Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Seneste nyt om jordskælvene i Tyrkiet og Syrien

Hvad sker der? Natten til mandag ramte et kraftigt jordskælv Tyrkiet og Syrien. Torsdag aften er dødstallet steget til over 21.000.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Oversvømmelser rammer dele af Tyrkiet efter jordskælv

Blot få dage efter de dødelige jordskælv i det sydlige Tyrkiet, har oversvømmelser ramt flere områder på grund af stigende havniveauer.

Det viser billeder fra nyhedsbureauet Reuters. I havnebyen Iskenderun i Hatay-provinsen ses veje helt dækket af vand og flydende biler. 

Mere end 21.000 mennesker døde i jordskælvene

Dødstallet efter jordskælvene, der ramte Tyrkiet og Syrien mandag, er ifølge myndighederne steget til mindst 21.051.

I Tyrkiet er dødstallet steget til mindst 17.674, siger vicepræsident Fuat Oktay torsdag aften. I Syrien er mindst 3.377 mennesker dræbt. 

Det samlede antal sårede i Syrien og Tyrkiet er mindst 78.124 mennesker ifølge tal fra den tyrkiske regering, organisationen De Hvide Hjelme og syriske statsmedier.

Ukrainere og russere kæmper side om side for at redde folk ud af ruiner

88 redningseksperter fra det krigshærgede Ukraine er fløjet til Tyrkiet for at hjælpe med eftersøgningsindsatsen. Men de er ikke alene.

De har sluttet sig til redningsfolk fra hele verden, inklusive Rusland, der invaderede Ukraine for næsten et år siden.

- Vi vil arbejde og tage afstand fra russiske redningsfolk, så vidt vi kan, siger Oleksandr Khorunzhyi, en talsmand for Ukraines statslige beredskab ifølge Reuters torsdag.

- Der er krig i vores land, men vi forstår, at vi er nødt til at hjælpe. Der er ingen anden måde at gøre det på, fortsætter han.

Dødstal stiger endnu engang

Dødstallet fra det ødelæggende jordskælv, der natten til mandag ramte Tyrkiet og Syrien, er nu mindst 20.783 ifølge myndighederne. Mindst 75.592 mennesker er såret. 

I Tyrkiet er dødstallet tordag aften opjusteret til mindst 17.406, mens 70.347 er rapporteret sårede torsdag, ifølge Tyrkiets indenrigsminister Süleyman Soylu.

Det samlede antal dødsfald i Syrien er samtidig steget til 3.377, herunder 2.030 i oprørskontrollerede områder i nordvest, ifølge organisationen De Hvide Hjelme. Yderligere 1.347 dødsfald er rapporteret i regeringskontrollerede dele af Syrien, ifølge syriske statsmedier. Det samlede antal sårede i Syrien i er nu på 5.245. 

WHO-chef er på vej til Syrien

Generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus er på vej til Syrien. Det skriver han på Twitter. 

"Mirakel" udspillede sig ved ruinerne i tyrkisk by foran TV 2s udsendte

Over 90 timer er gået, siden flere tusinder blev begravet i live under murbrokkerne i den tyrkiske by Antakya. Og håbet om at finde overlevende fra jordskælvet som ramte natten til mandag klokken 04.17 lokal tid er ved at rinde ud.  

Men kort efter klokken 21 lokal tid skete et mirakel, der fik de omkring 100 redningsarbejdere, frivillige og militærfolk ved en boligblok i byen til at bryde ud i jubel og gråd.

- Mens vi står og ser på, hiver redningsarbejdere først en mand i 30’erne op af ruinerne. Han bevæger sin arm og er tydeligvis i live. Han bliver taget imod af en lang menneskekæde, der griber båren og fører ham videre ud i en ambulance, fortæller TV 2s journalist Martin Selsøe Sørensen, som befinder sig i byen.

Kort efter bliver en kvinde i 20’erne reddet ud fra murbrokkerne og kørt væk i en ambulance.

- De beder os om at trække lidt væk, fordi hun ikke har noget tøj på. Da kvinden kommer op, får hun halskrave på og bliver pakket ind i folie for at holde varmen, siger Martin Selsøe Sørensen.

Stemningen ændrer sig straks ved boligblokken: 

- Redningsarbejderne krammer hinanden. Man kan høre klapsalverne og kan tydeligt se, at der er stor lettelse og stolthed over, at det er lykkedes.  

En tyrkisk redningsarbejder med navnet Hassan fortæller, at han er meget rørt og lykkelig over, at ”de kan opleve sådan et mirakel fire dage efter jordskælvet, hvor de to fra Syrien har levet uden mad og drikke”.

Verdensbanken donerer milliardbeløb til Tyrkiet

Verdensbanken vil donere 1,78 milliarder dollars til genopretning af Tyrkiet efter jordskælvet. Det skriver AFP. 

