Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Rusland er i gang med at forberede sig på en "maksimal eskalering" af krigen, lyder det fra Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd.

Ifølge landets forsvarsminister, Oleksij Reznikov, kan op imod 500.000 russiske soldater være blevet indkaldt.

To nordmænd såret i bombeangreb i Ukraine

To norske paramedicinere, Sander Sørsveen Trelvik og Simon Johnsen, er torsdag blevet skadet, da de var i gang med at evakuere sårede fra den ukrainske by Bakhmut.

Det skriver det norske medie VG. 

Sander Sørsveen Trelvik er blevet brandskadet på 40 procent af kroppen og har spliter i kroppen, fortæller hans mor. 

Simon Johnsen oplyser til VG, at de to kolleger har oplevet flere bombeangreb mod civile i den tid, de har arbejdet i Bakhmut.  

Meldinger om eksplosioner flere steder i Ukraine

Der er meldinger om eksplosioner flere steder i Ukraine, herunder de besatte byer Mariupol og Melitopol. 

Det skriver flere internationle medier, herunder Sky News på baggrund af medlinger fra de ukrainske myndigheder. 

Borgmesteren i Melitopol, Ivan Fedorov, melder også om eksplosioner på en russisk base nær byen, skriver Sky News. 

Tidligere russisk soldat: Vi torturerede ukrainere og truede med voldtægt

En tidligere russisk løjtnant fortæller i et interview med The Guardian, at de russiske tropper både torturerer ukrainske krigsfanger og i visse tilfælde truer med voldtægt. 

- Jeg har personligt set vores tropper torturere ukrainske fanger, siger Konstantin Yefremov til mediet. 

Han flygtede fra den russiske hær i december 2022, da det stod klart, at han selv kunne blive sendt ind i Ukraine for at kæmpe. 

Konstantin Yefremov er en af flere tidligere russiske soldater, der de seneste uger har fortalt om krigsforbrydelser begået af Rusland. 

Zelenskyj: - EU's fremtid bliver skrevet lige nu i Ukraine

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har torsdag haft besøg af EU-formand Ursula von der Leyen. Og ud fra præsidentens Twitter-profil at dømme er besøget gået godt. 

- EU's fremtid bliver skrevet lige nu i Ukraine. Dette er kampen for frihed, suverænitet og demokrati, skriver Zelenskyj. 

Han deler samtidig en video fra dagen. 

Tidligere torsdag meddelte von der Leyen, at der vil blive indført nye sanktioner mod Rusland. 

Opråb fra flere lande: Drop russere til OL

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) bør ikke lade atleter fra Rusland og Hviderusland deltage under neutralt flag ved OL i 2024.

Sådan lyder opfordringen torsdag fra Letland, Estland, Litauen og Polen i en fælles udmelding.

- IOC's forsøg på at få russiske og hviderussiske atleter tilbage i konkurrence – også selvom det sker under neutralt flag – bør afvises, skriver de fire lande i en fælles udtalelse.

Udmeldingen kommer dagen efter, at Letland gik enegang og truede IOC med helt at boykotte næste års OL i Paris, hvis russere og hviderussere får lov til at stille op under neutralt flag.

IOC satte gang i debatten i sidste uge, da komitéen meldte ud, at den ville undersøge, hvordan atleter fra Rusland og Hviderusland kunne deltage ved legene i Frankrigs hovedstad.

Putin sammenligner krigen i Ukraine med sejren over Nazityskland

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sammenligner krigen i Ukraine med Ruslands sejr over Nazityskland under Anden Verdenskrig. 

Det sker i en tale, der markerer, at det er 80 år siden det afgørende slag om Stalingrad.

Det skriver The Guardian. 

Under talen gør Putin det klart, at han er overbevist om, at Rusland vil vinde over Ukraine. Samtidig fordømmer han flere vestlige landes beslutning om at sende Leopard-kampvogne til Ukraine. 

Finland og Sverige slår fast: Vil i NATO sammen

Finland og Sverige bestræber sig fortsat på at blive en del af NATO sammen.

Det fortæller de to landes statsministre, Sanna Marin og Ulf Kristersson, på et fælles pressemøde torsdag.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi sender et fælles budskab i dag. Finland og Sverige ansøgte sammen, og det er i alles interesse, at vi sammen slutter os til NATO, siger Sanna Marin ifølge SVT. 

