København.

- Vi skal ikke ensrette, hvad der sker i Lemvig og Holbæk. Vi skal slippe det fri og tro på, at mennesker kan skabe velfærd sammen lokalt. 

Er det mindre rengøring hos én ældre frem for en anden? Hvor er det, du ser, at man kan lave differentieringen i velfærden? 

- Jeg tror ikke, at man kan give et eksempel. Det er jo næsten en fundamental anderledes måde at betragte vores velfærd på, siger Mette Frederiksen. 

Mette Frederiksen: Kampfly indgår også i overvejelserne

Polen har netop besluttet at sende Ukraine fire MiG-29-kampfly i de kommende dage, siger præsident Andrzej Duda på et pressemøde torsdag.

Danmark overvejer at gøre det samme, siger statsminister Mette Frederiksen (S). 

- Det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande. Det er et stort ønske fra Ukraines side. 

Mette Frederiksen kalder "ensartet" velfærd for "noget sludder"

SVM-regeringen vil lukke jobcentrene – og det kan virke hårdt, siger Mette Frederiksen.

Hun vil derfor gerne understrege, at det ikke er et udtryk for, at de ansatte på jobcentrene i dag ikke passer deres arbejde ordentligt. 

Hun kalder det samtidig en "misforstået forestilling" og noget "sludder", at velfærden er bedst, hvis den er ens for alle. Der skal være mere plads til forskellighed, siger hun. 

- Jeg er overbevist om, at hvis vi slipper den lokale kreativitet fri, så vil det føre til nye veje. Forskellighed skal være et udtryk for kvalitet, siger Mette Frederiksen. 

Der er dog en række undtagelser. Blandt andet sundhed, siger hun, hvor der er brug for nationale standarder. 

Statsministeren foreslår et "flerårigt samarbejdsprogram" med kommunerne

- Velfærd kan ikke være en transaktion. Det er et personligt ansvar. Vi står i vores øjne ved en skæbnestund. Vi kan godt vælge at humpe videre – ellers skal vi tage mere grundlæggende fat, siger Mette Frederiksen. 

- Jeg sender nok ikke chokbølger gennem salen, når jeg siger, at det er det sidste, regeringen vil. 

Statsministeren foreslår et "flerårigt samarbejdsprogram", hvor kommunerne og regeringen sammen kan nå frem til, hvordan man sparer de tre milliarder kroner på administration, som står skrevet i regeringsgrundlaget. 

- Vi befinder os i en værdikamp, siger Mette Frederiksen

Statsministeren udfolder nu de fem tendenser i velfærden, der i Berlingske onsdag fik hende til at "slå alarm". 

  1. Den ændrede demografi. 
  2. Mangel på medarbejdere til at tage sig af børn, syge og ældre. 
  3. Voksende bureaukrati. 
  4. Udfordret sammenhængskraft. Over for Berlingske nævner hun, at andelen af ikkevestlige indvandrere og efterkommere i dag udgør 10 procent af Danmarks befolkning, mens tallet i 1980 var 1 procent.
  5. Den private velstand vil – ifølge Mette Frederiksen – i stigende grad løbe fra det offentlige forbrug.

- Vi befinder os i en ny værdikamp, og jeg tror, at vi bliver nødt til at kæmpe den sammen, siger Mette Frederiksen fra talerstolen. 

Mette Frederiksen bebuder fornyelse af velfærdssamfundet

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indtaget scenen ved KL's topmøde i Aalborg. 

Hun indleder sin tale med at sige, at kommunerne er kendetegnet ved, at man siger: "Vi fikser det". 

Der er perioder, hvor "forandringer presser sig på", siger Mette Frederiksen. Det gør de nu. 

Statsministeren nævner krigen i Ukraine, den grønne omstilling og det danske velfærdssamfund. 

- Det er godt nok verdens bedste, men det trænger til fornyelse. Det er nu. Der er et presserende behov for handling og store investeringer, siger hun om velfærdssamfundet. 

