Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Seneste nyt om jordskælvene i Tyrkiet og Syrien

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Redningsarbejdet forsatte i Tyrkiet og Syrien efter jordskælvet, der skete i Tyrkiet tæt på grænsen til Syrien mandag i sidste uge.

I Tyrkiet har 29.605 personer mistet livet. 

I Syrien er dødstallet mere end 3500, men det er ikke blevet opdateret siden fredag. 

Dermed er mere end 33.105 personer døde efter jordskælvet.

TV 2 har besøgt en by, der stadig er intakt

TV 2 har besøgt byen Erzin i det jordskælvsramte område, hvor alle bygninger stadig står. En af de beboere, som TV 2s reporter Sultan Corban mødte, er ikke stolt af at være kommet så nemt gennem jordskælvet, når hendes landsmænd andre steder lider så meget. 

- Efter alt, hvad der er sket, er jeg flov over, at vi har det godt. Det kan vi takke vores ingeniører og entreprenører for, lyder det fra Günay Gökce, der er indbygger i Erzin.

 Der er begyndende vrede i Tyrkiet over byggesjusk, og hvorvidt det er skyld i, at mange liv er gået tabt.

- En entreprenør har ikke bare sat tre stykker jern i jorden og fyldt op med beton. Derfor står det så stabilt, siger en anden Erzin-indbygger, Ferhat Ergen. 

Landets myndigheder har udstedt over 100 arrestordrer og allerede anholdt over 12 personer - heriblandt entreprenører. 

Tyskland vil lette visumkrav for visse jordskælvsofre

Tysklands regering har meldt ud, at man vil lette visumkravene for visse ofre for jordskælvet. Det tweeter landets indenrigsminister Nancy Faeser. 

Det er tyrkiske og syriske familier, der opholder sig i Tyskland, som har familier i de katastroferamte regioner, der kan få "nære slægtninge" til Tyskland. 

- De kan finde ly hos os og få lægehjælp. Med alminelige visa, der udstedt hurtigt og er gyldige i tre måneder, skriver hun. 

Syriens sundhedssystem er blevet "pulveriseret"

Det syriske sundhedssystem er blevet "pulveriseret" efter flere år med ustabilitet i landet. Nu kan det simpelthen ikke levere den nødvendige hjælp. Det skriver Sky News, der citerer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for det.

Michael Ryan, der er WHOs direktør for sundhedsmæssige nødsituationer, siger, at det ikke kun skyldes ødelæggelser af de fysiske faciliteter, men også mangel på personale. 

- Det er død ved tusind snit, og systemet har reageret beundringsværdigt på denne kæmpemæssige katastrofe, men folk kan kun yde en vis mængde, når de er trætte, siger han.  

Han tilføjer, at de overlevende skal bruge fred og stabilitet til at komme sig. 

Dødstal overstiger 33.000 personer

Den myndighed, der håndterer katastrofen i Tyrkiet, har netop meldt ud, at antallet af personer, der har mistet livet, er steget til 29.605 personer i Tyrkiet. 

Det skriver Reuters.

I Syrien er dødstallet mere end 3500, men ikke blevet opdateret siden fredag. 

Dermed har jordskælvet kostet over 33.105 mennesker livet i Tyrkiet og Syrien.

Israelsk nødhjælpsgruppe forlader Tyrkiet på grund af "umiddelbar" sikkerhedstrussel

Den israelske eftersøgnings- og redningsgruppe United Hatzalah forlader Tyrkiet efter seks dage på jorden på grund af en "betydelig sikkerhedstrussel" rettet mod gruppen, skriver CNN.

United Hatzalahs administrerende direktør Eli Pollack siger i en erklæring, at de har modtaget efterretninger om en konkret og øjeblikkelig trussel mod den israelske delegation.

En anden israelsk hjælpegruppe, IsraAid, fortsætter med at operere i Tyrkiet. 

Gaziantep FC trækker sig

Den tyrkiske fodboldklub Gaziantep FC har besluttet at trække sig fra Super Lig og den tyrkiske pokalturnering for resten af sæsonen. Det oplyser klubben i en pressemeddelelse.