Pressemødet sker i forbindelse med, at Marin er i Stockholm for at mødes med sin svenske kollega, og hvor tiltrædelsesprocessen i NATO er på dagsordenen. 

Flertal af finnerne vil i NATO uden at vente på Sverige

Størstedelen af finnerne mener, at Finland bør træde ind i NATO uden at vente på Sverige.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Taloustutkimus, skriver den finske avis Ilta-Sanomat torsdag ifølge NRK.

Her svarede 53 procent af de 1021 adspurgte, at de ikke mener, at Finland skal vente på Sverige. Imens svarede 28 procent, at Finland bør tilslutte sig NATO sammen med Sverige.

Siden maj har Sverige og Finland i fællesskab forsøgt at blive optaget i NATO. Lige nu blokerer Tyrkiet for, at landene kan blive optaget. Særligt er Tyrkiet modstander af at optage Sverige. 

Ukrainsk by igen ramt af russisk missilangreb

Den ukrainske by Kramatorsk er torsdag igen blevet ramt af missilangreb, skriver de britiske medier The Guardian og Sky News.

To missilangreb har ramt den centrale del af den østukrainske by i Donetsk-regionen, der onsdag aften også blev bombarderet.

Her mistede mindst tre mennesker livet, og 20 blev såret, da en boligblok blev beskudt.

Flere civile er blevet ramt i dagens angreb, men det er endnu uvist, om nogle er dræbt.

EU vil indføre yderligere sanktioner mod Rusland

EU vil indføre nye sanktioner mod Rusland, som skal være klar på etårsdagen for den russiske invasion.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, under et besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv, ifølge nyhedsbureauet AP.

Tusindvis af russere er drevet på flugt fra krigen i Ukraine

Det er ikke kun i Ukraine, at krigens grusomheder kan mærkes.

I flere russiske regioner beliggende på grænsen til Ukraine kan indbyggerne mærke konsekvenserne af krigen – ikke mindst i Belgorod-regionen, som ligger nord for Luhansk.

Her har tusindvis af borgere som følge af krigen måttet forlade deres hjem. De kommer fra områder, der samlet svarer til et areal på 108.000 kvadratkilometer.

- Det samlede behov for indbyggerne i regionen for at løse dette problem anslås til 9,4 milliarder rubler (godt 900 millioner kroner, red.). Der er forberedt steder, hvor folk kan tage hen, har den russiske vicepremierminister, Marat Khusnullin, udtalt.

Afhoppet russisk officer var vidne til tortur og drab af ukrainere

En tidligere officer i den russiske hær siger til BBC, at han var vidne til krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne i Ukraine.

I interviewet fortæller Konstantin Yefremov om episoder, hvor ukrainske mænd gentagne gange blev tortureret, skudt og truet med voldtægt under afhøring.

- Soldater og betjente plyndrede alt, hvad de kunne, forklarer han til mediet.

Konstantin Yefremov var premierløjtnant i den russiske hær under invasionen og besættelsen af ​​områder i Zaporizhzhya-regionen i det sydøstlige Ukraine.

Men han blev afskediget, da han nægtede at tage tilbage til fronten i Ukraine.

Han er nu flygtet fra Rusland, skriver BBC.

Rusland vil presse ukrainske styrker som modsvar til Vestens raketter

Rusland vil forsøge at presse de ukrainske styrker længere væk fra russisk territorium som modsvar til Vestens militære støtte til Ukraine.

Det siger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, til russisk stats-tv torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Konkret vil Rusland øge bufferzonen mellem Ukraines styrker og det, som Lavrov betegner som russisk territorium.

- Vi forsøger nu at presse den ukrainske hærs artilleri tilbage til et punkt, hvor det ikke udgør en trussel mod vores territorier.

- Jo større rækkevidde våbnene, der bliver levere til styret i Kyiv, har – jo mere vil vi være nødt til at presse dem tilbage fra territorier, som er en del af vores land, siger Lavrov.

Rusland har annekteret Krim-halvøen såvel som de fire regioner Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja i det østlige Ukraine. Disse områder betragtes altså også som russisk territorium af Rusland.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil USA med endnu en hjælpepakke på omkring 15 milliarder kroner sende langtrækkende raketter med en rækkevidde på op til 150 kilometer til Ukraine.

