Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Søndag aften sagde den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, at beslutningen om levering af de tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine vil blive foretaget snart – uanset, om beslutningen ender med et ja eller nej. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

 

Vi er under beskydning døgnet rundt, siger Zelenskyj

Russiske styrker beskyder og angriber ukrainske stillinger i frontlinjen af ​​konflikten døgnet rundt, siger Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy i sin tale mandag aften. 

Det er især i de sydlige og østlige dele af landet, krigshandlingerne er intensiveret.

- Fjendens beskydning og angreb finder sted døgnet rundt. Men kampen om Donbas fortsætter. Og kampen om syden fortsætter. Vi ser, hvordan Rusland samler sine styrker, og vi ved, hvordan vi skal reagere, sger Zelenskyj ifølge Sky.

Kampen om Ukraines østlige Donas-region har stået på i flere måneder.

Allerede ved krigens begyndelse for knap et år siden, udnævnte Vladimir Putin området som et fokuspunkt, hvor Moskva-støttede separatister har kæmpet siden 2014.

Tyskland blokerer ikke for Leopard-kampvogne, siger EU-boss

Tyskland 'blokerer ikke eksport af Leopard-kampvogne'. 

Det siger EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, ifølge Reuters. 

Den tyske regering formåede ikke at tage en beslutning om videreeksport af tysk-fremstillede kampvogne til Ukraine under fredagens internationale forsvarstopmøde på den amerikanske militærbase Ramstein i det sydvestlige Tyskland.

Adspurgt om problemet fortalte Josep Borrell på et pressemøde i dag, at Tyskland hidtil stejle modstand er under opblødning.

- Det ser ud til, at Tyskland ikke vil forbyde eksport af disse våben, hvis nogle EU-medlemsstater, der har dem, samtidig ønsker at sende dem.

De tyske Leopard2-kampvogne har længe været efterspurgt som en vigtig forstærkning af den ukrainske hær.

Så sent som søndag fastholdt den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, at alle våbenleverancer skal ske i samarbejde med allierede.

Scholz har forsøgt at holde den tyske beslutning tilbage ved at kræve, at USA først skal gå med til at sende sine Abrams-kampvogne, før Tyskland vil åbne for at sende de tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne.

Højtstående FBI-embedsmand korruptionsanklaget

En tidligere top FBI-embedsmand er blevet anklaget for at have overtrådt amerikanske sanktioner mod Rusland ved at modtage skjulte betalinger fra en russisk oligark ifølge anklagemyndigheden. 

Charles McGonigal, der ledede FBI's kontraspionageafdeling i New York fra 2016 til 2018, blev anholdt i lørdags.

Han er sigtet for at have arbejdet sammen med en tidligere sovjetisk diplomat på vegne af milliardæren Oleg Deripaska.

Anklagemyndigheden hævder, at den 54-årige McGonigal også arbejdede på Deripaskas vegne i 2019 i et mislykket forsøg på at få sanktioner mod ham ophævet, og at han tog penge fra ham i 2021 for at efterforske en rivaliserende oligark.

EU godkender militærhjælpepakke

EU har ratificeret en ny militærhjælpspakke til Ukraine til en værdi af 500 millioner euro ifølge The Guardian.

Det skete, da EU's 27 udenrigsministre mødtes i Bruxelles midt i et stigende pres på Tyskland for at frigive tyskfremstillede Leopard-kampvogne til Ukraine.

Pakken på 500 millioner euro blev godkendt sammen med yderligere 45 millioner euro til "ikke-dødbringende udstyr" adresseret til EU's militære træningsmission for Ukraine, siger kilder til Reuters.

Tidligere har Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, udtalt, at hans land ikke vil blokere for EU's beslutning ved at udnytte vetoretten.

Holland sender F-35 jagere til Polen for at bevogte luftrum

Holland vil sende otte F-35 kampfly til Polen i slutningen af ​​denne måned.

Det meddeler landets forsvarsministerium i en erklæring mandag ifølge CNN.

- I februar og marts vil fire krigsfly være tilgængelige til bevogtning af NATO's luftrum over Østeuropa, den såkaldte Air Policing, siger det hollandske forsvarsministerium.

Holland har også optrappet sin støtte til Ukraine, hvor den hollandske premierminister, Mark Rutte, under et møde i USA har udtrykt planer om at slutte sig til USA og Tyskland i også at sende et Patriot-missilforsvarssystem til Kyiv.

