Seneste nyt om krigen i Ukraine 6. marts 2023

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Den russiske offensiv er især fokuseret pĂĄ byen Bakhmut, hvor presset pĂĄ de ukrainske forsvarsstillinger har været stigende over weekenden.

Bakhmut oplevede i dag de hĂĄrdeste kampe "nogensinde"

130 gange alene i dag har Rusland angrebet den østukrainske by Bakhmut. Dermed er angrebsintensiteten pĂĄ det højeste "nogensinde" i det syv mĂĄneder lange slag.

Det siger Serhiy Cherevatyi, der er talsmand for de ukrainske styrker i den østlige del af landet, ifølge Kyiv Independent.

Rusland angriber også flere andre byer i området, men har ifølge det ukrainske militær ikke held til at bryde igennem forsvaret. Fra russisk hold er der ikke kommet nye rapporter om kampene her til aften.

Ukraine nĂĄr sine mĂĄl i Bakhmut "1000 procent", siger rĂĄdgiver

Ukraines forsvar af Bakhmut har nået sine mål ”1000 procent”, mener rådgiver for den ukrainske præsident, Mykhailo Podolyak.

Målene var, siger han, at købe tid til at træne og forstærke sine egne styrker samt påføre Rusland store tab.

- Selv hvis den militære ledelse på et tidspunkt vælger at trække tilbage til mere favorable positioner, vil forsvaret af Bakhmut blive en stor strategisk succes for Ukraines væbnede styrker – som et grundlag for fremtidig sejr, siger han ifølge CNN.

Rusland mister fem gange flere i Bakhmut end Ukraine, vurderer NATO

Rusland mister fem soldater hver gang Ukraine mister en i Bakhmut, vurderer en NATO-kilde som tv-stationen CNN har talt med.

Kilden mĂĄ ikke udtale sig, og gør det derfor anonymt, men tilføjer, at vurderingen er baseret pĂĄ efterretninger. 

Ukrainske soldater i Bakhmut har tidligere sagt, at Rudsland lider enorme tab i kampen om den østukrainske by. Selvom tabene ifølge NATO er i Ukraines favør, vidner de om, at forsvaret ogsĂĄ koster Ukraine dyrt.

Krim vil af med skilte skrevet med latinske bogstaver

Skilte skrevet med det latinske alfabet skal fjernes fra den russisk besatte Krim-halvø, siger lederen af det lokale parlament. 

Der er måske "hundreder af skilte med det latinske alfabet i hver eneste by, og det er resultat af vores vesternisering" siger lederen, Volodymyr Konstantinov, ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

Ved i stedet udelukkende at bruge det kyriliske alfabet og russiske ord i stedet for lĂĄneord fra vestlige sprog, hĂĄber han at styrke bĂĄndene til Rusland.

Ukraine identificerer tre russere bag pĂĄstĂĄede krigsforbrydelser

Tre russiske soldater er blevet anklaget for krigsforbrydelser af Ukraines politi. Soldaterne angreb flygtende civile i Irpin uden for Kyiv 5. og 6. marts sidste ĂĄr, siger seniorefterforsker Ivan Dulkai, ifølge Kyiv Independent.

I Ă©t tilfælde angreb soldaterne en civil bil med en hĂĄndgranat og dræbte to. Et barn pĂĄ halvandet, der befandt sig i bilen overlevede. I alt ti angreb pĂĄ civile er blevet efterforsket og dokumenteret, og ni mennesker blev dræbt.

De russiske soldater forhindrede evakuering af både de sårede, de døende og de døde, siger Ivan Dulkai.

Orbán tygger på invitation fra Kyiv

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har fået en invitation om at besøge Kyiv, og hans regering er i gang med den "tekniske del" af forberedelserne.

- NĂĄr alle forudsætninger er opfyldt, kan besøget finde sted, siger Ungarns udenrigsminister, PĂ©ter SzijjártĂł, i forbindelse med et besøg i Kroatien til den kroatiske tv-station N1.

