Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 8. februar 2023

 

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad sker der? Danmark har sammen med Holland og Tyskland besluttet at sende mindst 100 udfasede Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

Her er seneste nyt fra krigen i Ukraine.

Macron mødes med Zelenskyj i Paris

Frankrig fortsat vil bistå Ukraine i dets krig mod Rusland.

Det fortalte den franske præsident Emmanuel Macron onsdag, da han stod sammen med den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj ved Elysee-paladset i Paris.

Macron tilføjede, at Rusland ikke vil få lov til at vinde krigen, og at de to ledere sammen med Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, der også rejste til Paris, vil diskutere Ukraines behov for at opretholde krigsindsatsen. 

Berygtet russisk lejesoldat skudt i Ukraine

Den berygtede russiske hærkaptajn og lejesoldat Igor Mangushev er død på hospitalet, få dage efter at han blev skudt i hovedet på tæt hold i den besatte ukrainske by Kadiivka, et stykke fra frontlinjen.

Det oplyser hans venner til det russiske statsmedie Ria Novosti

Mangushev ledede en anti-drone-enhed i den russisk-besatte del af Luhansk-regionen, men har også været en af ​​grundlæggerne af lejesoldatergruppen, Yenot, der kæmpede mod ukrainske styrker i 2014, skriver BBC. 

I en video, der blev lagt ud på sociale medier i august, gik lejesoldaten på en scene med mands kranie, som han hævdede tilhørte en ukrainsk soldat, der forsvarede Azovstal-stålværket i Mariupol i Østukraine. 

Russiske medier skriver detaljeret, at han blev skudt på tæt hold med en 9 mm kugle affyret mod toppen af ​​hans hoved i en vinkel på 45 grader. Kuglen satte sig angiveligt fast i hans hjerne.

Skyderiet har givet anledning til udbredte spekulationer om, hvem der kunne have udført angrebet, da det skete i et russisk besat område. En russisk ekstremistisk nationalist, Pavel Gubarev, fortæller, at alle ved, hvem der stod bag skyderiet og henviser til, at den russiske leder af Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin for øjeblikket er gået under jorden. 

Ifølge BBC har den næsten 12-måneder lange krig skabt en rivalisering mellem ekstremister i Rusland. 

USA "vil fortsætte med at bedømme" Ukraines militære behov

USA "vil fortsætte med at bedømme om, hvad vi mener, Ukraine har brug for, og hvad det kan være mest effektivt til at bruge". 

Sådan lyder det onsdag fra USA's udenrigsminister Antony Blinken, da han af en journalist bliver spurgt, hvorvidt Washington ville være parat til at levere kampfly til Ukraine.

- Det, der er afgørende, er ikke kun et bestemt våbensystem eller udstyr. Lige så vigtigt er ukrainernes evne til at bruge det effektivt, siger Blinken på et pressemøde onsdag med NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg ifølge CNN.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har bedt om kampfly fra Vesten. Onsdag sagde Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, at landet undersøger muligheden for at stille kampfly til rådighed.

200 ukrainere trænet i Storbritannien af ​​australske soldater

200 ukrainske tropper trænes i øjeblikket i Storbritannien af 70 ​​australske soldater. 

Det oplyser det australske forsvarsministerium.

Det australske forsvarsministerium omtaler træningsprogrammet som "Operation Kudu". Ifølge den britiske forsvarsminister Ben Wallace sigter landet mod at øge indsatsen for at træne yderligere 20.000 ukrainske tropper i 2023.

To ukrainske civile dræbt i et angreb, oplyser militæret

To ukrainske civile er onsdag blevet dræbt, mens flere er såret, efter et missilangreb ramte en industribygning nær byen Semenivka i den nordlige Tjernihiv-region.

Det oplyser Ukraines militær på de sociale medier ifølge CNN.

Meloni skal møde Zelenskyj i Bruxelles torsdag

Italiens premierminister, Giorgia Meloni, skal torsdag mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Bruxelles. 