Klubben, der ligger nummer 10 i den tyrkiske liga, skriver, at det ikke er muligt at forsætte sportslige aktiviteter under de nuværende forhold.

Hatayspor meddelte tidligere på ugen at klubben ville trække sig. Dermed består Tyrkiets bedste fodboldrække nu af 17 hold.
 

Læger uden Grænser ønsker flere grænseovergange til Syrien

Hvis ikke det bliver nemmere at få nødhjælp ind til det nordvestlige Syrien, kan endnu flere mennesker risikere at miste livet efter mandagens jordskælv.

Derfor er der stort behov for, at flere grænseovergange til humanitær nødhjælp åbnes. Det siger Læger uden Grænser.

- De humanitære organisationer (i Syrien, red.) er i forvejen ved at bruge forsyninger fra deres nødlagre. Det kan de ikke blive ved med, siger Stine Bloch Jensen, katastrofetalsperson for Læger uden Grænser.

Ung pige reddet efter 150 timer

Tyrkiets sundhedsminister, Dr Fahrettin Kica, har delt et klip på Twitter, hvor en lille pige der efter 150 timer bliver "trukket ud af murbrokkerne".

Pigen har ifølge tweetet modtaget behandling på Hatay Field Hospital. Hun er efterfølgende blevet sendt til Adana med en ambulancehelikopter. 

Jordskælv har skabt 200 meter bred kløft i Tyrkiet

Droneoptagelser fra en olivenlund i Tyrkiet, viser at det kraftige jordskælv fik jorden til at dele sig i en 200 meter bred kløft.

Den nye kløft er 30 meter dyb og strækker sig over 35 hektarer.

FN indrømmer svigt af mennesker i Syrien

FN's nødhjælpskoordinator erkender, at FN ikke har gjort nok for den syriske befolkning.

Han befinder sig netop nu på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien og kan med egne øjne se, at hjælpen ikke har været tilstrækkelig, siger han.

Twitter skriver Martin Griffiths:

- Vi har hidtil svigtet folket i det nordvestlige Syrien. De føler sig med rette forladt, mens de spejder efter international hjælp, der ikke er landet.

Martin Griffiths skal besøge Assad-regimet i Syriens hovedstad, Damaskus, efter hans besøg i grænseområdet.

Oprørere tilbageholder hjælp fra regeringskontrollerede dele af Syrien

Nødhjælp fra Damaskus til områder kontrolleret af oppositionsgrupper er blevet tilbageholdt af den islamistiske oprørsgruppe kendt som Hayat Tahrir al-Sham (HTS), oplyser en talsmand fra FN.

Tidligere har den syriske regering sagt, at den var villig til at sende hjælp ind i den nordlige zone, som i vid udstrækning styres af HTS og blev ødelagt af mandagens jordskælv.

Den seneste rapport øger nu bekymringen over, hvor meget nødhjælp ofre for katastrofen i Syrien har adgang til. Det skriver Sky News.

Tyrkiet udsteder 113 arrestordrer i forbindelse med dårligt byggeri

Oprettelsen af jordskredsundersøgelsesenheder har nu ført til 113 arrestordrer, skriver BBC.

Tidligere fortalte vicepræsident Fuat Oktay, at efterforskningen havde ført til 131 mistænkte.

Tusindvis af bygninger kollapsede under jordskælvet, hvilket rejste spørgsmål om, hvorvidt katastrofen blev forværret af byggesjusk.

Eksperter har ifølge BBC længe advaret om, at mange bygninger i Tyrkiet var usikre, fordi korruption har tilladt entreprenører at bøje byggereglerne.

Bor i mobilbutik af frygt for bygningskollaps

I Adana hvor ødelæggelserne ikke er så massive, er byen dog stadig stærkt påvirket af jordskælvet.

Samtlige butikker i byen er lukkede, og i en halvlukket telefonbutik, mødte TV 2s Sultan Coban en familie, der siden jordskælvet har boet i butikken.

- Rystelserne i området var så slemme, at mange er bange for at tage hjem til deres boliger, fortæller hun.

Frygten for nye jordskælv og kollaps af beskadige bygninger, har betydet at endnu flere har behov for telte og andre alternative boligformer.

