Politik

Regeringen præsenterer rammerne for ny inflationspakke

Hvad sker der? 

Regeringen præsenterer på et pressemøde i finansministeriet sit bud på, hvordan en ny inflationspakke til økonomisk trængte danskere skal se ud.

Vi følger pressemødet her:

 

Pressemødet er slut

Pressemødet i finansministeriet om en kommende inflationspakke er nu slut.

De tre ministre blev undervejs flere gange spurgt, hvordan de forholder sig til konkrete grupper – unge, ældre og danskere med for eksempel gas- eller pillefyr. Hvem skal have hjælp, og hvem skal ikke?

Her henviste de tre ministre igen og igen til, at de kommende forhandlinger vil vise, hvem der konkret vil få hjælp. 

De understregede, at de går efter en bred aftale, og at de håber på, at den er på plads inden vinterferien.

Hvad er finansministerens svar til alle dem med gasfyr?

Finansministeren bliver spurgt, hvad hans budskab er til alle dem med gasfyr, der havde regnet med en økonomisk håndsrækning.

- Prisen er faldet fra et meget højt niveau. Det er er stadig dyrt, men det er faldet markant, siger Wammen.

- Så her er det vigtigt at sige, at 2,3 milliarder kroner er rigtigt mange penge, men at der samtidig er nok at bruge pengene på, og pengene kan altså kun buges én gang. Så vi rækker hånden frem – vi vil gerne have en bred aftale, så vi går åbent ind i de kommende forhandlinger.

Regeringen skrev i regeringsgrundlaget, at den blandt andet ville arbejde for økonomisk hjælp til folk med gas- eller pillefyr.

Pressen stiller spørgsmål

Pressen kan nu stille spørgsmål til de tre ministre, Nicolai Wammen (S), Troels Lund Poulsen (V) og Jakob Engel-Schmidt.

Der bliver spurgt ind til blandt andet lejere i almene boliger og personer med pillefyr.

- Vi er tre partier, der har lavet et regeringsgrundlag, og som nu kommer med en økonomisk ramme. De spørgsmål er nogle af dem, vi skal diskutere under forhandlingerne. Det er vigtigt for os at understrege, at vi gerne vil give inflationshjælpe, men at hjælpen skal gives der, hvor behovet er størst, men det skal også være finansieret, siger Wammen.

Han understreger, at han allerede har noterest sig flere forslag fra folketingets øvrige partier, og at de selvfølgelig vil være en del af forhandlingerne.

Regeringen går efter bred aftale

Nicolai Wammen understreger, at regeringen går eften en bred aftale om inflationshjælp. Han henviser til, at det, regeringen præsenterer, derfor ikke er særligt konkret.

- Vi vil gerne hjælpe de ældre og de trængte børnefamilier. Men vi går efter en bred aftale, og vi starter forhandlingerne allerede i morgen, lyder det fra Wammen.

Han regner med, at en aftale kan være på plads inden vinterferien.

Ingen konkrete initiativer i inflationspakke

De danskere, der havde forventet konkrete svar på, hvem der skal have hjælp, må væbne sig med tålmodighed. 

I det udspil, regeringen netop nu præsenterer, er der ikke øremærket specifikke beløb til specifikke grupper.

- Der er danske børnefamilier og pensionister, der er hårdt presset økonomisk og tydeligt mærker den høje inflation, når elregningen skal betales, eller når man står ved kassen og handler dagligvarer. Og mange virksomheder har svært ved at få forretningen til at løbe rundt, fordi udgifterne er steget. Derfor inviterer vi nu Folketingets partier til forhandlinger om en målrettet økonomisk håndsrækning til de mest trængte. Vi lytter til alle partier, der ønsker at tage ansvar og hjælpe danskerne gennem en svær tid. Inflationshjælpen løser ikke alt, men skal hjælpe, hvor det gør mest ondt, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen. 

Nicolai Wammen indleder pressemødet nu. Den økonomiske ramme er 2,3 milliarder kroner, lyder det fra ministeren.

Ikke mange penge at rutte med

Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget give en skattecheck på 5000 kroner til de 290.000 ældre, der modtager ældrecheck. 

Regningen for den skattefri ældrecheck løber op i 1,45 milliarder kroner.

Derudover vil regeringen også ifølge regeringsgrundlaget øremærke 300 millioner kroner til trængte børnefamilier.

Dermed ser det ud til, at 1,75 milliarder kroner allerede er brugt, og der vil derfor kun være 550 millioner kroner, som regeringen reelt kan råde over i sit inflationsudspil.

Markant mindre pakke end vinterhjælpen

Inflationspakken skal ifølge TV 2s oplysninger være en del af den kommende finanslov.

Af de 2,3 milliarder kroner, regeringen lægger op til at bruge på inflationshjælp, kommer 1,2 milliarder kroner fra den ekstra beskatning af energiselskaberne, som skatteministeriet præsenterede torsdag.

Disse penge er resultatet af implementeringen af to EU-direktiver, der pålægger medlemslandene at beskatte energiselskabers "overnormale profitter". 

Den seneste inflationspakke, den såkaldte vinterhjælpspakke, havde en økonomisk ramme på fem milliarder kroner.

Milliarder på vej

Finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) vil på et pressemøde præsentere regeringens bud på en ny inflationspakke.

Det sker klokken 12 i finansministeriet.

TV 2 erfarer, at regeringen vil spille ud med en økonomisk ramme på 2,3 milliarder kroner.

Der lægges i regeringsgrundlaget op til, at nogle af de grupper, der vil blive tilgodeset, er ældre og børnefamilier samt de danskere, der er afhængige af dyre energikilder som gas og træpiller.