Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Ukraine er tidligere på ugen blevet stillet moderne kampvogne i udsigt fra vestlige allierede, hvorefter Rusland har sendt en ny bølge af missilangreb afsted.

Her kan du følge den seneste udvikling i krigen.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Knap 300 russiske angreb mod én by det seneste døgn

Rusland har det seneste døgn udført 299 angreb med raketter og artillerigranater mod byen Vuhledar i det østlige Ukraine.

Det hævder Serhij Tjerevatyj, som er talsperson for den østlige del af det ukrainske militær, ifølge CNN.

- Russerne har forsøgt at bryde igennem vores forsvar nær Vuhledar. Nu koncentrerer de også deres styrker der og udfører aggressive, kraftfulde angreb på vores forsvar, siger han.

Russere er strandet i sydkoreansk lufthavn i måneder

Da Ruslands præsident, Vladimir Putin, i september beordrede mobilisering af 300.000 soldater til krigen i Ukraine, fik mange russiske mænd travlt med at komme ud af Rusland.

Blandt de flygtende var fem mænd, som nu befinder sig i den internationale lufthavn i Sydkoreas hovedstad, Seoul, og de kan ikke komme ind i landet, skriver CNN.

Tre af dem ankom til lufthavnen i oktober, mens de to andre kom i november.

Lee Jong-chan, som er advokat for de fem, siger, at hans klienter har søgt om flygtningestatus, men deres ansøgning er blevet afvist med den begrundelse, at afvisning af værnepligt ikke er grundlag for at få flygtningestatus.

De har appelleret dommen, men de kan stadig ikke forlade lufthavnen.

Tysk våbenproducent vil skrue op for produktionen

Den tyske våbenproducent Rheinmetall er klar til at øge sin produktion af ammunition til kampvogne og artilleri voldsomt for at imødekomme efterspørgslen i Ukraine.

Det siger koncernens topchef, Armin Papperger, til Reuters, skriver Ritzau.

Hastesamtaler om langdistancemissiler og kampfly

Ukraine og dets vestlige allierede har hastesamtaler om muligheden for at forsyne det krigsramte land med langdistancemissiler og kampfly.

Det siger Mykhailo Podolyak, rådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ifølge nyhedsbureauet AP.

Han fortæller, at de vestlige lande forstår Ukraines behov for fly, som kan yde dækning til de kampvogne, de allierede har lovet tidligere på måneden. 

Desuden lyder det fra Podolyak, at nogle lande har "konservative" holdninger til våbenleverancer, da de frygter at skubbe til de internationale magtstrukturer.

Tre dræbt og 14 sårede efter russisk angreb

I den ukrainske by Konstantinovka er tre personer blevet dræbt, mens 14 personer er blevet såret i forbindelse med et russisk angreb.

Det oplyser guvernøren i regionen Donetsk, Pavlo Kyrylenko, ifølge The Guardian.

- Redningsfolk og politifolk arbejder på stedet for at hjælpe personer og omhyggeligt dokumentere endnu en forbrydelse af de russiske besættere, skriver han ifølge mediet på Telegram.

Zelenskyj: Ukrainsk kvinde blandt dræbte i Jerusalem

Volodymyr Zelenskyj, præsidenten i Ukraine, skriver på Twitter, at en ukrainsk kvinde er blandt de omkomne i de seneste dages angreb i Jerusalem.

- Terror må ikke have en plads i dagens verden. Hverken i Israel eller i Ukraine, lyder det fra Zelenskyj.

Israel har anholdt 42 personer, og Israels militær har styrket sin tilstedeværelse på Vestbredden, efter at syv personer fredag aften blev dræbt ved et skyderi ved en synagoge i Jerusalem. Skyderiet i Jerusalem fandt sted dagen efter, at ti palæstinensere blev dræbt i byen Jenin på Vestbredden.

Desuden er to personer lørdag formiddag blevet ramt af skud i Østjerusalem, oplyser den israelske redningstjeneste Magen David Adom på Twitter. I den forbindelse er en 13-årig palæstinensisk dreng mistænkt, siger politiet i Israel ifølge Ritzau.

Rusland nedriver distrikt i besat storby for at bygge boliger til eliten

Russiske byggearbejdere er begyndt en total nedrivning af Azovie-kvarteret i den besatte storby Mariupol for at bygge "elite"-hjem. Flere lokale beboere mister dermed deres hjem. 