Katastrofen i Tyrkiet og Syrien når nyt stadie

Redningsarbejdet har nu nået et stadie, hvor sandsynligheden for overlevelse svinder voldsomt ind, fortæller Christian Balslev-Olesen, der har 40 års erfaring med nødhjælpsarbejde som tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og UNICEF-chef i flere afrikanske lande

- Der vil givetvis dukke nogle helt mirakuløse historier op, hvor enkelte har overlevet. Men chancerne bliver ringere og ringere herfra, siger han til TV 2. 

Læs mere her. 

- Stilheden brydes mest af sirenerne fra ambulancer, siger TV 2s udsendte

Mørket har lagt sig over den tyrkiske by Antakya. Byen er kun lyst op af gadelygter, af de bål der brænder mellem teltene og fra de kraftige projektører fra de gravkøer, der arbejder i ruinerne efter jordskælvet.

Det fortæller TV 2s journalist Martin Selsøe Sørensen, som befinder sig i byen, hvor borgerne bor i telte eller i deres biler.

- Her er meget stille. Folk går tavse rundt. Stilheden brydes mest af sirenerne fra ambulancer. 

- Mellem teltene er der tændt bål. For med mørket kommer også kulden. Ved et af bålene sidder en mand forkrampet i gråd, siger han.

Efter flere dages hård kritik og råb om hjælp fra de overlevende i Antakya er Tyrkiets officielle redningsmandskab og internationale hold nu massivt til stede i byen.

- Man ser dem gå rundt med pandelygter og stærke lommelygter. Men det er en fuldstændig enorm opgave, de står overfor. Her er formentlig tusindvis af bygninger, som er styrtet sammen.

Martin Selsøe Sørensen fortæller om én bygning, hvor 800 var indespærret, efter jordskælvet ramte natten til mandag. Kun 100 af dem er blevet reddet ud.

Dødstallet passerer 20.000

WHO estimerede i mandags, at op mod 20.000 kunne have mistet livet i jordskælvet. Men dødstallet i Tyrkiet og Syrien har nu passeret de 20.000.

En netop modtaget opdatering fra katastrofeberedskabet bekræfter, at 17.134 mennesker er døde i Tyrkiet.

Regeringskontrollerede områder i Syrien har rapporteret 1347 mennesker døde, mens omkring 1900 mennesker er døde i oprørskontrollerede nordlige områder. Det samlede antal for Syrien er på 3317.

Dermed er det samlede antal af døde på 20.451.

Udenrigsministeriet fraråder nu rejser til jordskælvsramte områder

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til flere sydøstlige provinser i Tyrkiet, hvor de tyrkiske myndigheder har indført nødretstilstand som følge af de to kraftige jordskælv i mandags.

Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Konkret er der tale om provinserne Hatay, Kilis, Diyarbakir, Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya, Sanliurfa, Adiyaman, Osmaniye og Adana.

- Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt, skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside. 

Desuden frarådes alle rejser til områder inden for 10 kilometer fra grænsen til Syrien. 

Ukrainske redningsfolk hjælper med at redde liv i Tyrkiet

Ukrainske redningseksperter, der er mere vant til nødsituationer fra deres eget krigshærgede land, har bragt deres færdigheder til Tyrkiet for at gennemsøge ødelagte bygninger efter overlevende, rejse telte og tilbyde førstehjælp.

- Der er krig i vores land, men vi forstår, at vi er nødt til at hjælpe, og denne hjælp er gensidig. Der er ingen anden måde at gøre det på, siger Oleksandr Khorunzhyi, en talsmand for Ukraines statslige beredskab ifølge Reuters.

Ukraine har sendt 88 mennesker til Tyrkiet for at hjælpe med katastrofen. Teamet omfatter specialister i eftersøgnings- og redningsaktioner, læger, hundeførere og brandmænd.

Baby blev født under murbrokkerne – nu er der nyt

Tirsdag blev en nyfødt baby reddet ud af murbrokkerne fra et hjem i det nordlige Syrien i live.

Babyen var stadig forbundet med sin navlestreng til sin mor, da hun blev fundet. Ifølge meldinger gik barnets mor i fødsel, da jordskælvet ramte mandag.

Siden har babyen modtaget lægehjælp på et hospital i den syriske by Afrin. Og lige nu befinder babyen sig i en kuvøse.

- Pigen ankom hertil med dårligt helbred. Hun var hypotermisk (havde lav kropstemperatur, red.), fordi hun havde ligget under murbrokkerne i omkring fire timer efter fødslen. Heldigvis er pigen nu stabil. Hun har mange blå mærker. Et alvorligt blåt mærke i ryggen, men heldigvis har hun det godt, siger lægen, der behandler pigen ifølge Reuters.