- Mit gæt er, at langt de fleste af jer kan få øje på områder hjemme i jeres kommune, som I gerne vil investere i. I har mødt borgere, som I gerne vil hjælpe bedre, end vi gør i dag, siger statsminister Mette Frederiksen (S). 

LA-formand reagerer på politianmeldelse

I efteråret 2022 kunne Information fortælle, at Alex Vanopslagh igennem 29 måneder uberettiget har boet i en folketingsbolig i København, fordi han flyttede sin adresse fra Vanløse til en lejlighed i Struer.

Torsdag skrev avisen så, at en borger har politianmeldt LA-formanden for bedrageri.

TV 2 har set anmeldelsen, som Information er kommet i besiddelse af, og da TV 2s reporter ved KL-topmødet i Aalborg mødte Vanopslagh, sagde han blandt andet sådan her: 

- Hvis det skulle vise sig, at konsekvenserne ikke har været store nok, og nogen kommer frem til, at de skal være endnu større, jamen, så må jeg tage de konsekvenser på mig.

Du kan læse mere fra interviewet med Alex Vanopslagh her. 

Vanopslagh frygter, at tilliden til velfærdssamfundet vil smuldre

Alex Vanopslagh (LA) appellerer til en ambition om, at man øger produktiviteten i sundhedsvæsnet og samtidig sparer på bureaukratiet.

Hvis ikke man gør det, frygter LA-formanden, at man i fremtiden ikke vil kunne tilbyde danskerne den nødvendige behandling. 

- Og så vil tilliden til velfærdssamfundet smuldre, siger han. 

Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, peger også på ny teknologi som en del af løsningen. 

Søren Pape vil brænde beskæftigelseslovgivningen

SVM-regeringen ønsker også at nedlægge jobcentrene. 

Helt så skarp i retorikken vil Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, ikke være. Hun er helt enig med regeringspartierne i, at der kan spares på administrationen. Men hun er ikke sikker på, at en reel nedlæggelse af jobcentrene er den rigtige løsning. 

Søren Pape Poulsen stemmer i. Han er heller ikke sikker på, at det er den rette løsning at fjerne jobcentrene helt. Han tilføjer dog, at det nuværende system er "fuldstændig uholdbart", og at han egentlig helst så, at man brændte al beskæftigelseslovgivningen. 

Skal arbejdskraften findes i udlandet?

Partilederne debatterer nu manglen på arbejdskraft.

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, mener, at man som udgangspunkt bør undgå at hente mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark. 

- Målet må være at kigge på, hvilke ressourcer vi har i Danmark i dag, siger Messerschmidt.

Han nævner blandt andet, hvordan Danmark kan blive bedre til at inddrage handicappede på arbejdsmarkedet. 

Wammen: Staten skal også spare på administration

I regeringsgrundlaget står, at de tre regeringspartier gerne vil spare tre milliarder kroner på administration i kommunerne. 

Nicolai Wammen, kommer I også til at se på udgifterne til centraladministrationen?

- Ja, vi kommer også til at kigge på centraladministrationen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) og tilføjer: 

- Ligesom kommunerne skal levere, så kommer staten også til at levere. 

Løkke joker med forfalsket underskrift

Da Lars Løkke Rasmussen, formand for regeringspartiet Moderaterne, får at vide, at man nærmest kan "høre ham skrible" regeringens planer om frisættelse af den offentlige sektor ned på papiret, svarer Løkke:

- Er det noget, du har en lydfil på, eller? 

Ordene er en reference til sagen om Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen, som af bestyrelsen på teatret Aveny-T er blevet beskyldt for at forfalske en underskrift. 

Bemærkningen får salen til at bryde ud i latter – herunder også flere af de partilederne, som Lars Løkke Rasmussen er i debat med. 

Velkommen til livebloggen!

Partilederdebatten i Aalborg er i gang. 

Foruden partiledere er finansminister Nicolai Wammen (S) med i debatten på vegne af Socialdemokratiet og Troels Lund Poulsen (V) på vegne af Venstre.