Det fortæller rådgiver for byens borgmester, Petro Andryshchenko, ifølge den ukrainske avis Kyiv Independent.

- I foråret vil udviklere i Moskva, der arbejder tæt sammen med den føderale regering i Rusland, begynde opførelsen af 'eliteøkonomi'-klasse lejligheder under Mariupol ejendomslåneprogram, lyder det fra Andryshchenko.

Russisk hackergruppe truer norske hospitaler

En russisk hackergruppe ved navn Killnet truer lørdag hospitaler og sundhedsinstitutioner i Norge, skriver norske TV 2. Hackergruppen har delt en "angrebsliste" på sin Telegram-konto, skriver tv-stationen. 

Killnet er kendt for at lave DDoS-angreb. DDoS står for Distributed Denial of Service, og angrebstypen kaldes også for et overbelastningsangreb. 

En lang række norske hospitaler er nævnt som mål.

Mere end 400 lig er fortsat uidentificerede ved Kharkiv

I de områder i Kharkiv, som Ukraine har generobret, er der fundet lig i massegrave, på gaderne, i huse og på nye gravpladser, skriver den franske avis Le Parisien.

199 af disse lig er blevet idenfiticeret af retsmedicinske eksperter, men mere end 400 lig er stadigvæk uidentificerede, oplyser det nationale politi.

Tre personer dræbt ved russisk angreb mod boligkvarter

Tre mennesker er blevet dræbt og mindst to andre såret, efter russiske styrker har angrebet et boligkvarter i den østukrainske by Kostiantynivka, oplyser den regionale guvernør, Pavlo Kyrylenko, skriver den arabiske tv-station Al Jazeera

Han skriver på mediet Telegram, at fire lejlighedsbygninger og et hotel er beskadiget, og at redningsfolk og politifolk er på stedet for at dokumentere "endnu en forbrydelse fra de russiske besættere".

Moskva har løjet om russisk dødstal efter angreb nytårsnat, vurderer efterretningstjeneste

Nytårsaften slog Ukraines militær til mod en skole i den ukrainske by Makiivka, hvor russiske soldater var samlet og angiveligt så på fyrværkeri, da HIMARS-missiler slog ned.

Moskva erkendte efterfølgende, at 89 russere blev dræbt i angrebet. 

Men nu hævder den britiske efterretningstjeneste, at dødstallet "højst sandsynligt" har været på mere end 300, skriver det britiske forsvarsministerium i et tweet. 

Dette synliggør ifølge den britiske tjeneste, at Rusland spreder misinformation om krigen. 

Flere ukrainske byer bombet i nat

Flere ukrainske byer er blevet udsat for bombeangreb natten til lørdag, skriver den franske avis Le Parisien.

Der er fortsat udsendt varsel om risiko for luftangreb i regionerne Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Poltava, Kherson, Kharkiv og Sumy. 

Samtidig melder landets energileverandører om strømafbrydelser i særligt Odessa og Donetsk, hvor energiforsyningen er blevet angrebet. 

Russiske børn opdrages til at støtte Putins "særlige operation"

Børn og unge i Rusland bliver indoktrineret til at støtte Ruslands invasion af Ukraine, som den russiske præsident, Vladimir Putin, kalder "en særlig militær operation".

Det skriver den franske tv-station France 24 og viser flere tv-klip af propaganda fra Rusland.

Det er ikke nyt, at der foregår en ideologisk indoktrinering af børn og unge i Rusland, men efter den fuldtonede invasion af Ukraine i februar 2022 er der skruet op for retorikken i grundskoler og på gymnasier, fortæller journalist Elena Volochine, der har boet og rapporteret fra Rusland, i tv-programmet 'Vu de Russie'.

- Børnene opdrages til ideen om, at de skal dø, og at det er nobelt at dø for at forsvare hjemlandet, siger hun. 

Den russiske undervisningsminister har blandt andet understreget over for undervisere, at de skal fortælle sandheden om det storslåede land Rusland. Og det er blevet indskærpet over for undervisere og pædagoger, at de skal kæmpe imod giftig propaganda fra udlandet.

- Underviserne skal være der for at fortælle sandheden til børnene. Hvilken sandhed? Vladimir Putins sandhed, fortæller Elena Volochine.

Hun fortæller, at der er patriotiske uddannelsesprogrammer, hvor elever eksempelvis skal sende breve til fronten, arrangere støttekoncerter eller ved håndarbejde lave stearinlys eller tøj til russiske soldater.

