Krimi

Snart skal terrortiltalt dreng forklare sig i spektakulær sag om nynazisme

Hvad sker der? Tirsdag begynder retssagen mod en nu 16-årig dansk dreng, der er tiltalt for at have tilsluttet sig den højreekstremistiske terrororganisation Feuerkrieg Division. I dag skal han efter planen afgive forklaring i Retten i Holbæk.

Stil spørgsmål

Tak for mange og gode spørgsmål. Jeg måtte lige forlade livebloggen på grund af andre opgaver. Men torsdag er jeg tilbage – også med en liveblog.

Retsmødet er afsluttet for i dag. Sagen genoptages torsdag.

En række retssager

Anklageren gennemgår en række tidligere domme, der er givet til medlemmer af Feuerkrieg Division. Det tager noget tid at gennemgå listen, der afsluttes med to sager:

I Estland blev en 13-årig anholdt i 2020 mistænkt for at have medvirket til at planlægge et terrorangreb. 

Og i februar 2022 blev en 19-årig teenager anholdt og sigtet for at være medlem af Feuerkrieg Division, der er forbudt i Storbrittannien.

Det er den samme teenager, der var medlem af den 16-årige tiltaltes gruppe – som beskrevet tidligere i dag i Retten i Holbæk.

Han blev desuden sigtet for i fire tilfælde at være i besiddelse af materiale til brug for terrorister, og i hans besiddelse fandt politet en ufærdig håndbog for Feuerkrieg Divisions medlemmer.

Anklageren lod det hænge i luften, at det er den samme håndbog, som den 16-årige er tiltalt for at have arbejdet på.

Hvidt overherredømme

Ifølge politisamarbejdet Europol er Siege-skrifterne hovedinspiration for en række nynazistiske og højreekstremistiske grupper – herunder Feuerkrieg Division.

Feuerkrieg Division er en lille, international nynazistisk organisation, der er baseret på et ønske om et hvidt overherredømme.

Gruppen henvender sig i stigende grad til unge mennesker – teenagere. 

Analysen, som anklageren gennemgår, er en samling af forskellige lande og tænketankes gennemgang og videnskabelige vurderinger af Feuerkrieg Division.

Hvad er Feuerkrieg Division?

Anklageren gennemgår nu CTA's analyse af hvad, Feuerkrieg Division er – og hvor organisationen hører hjemme i et samlet billede af højreekstremistiske grupperinger.

Den tiltalte dreng er tilbage på sin plads ved siden af forsvareren. Han sidder med hovedet vendt lidt ned, så han kan læse med i gennemgangen af analysen på en skærm, der står på bordet foran ham.

Feuerkrieg Division er inspireret af Siege-kulturen og af Atomwaffen Division, en anden nynazistisk organisation.

Indvandrere, jøder og  LGBT+-personer er blandt andet mål for Feuerkrieg Division.

På et tidspunkt blev der registreret mellem 30 og 80 medlemmer henover Europa.

I april 2020 anholdte estisk politi initiativtageren til Feuerkrieg Division, en 13-årig dreng. Men gruppen fortsatte under anden ledelse. 

Gruppen mener, at politiske forandringsprocesser er formålsløse. I stedet skal samfundet omstyrtes ved vold og angreb.

Norsk sag

I skandinaviske sammenhænge har Siege-materiale optrådt i mindst én retssag.

Blandt andet i 2019, hvor den norsge teenager Philip Manhaus først dræbte sin stedsøster af kinesisk afstamning, og siden forsøgte at angribe en moské, hvor han dog blev overmandet.

Manhaus bekendte sig også under retssagen til en højreekstremistisk og accelrationistisk overbevisning, der er del af Siege-kulturen. 

Hylder Breivik

Anklageren fortsætter gennemgangen. Siege-propagandaen har ofte et meget voldeligt udtryk. Det kan også fremstå sadistisk, og man hylder for eksempel massemorderen Charles Mason og den norske terrorist Anders Breivik.

Siege har især vundet indpas blandt meget unge højreekstremister, lyder det i analysen fra CTA. 

Organisationen blev dannet i 2018 af en 13-årig dreng fra Estland, der blev kaldt commander. Han blev anholdt i 2020.

Et medlem er anholdt og dømt for terror i Storbritannien, hvor han tilstod dele af tiltalen. Han er den yngste dømte terrorist i Storbrittanien.

I nogle tilfælde mødes medlemmer af Siege-kulturen i den virkelige verden. Det sker blandt andet på såkaldte hate camps i USA.

Siege-kulturen

Efter pausen oplyser anklageren, at der ikke er flere spørgsmål til den tiltalte – lige nu. Det vil komme senere.

I stedet vil han dokumentere to retserklæringer.

Torsdag er der indkaldt et vidne fra Center for Terroranalyse, CTA. Han skal blandt andet tale om en otte sider lang redegørelse om den såkalte Siege-kultur.