Lavrov: USA var direkte involveret i Nord Stream-eksplosioner

Ruslands Udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at USA var direkte involveret i eksplosionerne på Nord Stream-gasledningerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lavrov er ikke umiddelbart kommet med nogen beviser for påstanden, og Det Hvide Hus har tidligere afvist alle anklager.

26. september 2022 blev der konstateret en lækage på gasledningen Nord Stream 2 i Østersøen. 

Kort tid efter lød det også, at Nord Stream 1 var ramt.

EU-toppen besøger Kyiv

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, besøger torsdag den ukrainske hovedstad, Kyiv, sammen med en række kommissærer.

Von der Leyen har på Twitter lagt et billede op fra Kyiv, hvor EU-toppen skal diskutere yderligere støtte til Ukraine sammen med landets regering.

Fredag skal ​​Ursula von der Leyen og Charles Michel mødes med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Ruslands våbenproduktion lider

I sin seneste statusopdatering omkring krigen i Ukraine skriver det britiske forsvarsministerium på Twitter, at Ruslands evne som våbeneksportør er stærkt svækket som følge af den igangværende krig i Ukraine samt internationale sanktioner.

Det vil som minimum gælde de kommende tre år, lyder det.

Ruslands våbenproduktion vil blandt andet lide under en mangel på komponenter til produktion af eksempelvis pansrede køretøjer, helikoptere og luftforsvarssystemer.

Rusland er verdens næststørste våbeneksportør og tegner sig for 20 procent af det globale våbensalg.

Russiske demokratiforkæmpere vil samle oppositionen

Den russiske demokratiforkæmper Mikhail Khodorovskij vil sammen med andre ligesindede forsøge at samle en splittet russisk opposition.

Det skal ske frem mod etårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, skriver Politiken.

Sammen med en gruppe af ligesindede forsøger Mikhail Khodorovskij at få russere til at demonstrere og protestere mod Moskva-styret 24. februar.

Samtidig opfordrer han alle eksilrussere til at lave aktioner ved russiske ambassader og konsulater.

Mikhail Khodorovskij har selv levet i eksil efter at have været fængslet gennem mange år.

Dødstallet stiger efter missilangreb i Kramatorsk

Mindst tre personer er døde, og 20 er såret efter et missilangreb, der onsdag aften ramte et boligkompleks i den ukrainske by Kramatorsk, der ligger i Donetsk-regionen.

Det oplyser det regionale politi ifølge The Guardian.

Mindst otte lejlighedskomplekser blev beskadiget i angrebet, og ét af disse blev fuldstændig ødelagt, lyder det fra politiet. Der søges fortsat efter savnede under murbrokkerne.

Ukraine: Rusland planlægger storoffensiv med op til 500.000 soldater

Rusland planlægger en storoffensiv på etårsdagen for krigen i Ukraine, 24. februar.

Det siger Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, skriver den britiske avis The Guardian.

Reznikov advarer om, at Rusland har indkaldt et stort antal tropper, og han nævner, at tallene ved grænsen tyder på, at der i alt kan være tale om op imod 500.000 soldater.

- Vi undervurderer ikke vores fjende, siger Reznikov.

Forsvarsministeren udtaler sig på baggrund af de erfaringer, som ukrainerne den seneste tid har gjort sig langs grænsen til Rusland.

Det har ikke været muligt for hverken det britiske medie eller TV 2 at få verificeret antallet af russiske soldater.

Wagner-afhopper siger undskyld for at have kæmpet i Ukraine

Andrej Medvedev, der er tidligere Wagner-soldat og flygtet til Norge, siger til nyhedsbureauet Reuters, at han ønsker at undskylde for sin rolle i krigen mellem Rusland og Ukraine.

- Mange betragter mig som en slyngel, en kriminel, en morder, siger Medvedev i et interview med nyhedsbureauet.

Soldaten angrer sine handlinger.

- Først og fremmest, gentager jeg, igen og igen, vil jeg gerne sige undskyld, og selv om jeg ikke ved, hvordan det bliver modtaget, vil jeg gerne sige, at jeg er ked af det, lyder det.

Andrej Medvedev har søgt asyl i Norge efter at have forladt Rusland og - efter hans eget udsagn - den berygtede paramilitære enhed Wagner-gruppen, som kæmper for Rusland i krigen i Ukraine.