Det oplyser premierministerens kontor til Reuters 

Meloni vil være i Bruxelles onsdag og torsdag for at deltage i et "ekstraordinært møde i Det Europæiske Råd", ifølge den italienske regerings officielle hjemmeside. 

Pressemødet er slut

Det fælles pressemøde med premierminister Sunak og den ukrainske præsident er slut, og det samme er Zelenskyjs besøg i Storbritannien.

Senere onsdag aften ventes Zelenskyj at deltage i et møde i Paris med Frankrigs præsident og Tysklands forbundskansler.

Britisk premierminister: - Intet er taget af bordet

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, siger under aftenens pressemøde, at "intet er taget af bordet", når det kommer til levering af militær bistand til Ukraine.

Sunak siger, at kampfly "selvfølgelig er en del af samtalen", som han og Zelenskyj har drøftet i dag. 

- Det første skridt er at uddanne ukrainere til at kunne bruge de advancerede kampfly, vi har, siger Sunak og tilføjer:

- Det er en proces. Det tager noget tid.

Zelenskyj krammer journalist under pressemøde: - Hvorfor ikke?

En kvindelig journalist fra den britiske tv-station BBC, der også taler ukrainsk, siger under pressemødet direkte henvendt til Zelenskyj, at hun har lyst til at give ham et kram, men at det nok ikke er tilladt.

- Hvorfor ikke? Giv mig et kram, svarer Zelenskyj, der med det samme går ned blandt den fremmødte presse og krammer journalisten.

Bagefter slår Zelenskyj en lille latter op og siger på engelsk "sikkerhed", som om det måske ikke er helt efter sikkerhedsreglerne at kramme den fremmødte presse.

Efter krammet retter den tydeligt berørte journalist et spørgsmål til Sunak. En bruger på Twitter har delt krammet herunder:

Zelenskyj og Sunak holder fælles pressemøde på militærbase

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, holder et fælles pressemøde i dette øjeblik. Pressemødet finder sted på en militærbase i byen Dorset.

Ved pressemødet erklærer Sunak, at Storbritannien vil fortsætte med at hjælpe Ukraine i krigen.

Han siger samtidig, at de ukrainske soldater, der bliver trænet i Storbritannien, "mestrer kunsten" at bruge avancerede våben.

Sunak fortæller videre, at han er blevet enig med Zelenskyj om at udvide træningsprogrammet til marinesoldater og jagerflypiloter fra Ukraine.

- Vi skal bevæbne Ukraine på kort sigt, men vi skal styrke Ukraine på lang sigt, siger premierministeren.

Rusland advarer Storbritannien mod at sende kampfly til Ukraine

Den russiske ambassade advarer mod, at Storbritannien sender kampfly til Ukraine. Ifølge ambassaden vil det få "militære og politiske konsekvenser for hele det europæiske kontinent", skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Storbritannien er i gang med at undersøge muligheden for at sende kampfly til Ukraine, efter at præsident Zelenskyj fremsatte et ønske herom i en tale i London onsdag eftermiddag.

Første kampvogne kan nå Ukraine i marts eller april

Den første levering af Leopard 1-kampvogne kan blive leveret i årets første tre-fire måneder. Det siger den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, dagen efter at Danmark, Tyskland og Holland er gået sammen om at levere kampvogne til Ukraine.

Den tyske forsvarsminister tilføjer i sin udmelding, at den første levering vil bestå af 31 kampvogne. I alt forventes de 3 lande at levere mindst 100 kampvogne til Ukraine.

Storbritannien reagerer på Zelenskyjs bøn

Storbritannien overvejer aktivt at imødekomme præsident Zelenskyjs ønske om kampfly til Ukraine.

Det siger premierminister Rishi Sunaks talsperson i en udtalelse, kort efter at den ukrainske præsident fremlagde sin bøn om kampfly fra talerstolen i London.

Sunak har bedt forsvarsminister Ben Wallace om at undersøge, hvilke kampfly Storbritannien potentielt kan give til Ukraine.

Zelenkyjs bøn om kampfly blev pakket ind i en gimmick under talen, hvor han fik bragt en pilothjelm ind på scenen, hvor der stod: “Vi har frihed, giv os vinger til at beskytte den”.