Det handler om internationale nynazistiske fællesskaber. Navnet Siege stammer fra et tidligere nyhedsbrev, der hed Siege. Det er udarbejdet på baggrund af den kendte nynazist James Masons verdensbillede – udgivet i en bog hvor der er tilføjet yderligere skrifter.

- Siege-kulturen betegnes som højreekstremistisk, læser anklageren.

Nynazistisk, antisemmitistisk. 

- Det særlige for siegekulturen er at fremprovokere et snarligt samfundskollaps, der skal føre til en racekrig, læser anklageren.

Siege-kulturen bekender sig til ønsket om et hvidt overherredømme. Man vil berne benytte sig af terrorangreb udført af enkeltmandsangreb, der skal inspirere andre til angreb – og dermed skal samfundsstrukturen falde.

En chat fra Feuerkrieg Division

Det fremgår af gruppechatten, som anklageren dokumenterer ved at læse den op, at den tiltalte mente, at gruppen kunne være infiltreret af en politiagent. Fire medlemmer var anholdt – ham selv inklusiv.

- Hele ledelsen.

Det fremgår også af det, anklageren læser op, at den tiltalte er glad for, at han læste en manual fra CIA en uge inden, at han blev anholdt. Han brugte informationerne, da han blev afhørt.

- Det handler om at tale, ellers er det mistænkeligt. Man skal finde på en løgn, der skal ligge tæt op af sandheden, så bliver det til en ny sandhed, læser anklageren op fra det, den tiltalte har skrevet i gruppechatten.

Anklageren holder en lille pause. Så spørger han: 

- Er det det, du gør her?

Det afviser den 16-årige tiltalte. 

Der er en kort pause. Den tiltalte dreng bliver ført ud.

Retsformand til tiltalte: - Får det dig ikke til at tænke lidt over det?

Retsformanden bryder ind igen. Han henviser til. at den tiltalte er klar over, at en fra gruppen sidder varetægtsfængslet sigtet for terrorisme i Storbritannien.

- Får det dig ikke til at tænke lidt over det, siger retsformanden?

Det gør det ikke. Tiltalte mener, at det er to forskellige verdener. Den virtuelle og den virkelige.

Hvem skrev talen?

Anklageren bliver ved med at spørge ind til hvem, der har skevet manuskriptet til talen. Den tiltalte fastholder, at det ikke er ham. Nogle andre har skrevet det, han har bare redigeret noget. Para, lederen af Feuerkrieg Division, har skrevet et udkast. 

Retsformanden bryder ind. Han kan ikke forstå, hvordan forklaringen hænger sammen. Han synes, at forklaringen skifter.

Den tiltalte fastholder, at han ikke er forfatteren. Og han spillede bare med for at lederen, Para, skulle være tilfreds.

En tale i mørke

Anklageren arbejder videre med talen. Han læser en kommunikation op mellem Para og den tiltalte. Samtalen handler om, hvordan man kan indspille talen på video.

Den tiltalte siger, at jo, Para ville gerne have det hele på video.

Tidligere har anklageren afspillet en propagandafilm fra den nynazistiske gruppe Atomwaffen Division. Det foregik i mørke med flammer, maskerede personer og forvrænget stemme. 

Tiltalte og Para skriver om, hvordan man kan optage en video med talen udenfor – muligvis hjemme ved den tiltalte.

Det fremgår, at optagelsen skal foregå om natten, det skal være mørkt, der skal være et bord, hvor Mein Kamph skal ligge på bordet.

Og så skal kniven, der er beslaglagt hjemme hos den tiltalte, ligge der.

Kniven har et øgenavn i gruppen – den ikoniske kniv. Det er en joke, siger den tiltalte.

Sieg heil

Anklageren dokumenterer talen, der er indspillet af den tiltalte. Talen bliver afspillet i retten, stemmeforvrængeren gør det umuligt at høre, hvem der taler.

Den tiltalte fortæller, det bare var en test. Det er hans stemme. Talen skulle aldrig udgives, siger den tiltalte.

- Hej, hvide bødre og søstre, læser anklageren oversættelsen op.

Det fremgår, at personen bag stemmen mener, at en kammerat er taget som krigsfange. 

- Snart vil dommedag komme, siger stemmen henvendt til alle jøderne i Storbritannien, der opfordres til at sove med øjnene åbne.

Oplæsningen slutter med den kendte nazistiske hilsen: Sieg heil.

Lydoptagelse med forvrænger

Anklageren vil vide, om den tiltalte lagde mærke til, at der forsvandt personer fra gruppen. 

Den tiltalte trækker på det, men jo, at der var en enkelt person fra gruppen, der blev anholdt. 

Han var fra Storbritannien. 