Viktor Orbán har fordømt den russiske krig, men har været langt mindre konsekvent i sin støtte til Ukraine end flere andre nabolande.

Han har blandt andet – bare den seneste uge – opfordret til vĂĄbenhvile og sagt, at Ungarns interesser kommer før Ukraines.

Ukraines militær vil ikke forlade Bakhmut

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har mandag drøftet situationen i Bakhmut med Ukraines to øverstbefalende generaler.

Her anbefalede generalerne at fortsætte forsvaret af Bakhmut og styrke de ukrainske positioner yderligere, skriver Ukraines præsidentkontor pĂĄ sin hjemmeside.

Meldingen kommer, efter at tyske Bild mandag skrev, at der var uenighed mellem præsident Zelenskyj og general Valerij Zaluzjnyj, der er øverstkommanderende for de væbnede styrker. 

Ifølge Bilds anonyme kilder skulle Zaluzjnyj for flere uger siden have anbefalet en tilbagetrækning fra Bakhmut af taktiske ĂĄrsager.

Russisk hovedkvarter bortviser Wagner-mand

Hovedkvarteret for den russiske militæroperation i Ukraine har bortvist Wagner-gruppens repræsentant og inddraget hans adgangskort. 

Det siger lejehærens leder, Jevgenij Prigozjin, ifølge Reuters.

Prigozjin konstaterer via sin pressetjeneste pĂĄ Telegram, at bortvisninger er sket dagen efter, at han klagede til hovedkvarteret over gruppens akutte behov for ny ammunition.

Han slutter beskeden med at slå fast, at Wagner-gruppen trods alt ”fortsætter med at smadre Ukraines væbnede styrker ved Bakhmut”.

USA's forsvarsminister: Bakhmut har mest symbolsk værdi

Den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, vil ikke spĂĄ om, hvorvidt eller hvornĂĄr russiske styrker erobrer Bakhmut, som de i mĂĄnedsvis har kæmpet for at indtage.

Men hvis Bakhmut falder, vil det ikke nødvendigvis resultere i nyt momentum for Rusland, vurderer han.

- Jeg tror mere, at det har symbolsk værdi end strategisk og operationel værdi, siger Lloyd Austin ifølge Reuters på et pressemøde i Jordan, hvor han er på besøg.

Dermed er han pĂĄ linje med de fleste vestlige eksperter.

Skole ødelagt af russisk missil

En skole i Kramatorsk blev natten til mandag ødelagt i et russisk missilangreb på byen, der ligger i Donetsk-regionen.

Det skriver regionens guvernør, Pavlo Kyrylenko, pĂĄ Telegram.

Ifølge opslaget kom ingen personer til skade.

FSB hævder at have forhindret attentat

Den russiske sikkerhedstjeneste FSB hævder at have forhindret et attentatfosøg pĂĄ Konstantin Malofejev, der er grundlægger af den konservative og Putin-tro tv-station Tsargrad.

Ifølge FSB stĂĄr Putin-kritikeren Denis Kapustin bag. Han er grundlægger af Det Frivillige Russiske Korps, en lille russisk oprørsgruppe, der kæmper pĂĄ Ukraines side i krigen og i fredags tog ansvaret for et angreb i den russiske Brjansk-region.

Gerningsmændene havde ifølge FSB fastgjort en sprængladning under Konstantin Malofejevs bil.

Russisk droneangreb i nat

Rusland sendte natten til mandag 15 iranske kamikazedroner mod Ukraine. Ukraines luftforsvar skød de 13 ned.

Det siger oberst Jurij Іhnat, der er talsmand for det ukrainske luftvĂĄben, ifølge ukrainske Pravda pĂĄ nationalt tv. Dronerne blev affyret fra nord, men det fremgĂĄr ikke, hvad mĂĄlet var.

Jurij Іhnat opfordrer samtidig til at tage luftalarmerne alvorligt. Mandag morgen har luftalarmerne lydt over hele Ukraine i mere end en halv time.