Fem russiske mænd flygtede fra militærtjeneste – strandet i lufthavn i måneder

Fem russiske mænd flygtede i september sidste år fra militærtjeneste i Rusland, efter at styret i Moskva bebudede en militær mobilisering.

Nu har mændene været strandet i flere måneder i Sydkoreas lufthavn, Incheon International Airport, fordi de sydkoreanske myndigheder nægter dem ophold i landet, skriver den amerikanske tv-station CNN.

Tre af mændene kom i oktober, mens de to andre kom i november, oplyser deres advokat, Lee Jong-chan.

Ukraine sætter tal på, hvor mange kampvogne Vesten donerer

Ukraine har selv sagt, at landet har brug for 300 kampvogne.

Nu fortæller den ukrainske ambassadør i Frankrig, Vadym Omelchenko, at Vestlige lande har givet tilsagn om at donere mere end 300 kampvogne til Ukraine.

- Fra i dag har adskillige lande officielt bekræftet deres aftale om at levere 321 tunge kampvogne til Ukraine, siger Vadym Omelchenko til den franske tv-station BFMTV, skriver den amerikanske tv-station CNN.

Ukraine har ikke specificeret, hvilke lande der ville levere hvilke kampvogne. Men flere vestlige lande har selv meldt ud, hvad de vil sende til Ukraine. USA har eksempelvis lovet at levere 31 M1 Abrams-kampvogne, mens Tyskland vil sende 14 Leopard-2 kampvogne. 

Zelenskyj: Chefen for OL er velkommen ved frontlinjen

Onsdag åbnede Den Internationale Olympiske Komité (IOC) døren for, at russere og hviderussere vil kunne deltage under neutralt flag ved sommerlegene. Det vækker vrede i Ukraine.

Nu har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, inviteret komitéen og dennes præsident, Thomas Bach, til frontlinjen ved Bakhmut, så de med egne øjne kan se den død og ødelæggelse, russerne står bag i Ukraine. 

- Jeg inviterer herre Bach til Bakhmut. Så han kunne se med egne øjne, at neutralitet ikke eksisterer, siger Volodomyr Zelenskyy i en tale delt på sociale medier.

Zelenskyj tilføjer, at enhver russisk atlets flag vil være plettet med blod, skriver den arabiske tv-station Al Jazeera

Nordkorea fordømmer USA's beslutning om at sende kampvogne til Ukraine

Kim Yo Jong, der er den indflydelsesrige søster til den nordkoreanske leder, Kim Jong Un, har fordømt USA's beslutning om at forsyne Ukraine med avancerede kampvogne. 

Hun beskylder Washington for at krydse en "rød linje" og eskalere en "proxykrig" designet til at ødelægge Moskva, skriver den arabiske tv-kanal Al Jazeera.

- Jeg vil udtrykke en alvorlig bekymring over, at USA eskalerer krigssituationen ved at forsyne Ukraine med militært udstyr til en offensiv, sagde Kim Yo Jong i en erklæring fredag og tilføjede: 

- USA er den ærkekriminelle, som udgør en alvorlig trussel og udfordring for Ruslands strategiske sikkerhed, og som skubber situationen i regionen til den nuværende alvorlige fase.

Kim Yo Jong er viceafdelingsdirektør for Centralkomiteen for Koreas Workers Party, og hun understreger, at Nordkorea altid vil "stå i samme skyttegrav” som Rusland.

Rusland og Ukraine er i heftige kampe om lille by i Donetsk

Ukrainske soldater er i "heftige" kampe mod russiske styrker fredag om byen Vuhledar, der ligger sydvest for byen Donetsk i Ukraine. Det siger talsmand for det ukrainske militær Serhij Tjerevatyj til lokale medier ifølge Ritzau.

Både Rusland og Ukraine har påstået, at de har succes i det lille administrative centrum i byen, der er omringet af flade marker. Byen ligger tæt på den strategisk vigtige landsby Pavlivka.

- Snart kan Vuhledar blive en ny og meget vigtig succes for os, siger Denis Pusjilin, der er udpeget af Rusland som leder af Donetsk-regionen, ifølge russiske nyhedsbureauer.

Ukraine siger dog, at byen, der inden invasionen havde 15.000 indbyggere, stadig er under ukrainsk kontrol.