Situationen minder om Haiti, siger læge

Risikoen for sygdomme vokser dag for dag efter det ødelæggende jordskælv i Tyrkiet og Syrien.

De mange lig, der er fanget under murbrokkerne, kan forurene vandforsyningen. Det vil have store konsekvenser, advarer Thomas Geiner, der er læge og en del af et redningshold fra Tyskland.

- I regioner, hvor folk ikke har adgang til rent drikkevand, er der risiko for epidemier på et tidspunkt, siger han til dpa.

Mange steder har folk heller ikke adgang til toiletter, hvilket øger spredningen af bakterier.

Geiner siger til nyhedsbureauet, at situationen minder ham om eftervirkningerne af jordskælvet i 2010 i Haiti.

Mand reddet efter 149 timer

En 35-årig mand er blevet reddet ud af en sammenstyrtet bygning efter at være fanget i 149 timer.

Manden, identificeret som Mustafa Sarigül, blev fundet blandt ruinerne af en seks-etagers lejlighedsbygning, det rapporterer det tyrkiske statlige nyhedsbureau Anadolu.

Eftersøgnings- og redningshold samt militærpersonale arbejdede i fem timer for at redde manden.

Tøjdonationer flyder på gaden i Tyrkiet

En del af det tøj, der er doneret til Tyrkiet, ender på gaden og bliver ikke brugt, fortæller TV 2s korrespondent Sultan Coban, der er til stede i byen Adana.

Det er især tøj og dyner fra de private indsamlinger, der ikke er koordineret med de støre organisationer i området, som ender med ikke at blive taget i brug. 

- Tøj og dyner har været meget brugbart i katastrofens første dage, men nu er der bedre måder at hjælpe på, siger hun.

Der er større behov for penge lige nu, mener hun. Tusindevis af tyrkere skal finde ophold i andre byer og grundet inflation er huslejen i landet steget kraftigt.

Nødhjælpsarbejde vil forsætte mange måneder endnu, siger Røde Kors

Genopretningen i Tyrkiet er nu gået ind i den "humanitære fase", det siger Jamie LeSueur, der er leder af nødoperationer i Den Internationale Sammenslutning af Røde Kors og Røde Halvmåne.

Udover redningsarbejde er de største behov for de berørte i Tyrkiet mad, sundhed og vand.

- Vi er nu gået ind i den humanitære fase. Det kommer til at vare måneder, hvor vi vil forsøge at opfylde folks basale behov, forklarer LeSueur til CNN.

LeSueur tilføjer, at hans team forbereder sig på eventuelle følgevirkninger som spredning af sygdomme grundet manglende sanitære forhold.

Tyrkiet slår ned på udviklere af sammenstyrtede lejligheder

Det tyrkiske justitsministerium har oprettet jordskælvsundersøgelsesenheder i ti provinser, det skriver det statsdrevne nyhedbureau Anadolu.

De skal undersøge entreprenører, landinspektører og andre ansvarlige med forbindelse til ødelagte bygninger.

131 personer med ansvar for bygninger ødelagt i jordskælvet er allerede mistænkte, det fortæller den tyrkiske vicepræsident Fuat Oktay.

Fredag blev en entreprenør, der stod bag et sammenstyrtet lejlighedskompleks i Hatay-regionen, anholdt i lufthavnen i Istanbul på vej ud af landet.

Hundredtusindevis af bygninger skal genopbygges, siger Erdogan

Flere hundrede tusinde bygninger i det sydlige Tyrkiet er ifølge præsident Erdogan ubeboelige.

Myndighederne har en plan klar, og præsidenten siger til Reuters, at der vil tages konkrete skridt i genopbygningsprocessen inden for få uger.

Dødsfald kan mere end fordobles, advarer FN

Antallet af døde efter jordskælvet i Tyrkiet og Syrien kan fordobles fra det nuværende niveau.

- Jeg tror, ​​det er svært at vurdere præcist, da vi skal komme under murbrokkerne, men jeg er sikker på, at det vil fordobles eller mere, siger FN's nødhjælpskoordinator Martin Griffiths til Sky News.

Tusindvis af bygninger kollapsede efter jordskælvet, og indtil videre er mere end 28.000 mennesker døde i Tyrkiet og Syrien.