Lippert

Mette Frederiksen gæster 'Lippert'

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ugens gæst i 'Lippert' til et interview om regeringens udenrigspolitik. Se interviewet live på TV 2 PLAY

Se hele interviewet på TV 2 PLAY

 Interviewet med statsministeren er slut - se det i den fulde længe her: 

Rod i Forsvarets økonomi

Mette Frederiksen spørges afslutningsvis til rodet i Forsvarets økonomi. Rigsrevisionen har blandt andet udtalt en voldsom kritik af den manglende økonomiske kontrol.

- Du må have bandet og svovlet over det?

- Nu bander og svovler jeg ikke. Ikke længere, men det ansvar om at rydde op i Forsvarets økonomi, det påhviler Forsvaret og forsvarsministeriet. 

Kan man handle med et land uden at blåstemple det?

Danmark har igen gjort det muligt at sælge våben til Saudi Arabien, men kan man gøre det uden at blåstemple de problemer landet har med blandt andet overholdelse af menneskerettigheder?

Ifølge Mette Frederiksen spiller Danmark en meget aktiv rolle på den internationale scene, og hun nævner, at Danmark, som et af få lande i verden, lever op til FN's krav om midler til udviklingsbistand.

- Jeg sidder ikke og blå-stempler den kvindeundertrykkelse der er i Mellemøsten, men jeg tror, at man forenkler udenrigspolitikken, hvis man tror at man kun kan gøre en ting af gangen. Vi fylder mere på den udenrigspolitiske scene, end vores størrelse tilsiger, siger hun. 

På besøg hos autoritær leder i Egypten

Danmark lancerede sidste år en værdibaseret udenrigspolitik. Derfor vil vært Søren Lippert vide, hvorfor Mette Frederiksen (S) netop har været på besøg i Egypten, hvor hun er mødtes med landets leder, Abdel Fattah el-Sisi. Han er blevet kritiseret for at tillade tortur, og fængsle politiske modstandere. 

- Mange af de problematikker, som vi står overfor, det kan Europa eller Afrika ikke løse af sig selv, og derfor skal vi have et tættere samarbejde.

- Blåstempler du ikke en tyran?

Vi taler om mange forskellige ting. Faktisk fremhævede præsident Sisi spørgsmål om menneskerettigheder ved et pressemøde. Det kan aldrig være svaret på de udfordringer, vi står overfor, at vi trækker os fra Afrika eller Asien. 

- I har tilladt at sælge våben til Saudi-Arabien. Hvad er der sket med den værdibaserede udenrigspolitik?

- Den er stadig kernen i vores udenrigspolitik. Vi har et af de stærkeste demokratier, og det ved resten af verden godt. Vi fremmer kvinders, minoriteters og fagforeningers rettigheder. 

Hvad fremmer det at hjælpe Saudi Arabien med krigen i Yemen? 

Jeg er ikke sikker på, at man kan se det så snævert. Hvis ikke vi havde en våbenindustri i Europa, hvordan skulle vi så kunne hjælpe ukrainerne? Men det er vigtigt for mig at understrege, at Danmark ikke bare sælger våben. Der er klare restriktioner på, hvad vi sælger, siger statsministeren.

Vil ikke udtale sig om Nord Stream-undersøgelse

Ruslands præsident, Vladimir Putin, meddelte tirsdag, at han vil have Danmark til at tillade, at Rusland kan deltage i undersøgelsen af sidste års sabotage på Nord Stream. Putin udtaler, at det er svært for russerne at undersøge sabotagens omstændigheder, når de ikke må opholde sig nær området.

Han anmoder derfor Danmark om at give tilladelse til netop det, men Mette Frederiksen afviser Putins forespørgsel. Hun taler om, at der er en igangværende undersøgelse, som hun ikke ønsker, at udtale sig om. 

Vil Danmark forsvare Moldova?