Pigen har endnu ikke noget navn. Torsdag blev hendes mor begravet med resten af familien. Kun den nyfødte pige overlevede jordskælvet.

Erdogan erklærer tre måneders nødretstilstand

En tre måneder lang nødretstilstand er torsdag trådt i kraft i Tyrkiets 10 jordskælvsramte provinser. 

Det sker efter en afstemning i det tyrkiske parlamentet, skriver Al Jazeera. Præsident Erdogan annoncerede allerede tirsdag den tre måneder lange nødretstilstand for at fremskynde eftersøgnings- og redningsindsatsen.

Militærfly forsøger at slukke enorm containerbrand i Tyrkiet

Den enorme containerbrand i havnebyen Iskenderun i Tyrkiet, forårsaget af mandagens jordskælv, er blevet slukket og genoptændt flere gange.

Videoen viser militærfly, som flyver gennem tyk, sort røg, og smider vand indhentet fra havnen over branden torsdag.

Havnen er så beskadiget, at skibe ikke kan lægge til. Også vejene omkring er for ødelagte til, at der kan køre lastbiler, og derfor er alle operationer stoppet indtil videre. Det er endnu uklart, hvornår den åbner igen.

Dødstallet efter jordskælv stiger hastigt

Dødstallet opjusteres igen. Denne gang med få hundrede siden det seneste opdaterede tal, fortæller Tyrkiets præsident Recep Tayyep Erdogan. 

I Tyrkiet er tallet nu steget til 16.546. Det samlede antal døde i Tyrkiet og Syren er dermed 19.738. 

650 efterskælv er registreret siden mandag

Siden mandagens kraftige jordskælv på 7,8, er der blevet registreret 650 efterskælv.

Det oplyser Tyrkiets katastrofestyringsagentur, AHAD, torsdag.

Efterskælv er en mindre rystelse, der følger et større jordskælv. De falder støt i størrelse og hyppighed, skriver The Guardian, men kan fortsætte i dage eller endda uger.

Ifølge AHAD gør efterskælvene redningsindsatsen endnu sværere og farligere, da beredskabshold gennemsøger stærkt svækkede bygninger.

TV 2 i Tyrkiet: - Det er frygteligt. Redningsarbejderne kan ikke komme frem

Efter flere dages venten på nødhjælp, strømmer hjælpen nu ind mod den tyrkiske by Antakya. 

Men køen ind til byen strækker sig over mindst 50 kilometer, og TV 2s journalist i Antakya, Martin Selsøe Sørensen, vurderer, at den kun rykker sig én til to kilometer i timen. 

- Vi kan se et sydafrikansk redningshold, der står i vejsiden. De har forladt deres busser for at strække benene. Vi ser også tyrkiske minearbejdere, der er på vej ind i byen for at lave redningsarbejde. Men de kan ikke komme frem.

- Det er frygteligt, fordi det er dem, der er så hårdt brug for i Antakya, siger Martin Selsøe Sørensen. 

Han fortæller, at den store indfaldsvej til byen er fuldstændig proppet af trafik. Størstedelen af bilerne tilhører civile tyrkere, som har fyldt bilerne med toiletpapir, kiks, suppe og vand, som de kører ind og deler ud.

- Det er meget almindeligt i Tyrkiet, at folk engagerer sig i den slags personlige hjælpeindsatser. Men i den her situation er det med til at blokere for trafikken. Store lastbiler og redningskøretøjer har svært ved at komme igennem. De sidder fast i samme kø som alle os andre, fortæller Martin Selsøe Sørensen.

Dødstallet opjusteres til 19.362

Den tyrkiske præsident Recep Tayyep Erdogan har netop bekræftet, at det samlede antal dræbte i Tyrkiet nu er oppe på 16.170.

I Syrien er dødstallet mindst 3192. Den syriske organisation De Hvide Hjelme har meldt om 1930 omkomne i de oprørskontrollerede områder i nordvest, mens syriske statsmedier har meldt om 1262 omkomne i de regeringskontrollerede dele af landet.

I alt menes det, at 19.362 mennesker er døde, skriver Sky News. 

Over 17.500 døde efter jordskælvet

Dødstallet er nu steget til over 17.500. Det skriver CNN, der har samlet nye tal.

I Tyrkiet er dødstallet steget til mindst 14.351, oplyser den tyrkiske vicepræsident Fuat Oktay. I Syrien er dødstallet steget til mindst 3192. Den syriske organisation De Hvide Hjelme har meldt om 1930 omkomne i de oprørskontrollerede områder i nordvest, mens syriske statsmedier har meldt om 1262 omkomne i de regeringskontrollerede dele af landet.

Dermed er dødstallet i Tyrkiet og Syrien steget til mindst 17.543.