Medvedevs advokat afviser udvisning som mulighed

Advokaten for den tidligere kommandant for den russiske lejesoldat Wagner-gruppe, der har søgt asyl i Norge, har sagt, at chancen for en udvisning til Rusland er lig nul.

Reuters citerer Brynjulf ​​Risnes, Andrei Medvedevs advokat, der siger: 

- Risikoen for, at han bliver deporteret? Det er nul. 

Risnes sagde, at politiet tilbageholdt Medvedev, da der var "uenighed" mellem Medvedev og politiet om de foranstaltninger, der blev truffet for at sikre hans sikkerhed.

Den 26-årige soldat krydsede grænsen til Norge nær Pasvikdalen tidligere på måneden, hvor han blev arresteret og tilbageholdt af grænsevagter, der havde fundet hans spor i sneen.

Udvisning af Wagner-afhopper vil resultere i "brutalt mord", siger rettighedsgruppe

Tidligere Wagner-kriger Andrei Medvedev, der flygtede til Norge for at søge politisk asyl, har fået at vide, at han vil blive udvist.

Det siger den russiske rettighedsgruppe gulagu.net, som hjalp Andrei Medvedev med at flygte 13. januar. 

Men hvis de norske myndigheder tvangsudleverer Medvedev til Rusland, vil han blive udsat for "brutalt mord", lyder det fra gruppen. 

De norske myndigheder sagde tidligere mandag, at de havde "fanget" Medvedev og overvejede, om de skulle søge en domstolsafgørelse for hans fængsling.

En død og ni sårede søndag, siger ukrainsk vicechef

Vicechef for den ukrainske præsidents kontor Krylo Timosjenko siger, at én person er død, og ni andre blev såret søndag.

I sin daglige beretning om civile ofre fra krigen i Ukraine uddyber Timosjenko på beskedtjenesten Telegram, at fire mennesker blev såret i Donetsk-regionen, en såret i Zaporizjzja, en død og en anden såret i Kharkiv, og tre blev såret i Kherson.

Det skriver mediet Al Jazeera.

Vesten er nu "næsten" i rigtig krig med Rusland, siger Lavrov

Vesten er ikke længere engageret i en "hybrid krig" med Rusland. I stedet er Ukraines allierede "næsten" i en rigtig krig med Rusland.

Det siger den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, mandag under et pressemøde med den sydafrikanske udenrigsminister. Her kritiserede han ligeledes Vesten for at sende våben til en værdi af milliarder af dollars til Ukraine. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Wagner-afhopper anholdt i Norge

De norske myndigheder har pågrebet den afhoppede Andrej Medvedev, der har hævdet at være tidligere medlem af den berygtede lejesoldaterhær Wagner, som deltager i kampene i Ukraine på russisk side.

Medvedev er anholdt i henhold til immigrationsloven, efter at han har søgt asyl i Norge. 

Det oplyser fungerende leder af juridisk sektor ved norsk politis udlændingeenhed Jon Andreas Johansen til den norske tv-station NRK.

Rusland udviser Estlands ambassadør på grund af "russofobi"

Rusland har udvist Estlands ambassadør i landet og anklager ham nu for "russofobi". Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Margus Laidre blev mandag beordret til at forlade landet senest 7. februar, oplyser det russiske udenrigsministerium i en erklæring.

Estlands diplomatiske repræsentation vil fra nu af blive nedgraderet til en chargé d'affaires, der leder EU-landets arbejde i Moskva, skriver de videre.

Det er første gang, Rusland har udvist en ambassadør for et EU-land, siden invasionen af ​​Ukraine 24. februar sidste år.

Tiltaget sker som gengældelse for, at Estland har reduceret størrelsen af ​​den russiske ambassade i Estlands hovedstad, Tallinn, siger ministeriet.

Nu vil Polen spørge Tyskland om tilladelse til at donere kampvogne

Polens premierminister gentager mandag, at de er villige til at sende kampvogne til Ukraine uden tysk tilladelse. Nu vil landet dog alligevel sende en officiel anmodning. 

- Vi vil bede om en sådan tilladelse, men dette er et spørgsmål af sekundær betydning. Selv hvis vi ikke fik denne godkendelse, ville vi stadig sende vores kampvogne sammen med andre til Ukraine, siger Mateusz Morawiecki ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

- Betingelsen for os i øjeblikket er at bygge mindst en lille koalition af lande, tilføjer han.

Søndag sagde den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, i et interview med den franske tv-station LCI, at Tyskland ikke vil stå i vejen, hvis Polen vil sende sine tyskfremstillede kampvogne til Ukraine.