Anklageren gennemgår en chat, der har kørt mellem den tiltalte og Para, der var leder af Feuerkrieg Division. Chatten er på engelsk men oversat til dansk.

Chatten fremstår som en detaljeret gennemgang af hvordan, den tiltalte skulle læse en tale op, som, anklageren antyder, skulle udgives som følge af arresten af den britiske kammerat.

Undervejs sender den tiltalte en lydoptagelse indtalt med stemmeforvrænger til Para.

- Det er selvfølgelig ærgerligt

Den tiltalte taler om "shit posting" og "chok-valuta". Ting man deler, fordi det er sjovt at få en reaktion. Det kom op, da anklageren talte om højreekstremisme og holdninger, der er gengivet i kendte ekstremistiske skrifter.

- Hvad tænker du om, at der er rejst tiltale?, spørger anklageren.

- Jeg ved det ikke. Det er selvfølgelig ærgerligt, siger den tiltalte dreng.

Han fortæller, at han sammen med de andre onlinevenner havde undersøgt Feuerkrieg Division. De mente ikke, at det var en terrororganisation. 

Blev interesseret i kendt nazist efter Netflix-serie

Han interesserede sig for nazisme, fordi det handlede om historie. Og han havde armbind og flag, fordi det kunne være sjovt at sidde med, når man var online med webcam.

Anklageren arbejder sig ind på, hvordan den tiltaltes interesse for nazisme opstod, og hvad den handlede om.

Han købte selv Hitlers 'Mein Kampf' – det var nok i begyndelsen af 2022. Og jo, han havde også læst et andet manifest udarbejdet af James Mason, som politet beslaglagde. Det havde han fået interesse for efter at have set en Netflix-serie om den kendte nazist.

Tiltalte brugte meget af sin fritid på at spille computer

Afhøringen af den tiltalte begynder. Anklager Rune Rydik indleder. Indledningsvis skal de tale lidt om den tiltalte selv.

- Hvis vi starter med at skrue tiden tillbage, til før politiet kom ind over, hvad bestod dit liv så af?

Han gik i folkeskolen og gik til svømning. Han spillede meget computer, og da corona kom ind over, så blev det endnu mere. Counterstrike, Roblox og flere andre spil. 

Ofte taler man sammen med de andre spillere, mens spillet foregår, forklarer den tiltalte.

Han havde mange venner online, men også nogle i den virkelige verden.

Forbud mod detaljeret gengivelse

Frokostpausen er slut, retten afsiger kendelse om, hvorvidt pressen må gengive forklaringen fra den tiltalte "direkte og detaljeret".

Det forbydes journalister at liveblogge fra forklaringen, indtil den tidligere medsigtede har afgivet sin vidneforklaring.

Retsformanden uddyber, at egentlig liveblogging forstås som en samtidig og detaljeret gengivelse af den afgivne forklaring.

Dermed vil jeg ikke kunne gengive alt, der forklares detaljeret og samtidigt i den tiltaltes forklaring. Men jeg fortsætter med at skrive i mere generelle vendinger her.

Det bliver blot ikke en detaljeret gengivelse af alt, den tiltalte siger – mere i generelle vendinger og med reportageelementer fra sagen.

Spørgsmål

Amalie :

Tak for god dækning! Jeg har altid undret mig over, hvad der præcist sker, når “pressen protesterer”. Står I alle op og råber, eller er der en repræsentant, der stille rækker hånden op?

Svar:

@Amalie: Tak for interessen! Og jeg forstår godt spørgsmålet, når man tænker på gengivelser af retshandlinger i udlandet. Imidlertid foregår det meget mere afdæmpet i Danmark – og i Retten i Holbæk. Ofte vil vi journalister have talt om muligheden for anmodninger, der vil gå imod en åben retspleje inden retsmødet – og så aftaler vi ofte, hvem der leder protesten.

I dag var det mig, og jeg kom med de grundlæggende argumenter mod lukkede døre samt en henvisning til tre tidligere sager, hvor landsretten havde bestemt, at der ikke skulle have været lukkede døre under en tiltalts forklaring på grund af ung alder. Herefter spørger retsformanden, om andre journalister ønsker at supplere, hvilket ofte sker men som reel mere kortfattet. 

Spørgsmål

Niels :

Er drengen mentalundersøgt?

Svar:

@Niels: Der er ikke kommet oplysninger frem i forhold til, om der er foretaget en mentalundersøgelse – men vi kan konstatere, at der ikke er taget forbehold for anden straf end almindeligt fængsel.

Det ville have stået direkte i anklageskriftet, hvis man havde mentalundersøgt den 16-årige og fundet, at han ikke var egnet til almindelig straf.

Det betyder dog ikke, at han ikke er mentalundersøgt – det kan sagtens være sket, hvor Retslægerådet bare ikke har vurderet, at en anden straf end fængsel var mere hensigtsmæssig.