Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 05/02/23

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Hvad sker der? Rusland flytter flere og flere styrker ind på slagmarken i Ukraine, siger præsident Volodymyr Zelenskyj. Særlig mod øst ved Bakhmut er det ukrainske forsvar under hårdt pres.

Ukraines omstridte forsvarsminister får taget sin stilling fra sig

Ukraines omstridte forsvarsminister Oleksii Reznikov er blevet flyttet til en anden ministerpost, meddeler lederen af præsidentens parti i parlamentet i Kyiv.

Forsvarsminsiteren, der er belastet af beskyldninger om korruption, erstattes af Kyrrylo Budanov, lederen af militærets efterretningstjenste. Det skriver AFP.

Ukrainsk forsvarsminister forventer krigsfly fra allierede: - Spørgsmålet er bare, hvilken slags

Ukraines forsvarsminister er overbevist om, at vestlige allierede vil gå med til at levere krigsfly til de ukrainske styrker. 

Det siger ministeren Oleksii Reznikov under et pressemøde søndag ifølge Sky News. 

Han tilføjer, at Ukraine allerede har modtaget alt fra sin "ønskeliste til julemanden" undtagen fly.

- Men der vil også være fly. Spørgsmålet er bare, hvilken slags...Tænk det som om, at denne mission allerede er afsluttet, siger han. 

Flere vestlige ledere har udtrykt bekymring for, om levering af krigsfly kunne provokere Rusland og trække deres lande dybere ind i konflikten. 

Ukraines førstedame fordømmer missilangreb

Ukraines førstedame, Olena Zelenskyj, fordømmer de missilangreb, der tidligere i dag har ramt midten af landets næststørste by, Kharkiv.

- Der er ingen militær logik, kun Ruslands ønske om at forvandle byer til ruiner og at slå ihjel. Det her er folkemord, skriver hun på Twitter.

Ukraine vil bombe Kramatorsk og skyde skylden på Rusland, siger Rusland

Ifølge det russiske forsvarsministerium planlægger Ukraine i en såkaldt 'false flag'-operation at bombe den ukrainske by Kramatorsk og derefter anklage Rusland for at have gjort det.

Det skriver Reuters.

Det russiske forsvarsministerium har ikke fremlagt noget bevismateriale, der understøtter anklagen.

Russiske styrker rekrutterer kvindelige fanger

De russiske styrker er nu begyndt at rekruttere kvindelige straffefanger fra straffekolonier i russisk besatte områder i Ukraine. 

Det oplyser Ukraines forsvar i en ny rapport ifølge Sky News

I rapporten vurderes det, at op mod 50 kvindelige fanger fra Donetsk-regionen er blevet rekrutteret til den russiske hær, og at de er blevet sendt til Rusland for at modtage militær træning. 

Ukraine vil ikke sende nye raketter ind på russisk territorium

Ukraine vil ikke bruge de langrækkende raketter, som USA har lovet dem, til at ramme russisk territorium. I stedet vil de kun bruge våbnene til at ramme russiskbesatte områder i Ukraine. Det oplyser Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov ifølge Reuters.

Fredag bekræftede USA en stor ny våbenpakke til Ukraine, der blandt andet indeholder raketter, der fordobler Ukraines nuværende raket-rækkevidde.

Et bevæbnet Ukraine er "eneste vej til fred", siger britisk udenrigsminister

At hjælpe med at bevæbne Ukraine, så det kan forsvare sig mod Rusland, er den hurtigste vej til at opnå fred, sagde den britiske udenrigsminister, James Cleverly, i et interview med Times of Malta.

- At give ukrainerne de redskaber, de har brug for for at afslutte arbejdet, er den hurtigste – ja den eneste – vej til fred, siger han. 

Putin har lovet ikke at dræbe Zelenskyj, siger tidligere præsident

Ifølge Israels tidligere præsident, Naftali Bennett, skulle ruslands præsident, Vladimir Putin, under et møde have stillet en garanti. 

I de tidlige dage af krigen skulle Putin have forsikret Bennett om, at Rusland ikke agter at dræbe præsident Zelenskyj. Det skriver The Times of Israel

I en tale på sin Youtube-kanal har Naftali Bennett udlagt udvekslingen, han havde med Vladimir Putin. Han refererer, at Putin direkte skulle have sagt: "Jeg vil ikke dræbe Zelenskyj", skriver The Times of Israel. 

Russiske styrker bomber Kharkivs bymidte, siger Ukraine

Søndag morgen har to russiske missiler ramt bymidten i den østlige by Kharkiv. Det oplyser Oleh Syniehubov, der er leder af Kharkiv-regionens militære administration, på det sociale medie Telegram

Han opfordrer borgere til at blive i krisecentrene. Der er endnu ikke meldinger om tilskadekomne eller dræbte. 

Zelenskyj ophæver flere politikeres statsborgerskab

Flere ukrainske politikere, der har haft delt statsborgerskab med Rusland har fået ophævet deres ukrainske statsborgerskab. Det skriver ukrainske medier

De nu tidligere ukrainske politikere var ifølge præsidenten tilhængere af landets forhenværende Rusland-venlige præsident Viktor Janukovitj. 

Situationen ved fronten bliver "sværere", siger Zelenskyj

Rusland flytter flere og flere styker ind på slagmarken i Ukraine, siger præsident Volodymyr Zelenskyj lørdag ifølge Reuters. Og situationen er nu "sværere" end hidtil. Særlig mod øst ved Bakhmut er det ukrainske forsvar under hårdt pres. 

Zelenskyj: Ukraine vil kæmpe for at holde Bakhmut så længe som muligt

Præsident Volodymyr Zelenskyj kalder den østlige by Bakhmut for Ukraines "fæstning", og landet vil kæmpe for at holde byen så længe som muligt. Det sagde præsidenten fredag på et pressemøde i Kyiv. Han mener, at Rusland vil have hævn for sine militære fiaskoer. Det skriver CNN.