Russiske specialister skal måske køre i "vintage"-kampvogne

Russisk militær har mistet så mange pansrede køretøjer i Ukraine, at selv Ruslands førende kampvognsenhed sandsynligvis nu vil blive udstyret med 60 år gamle T-62-kampvogne, som allerede i maj sidste år dukkede op på slagmarken.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i en efterretningsopdatering pĂĄ Twitter. De seneste dage er der for første gang ogsĂĄ observeret næsten 70 ĂĄr gamle pansrede mandskabsvogne af typen BTR-50 i Ukraine.

Nogle af T-62-kampvognene har fĂĄet en opgradering, men "begge disse vintagekøretøjer vil udgøre mange sĂĄrbarheder pĂĄ den moderne slagmark", skriver briterne.

31 russiske luftangreb

Ifølge ukrainsk militær gennemførte Rusland lørdag 31 luftangreb, 8 missilangreb og mere end 70 raketangreb i Ukraine.

Det skriver militæret i sin daglige morgenopdatering på Facebook.

Ifølge opdateringen gennemførte Ukraine selv 12 luftangreb mod russiske styrker og ramte 3 russiske kommandoposter, 4 opmarcheringer af tropper og 1 luftfartssystem med missiler og artilleri. 

Desuden skød Ukraines luftforsvar 5 russiske droner ned, lyder det. 

Sjojgu på besøg i Mariupol

Den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, fortsætter sin rundtur i Ukraine og har nu været i Mariupol for at besøge russiske militærfaciliteter i byen, som er under russisk kontrol.

Det skriver det russiske forsvarsministerium mandag pĂĄ Telegram.

Ifølge ministeriet er russisk militær i gang med at bygge både lejlighedskomplekser, skoler og børnehaver i byen, der er bevet hærget af den russiske invasion.

Tre missiler skudt ned over Rusland, hævder guvernør

Tre missiler er skudt ned over byen Novyj Oskol i den russiske Belgorod-region, som grænser op til Kharkiv i Ukraine.

Det hævder regionens guvernør, Nastojasjtjij Gladkov, på Telegram.

Ifølge guvernøren er skaderne stadig ved at blive gjort op. En person har skader på sin arm, mens der også er skader fra fragmenter på adskillige facader og strømkabler, skriver han.

Specialenhed hævder at have ødelagt russisk vagttårn

Den ukrainske specialenhed Kraken skriver på Telegram, at den har ødelagt et vagttårn i den russiske region Brjansk, som grænser op til Ukraine.

Gruppen har ligeledes lagt en video på Telegram af angrebet, som den hævder at have udført med en ”selvmordsdrone”. Den skriver ikke, hvornår det skete.

Kraken er en frivillig enhed under Ukraines militære efterretningstjeneste, som blev dannet efter krigens udbrud af veteraner fra Azov-bataljonen.

Bakhmut nærmer sig en kulmination

Russernes forsøg pĂĄ at erobre Bakhmut er sandsynligvis pĂĄ vej mod sin kulmination, uanset om det lykkes russerne at erobre byen eller ej. Efter kulminationen vil der formentlig ĂĄbne sig en mulighed for, at Ukraine kan overtage initiativet pĂĄ slagmarken og iværksætte en modoffensiv.

Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i sin seneste analyse af krigen.

Mange eksperter er enige om, at Bakhmut ikke har stor strategisk betydning. Ifølge ISW skal det store russiske fokus pĂĄ byen ses i lyset af, at Ruslands styrker næppe har ressourcer nok til at holde gang i mere end Ă©n offensiv ad gangen.  

Briter skal kontrollere Estlands luftrum

Fra april skal britiske piloter for første gang flyve fælles NATO-missioner i Estland sammen med det tyske luftvåben.

Det sker, mens Storbritannien forbereder sig på at overtage ledelsen af NATO's mission i Estland, der grænser op til Rusland, fra Tyskland. Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

Ifølge det britiske forsvarsministerium ankommer omkring 300 ansatte fra Royal Air Force (RAF) snart til Estland, hvor Storbritannien skal lede kontrollen af luftrummet i fire måneder fra april.