Zelenskyj har mødt kong Charles

Kort efter at præsident Volodymyr Zelenskyj har holdt tale foran det britiske parlament i Westminister Hall i London, har præsidenten været på besøg hos kong Charles i Buckingham Palace.

Efter det kongelige møde forventes Zelenskyj at rejse til Paris, hvor han skal holde møde med den franske præsident og den tyske forbundskansler.

Zelenskyj rejser videre til Paris for at deltage i møde

Selvom præsident Volodymyt Zelenskyj landede i London onsdag middag, er det ikke længe, han har planer om at blive.

Allerede onsdag aften er Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, nemlig vært for et møde i Paris med Volodymyr Zelenskyj og den tyske forbundskansler, Olaf Scholz.

Det oplyser det franske præsidentkontor.

Meldingen kommer, kort efter at Zelenskyj har holdt tale i London. 

Korrespondent kalder Zelenskyjs gimmick for effektfuld

TV 2s internationale korrespondent, Lotte Mejlhede, kalder præsident Zelenskyjs tale for "stor, flot og debatskabende".

Lotte Mejlhede bider samtidig mærke i, at Zelenskyj forærede Underhuset en hjelm fra en ukrainsk kamppilot med påskriften: “Vi har frihed, giv os vinger til at beskytte den”.

- Han fik på den mest effektfulde måde understreget Ukraines behov for og ønske om vestlige kampfly. Så spørgsmålet er, om Vesten snart er klar til at krydse endnu en rød linje i forhold til Ukraine? Kampvogne er nu på vej – hvornår letter flyene? siger Lotte Mejlhede.

Slutter med en hyldest til kongen

Volodymyr Zelenskyj afslutter sin tale med at sende en hyldest til kong Charles, som han skal mødes med senere på dagen.

- Gud bevare kongen. Slava Ukraini, slutter han, og salen bryder ud i klapsalver.

Beder om kampfly

Talen afbrydes, da Zelenskyj pludselig ser ud til venstre for sig. Ind kommer en mand med en hjelm i hånden, som Zelenskyj giver videre til formanden for Underhuset i Det Britiske Parlament, Sir Lindsay Hoyle.

Præsidenten præsenterer hjelmen:

- Hjelmen tilhører en ægte ukrainsk pilot. Det er en af vores mest succesfulde piloter. Han er en af vores konger, siger han.

På hjelmen står ordene: "Vi har frihed. Giv os vingerne til at beskytte den."

- Jeg stoler på, at dette symbol vil hjælpe os i vores næste samarbejde om flyene. Jeg beder jer om kampfly, vinger for frihed, siger Volodymyr Zelenskyj.

I talens slutning tilføjer præsidenten:

- Jeg forlader parlamentet i dag taknemmelig på forhånd for stærke britiske fly, hvilket bliver mødt med latter fra salen.

Vi ved, hvordan vi vil føle, når vi vinder, siger Zelenskyj

Der er fuldstændig stille i Westminster Hall, når Zelenskyj taler. Bortset fra de øjeblikke, hvor store klapsalver bryder ud. Som altid 

Zelenskyj takker, og en gang imellem falder en humoristisk kommentar om engelsk te, der får salen til at le – men han understreger også alvoren af krigen.

- Ondskab er stadig omkring os i dag, og kampene fortsætter. Vi ved, hvordan det vil ende, og hvordan vi vil føle, når sejren kommer, men hver dag betaler vi med liv. Betaler med tårer for at bringe sejren tættere. Betaler med livet fra vores helte, som vi mister i kampe, med livene af vores helte, som løber en stor risiko hver dag.

Zelenskyj: - Vi ved, at friheden vil vinde

Volodymyr siger fra talerstolen, at han ved, at friheden vil vinde, og at Rusland vil tabe.

- Sejren vil ændre verden, og det vil være en forandring, som verden har haft brug for længe. Storbritannien marcherer sammen med os mod den vigtigste sejr i vores livstid. Det vil være en sejr over selve idéen om krig, siger han.