Statsminister Mette Frederiksen tror ikke, at man kan afvise, at Vladimir Putin stopper med Ukraine, såfremt, at hans invasion af landet lykkes. Hun nævner, at der er en nervøsitet i blandt andet Moldova. Et lille land der ligger mellem Ukraine og Rumænien. 

- Ukraine har en meget stor modstandskraft. Moldova har nærmest ikke et forsvar. Derfor tror jeg, at det vigtigste i forhold til Moldova er, at vi ikke accepterer Rusland og russernes adfærd. Økonomisk skal vi understøtte regionen, det gælder Georgien, Moldova og Ukraine, og det gælder Vestbalkan. Hvis ikke vi støtter landene økonomisk, så kommer den russiske påvirkning, siger statsministeren. 

Hun vil dog ikke svare på, om Danmark er klar til at forsvare Moldova militært. 

Vil vi ikke støtte Moldova militært, fordi det er for lille et land? 

- Det kan man ikke konkludere, for det er hypoteser. Og jeg kommer ikke til at svare på hypoteser her i programmet, siger Mette Frederiksen. 

- Der er ikke et fikspunkt

Hvordan skal Danmarks bidrag til Ukraine finansieres, spørger vært Søren Lippert. Det er der ikke en løsning på, siger statsminister Mette Frederiksen.

Hun minder om, at et flertal allerede er blevet enige om, at afskaffe Store Bededag for at sikre flere penge til Forsvaret. Finansieringen er dog ikke gjort med afskaffelsen af en helligdag, understreger hun. 

- Vi kommer til at bruge mange flere penge på forsvar og sikkerhed, end vores generation gjorde, siger hun til den nogenlunde jævnaldrende Lippert. 

7 milliarder kroner i dag, men hvor meget mere?

I dag offentliggjorde et bredt politisk flertal en Ukraine-fond, hvor man i år vil donere 7 milliarder til Ukraine. Men hvor mange flere penge skal bruges på Ukraine - på bekostning af andre investeringer?

- Kan man opstille en dato eller et antal kroner og øre for hvor lang vores kamp for fred og frihed går? Nej, det kan man ikke. Det er Europas fremtid, der står på spil, og spillereglerne for det regelbaserede samfund internationalt.

Hvor længe vil krigen vare, statsminister?

Mette Frederiksen bliver spurgt ind til, hvor længe hun regner med, at krigen i Ukraine vil vare. Det kalder hun for "et godt spørgsmål": 

- Jeg tror, vi skal forberede os på at det kan blive langvarigt og en del af den russiske strategi er at udmatte ukrainerne og os andre. 

Danmark sender maskingeværer og missiler til Ukraine

Forud for interviewet med Mette Frederiksen her til aften præsenterede et bredt flertal i Folketinget tidligere i dag aftalen om en Ukraine-fond. Fonden består af syv milliarder kroner i år og involverer en række nye militære donationer: 

De nye militære donationer

  • Ammunition til håndvåben: 5,56mm ammunition til håndvåben
  • Yderligere donation af 12,7mm tunge maskingeværer
  • Yderligere donation af større mængde anti-panserminer
  • Drivladninger, fængrør og brandrør til 155mm artilleriammunition.
  • Yderligere missiler til luftforsvar
  • Bomberydningsrobotter: 21 stk. bomberydningsrobotter
  • Indkøb af ikke-dødbringende materiel via NATO for op til 100,0 mio. kr
  • 15 stk. militære (hærdede) generatorer
  • 8.000 styk huer og 15.000 sæt regntøj
  • 9 stk. mobile værkstedsløsninger til reparation af større militære køretøjer
  • 6 stk. hangartelte

Kilde: Forsvarsministeriet

Hvor langt vil Danmark gå for Ukraine?

Et bredt politisk flertal er onsdag blevet enig om en fond på syv milliarder kroner, som skal målrettes Ukraines behov.

Men hvor langt vil Danmark gå for at hjælpe Ukraine, og er Vladimir Putins styre også en trussel mod Danmark?

Det er nogle af de spørgsmål, Mette Frederiksen vil blive spurgt til i aftens udgave af 'Lippert'.