Stiller Putin op til genvalg? Kreml afviser at svare

Den russiske præsident Vladimir Putins nuværende valgperiode slutter i 2024, hvor der igen skal afholdes valg i Rusland. 

Men mandag afviser Kreml at svare på, om Putin vil søge genvalg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Putin har været med til at lede Rusland i næsten to årtier. Alligevel har han ændret den russiske forfatning således, at han kan sidde helt indtil 2036, hvor han vil nærme sig de 84 år. 

Løkke tror på kampvogne til Ukraine

Ukraine har gang på gang bedt om kampvogne for at kunne modstå en ventet forårsoffensiv fra Rusland. Men hidtil har Tyskland sagt nej.

Søndag var der dog tysk bevægelse. Her sagde den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, i et interview med den franske tv-station LCI, at Tyskland ikke vil stå i vejen, hvis Polen vil sende sine tyskfremstillede kampvogne til Ukraine.

På den baggrund er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortrøstningsfuld i forhold til at få kampvognene til Ukraine.

- Den internationale støtte lige nu er inde i et slags gearskift. I sidste uge donerede Danmark 19 Caesar-haubitser. Det var et kvalitativt skridt op. Og det sker også rundt omkring i Europa.

- Jeg følger selvfølgelig den tyske debat. Og jeg hæfter mig ved, hvad den tyske udenrigsminister har sagt. Jeg er opmærksom på, at der er en tysk debat, men jeg er nu rimelig fortrøstningsfuld, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ukraine vil lide, hvis Vesten sender kampvogne, siger Rusland

Det ukrainske folk vil lide, hvis Vesten sender kampvogne for at støtte Ukraine.

Sådan lyder det mandag fra den russiske præsidents talsmand, Dmitrij Peskov.

Ifølge ham udviser NATO's militæralliance en "nervøsitet" i øjeblikket. Han peger på diskussionen om, hvorvidt Tyskland vil tillade de øvrige allierede eksporten af Leopard 2-kampvogne til Ukraine. 

Peskov tilføjer, at alle lande bærer ansvaret for konsekvenserne af at "pumpe" Ukraine med våben.

Tyskland understreger vigtigheden af ​​international støtte til Ukraine

EU-lande og deres internationale partnere bør sammen forsøge at gøre alt for at sikre, at Ukraine vinder krigen mod Rusland.

Sådan lyder det mandag fra den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, før et møde med EU's udenrigsministre. Det skriver Reuters. 

Baerbock afviste at komme med nogen specifik kommentar, da hun blev spurgt ind til landets eksport af Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Søndag havde Baerbock ellers åbnet døren for, at Tyskland ikke ville stå i vejen, hvis Polen sender de meget omtalte Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Det sagde hun i et interview med den franske tv-station LCI. 

Ruslands nye hærchef latterliggjort efter skægforbud

Den nyudnævnte øverstbefalende for krigen i Ukraine, Valerij Gerasimov, er i forsøget på at forbedre "dag til dag-disciplin" blandt de russiske styrker blevet mødt af bred skepsis. Det vurderer det britiske forsvarsministerium i deres seneste opdatering fra krigen. 

Siden sin forfremmelse har generalstabschefen kørt en hård linje for ikkeregulerende uniformer, rejser i civile køretøjer, brug af mobiltelefoner og ikkestandardiserede frisurer. Alt sammen er blevet mødt af negativ respons, men "den største hån har været forbeholdt forsøg på at forbedre standarden for troppernes barbering", lyder det fra ministeriet. 

Russiske embedsmænd i Donetsk kalder det en "farce", der ville skade "processen med at ødelægge fjenden".

Også den berygtede leder af lejesoldathæren Wagner, Jevgenij Prigosjin, er blandt kritikerne. Ifølge ministeriet har han angiveligt sagt, at "krig er tiden for de aktive og modige, og ikke for glatbarberede".

"Anspændt" situation i Soledar

Situationen i minebyen Soledar og området omkring i det østlige Ukraine er fortsat "anspændt". 

Det fortæller Pavlo Kyrylenko, som er den ukrainske leder af den regionale administration i Donetsk, i sin daglige opdatering på beskedtjenesten Telegram ifølge The Guardian. 

Han beskriver, at der er meget beskydning ved frontlinjen i regionen, hvor "tre mennesker blev såret i Bakhmut; tre private huse blev beskadiget i byen", og at i alt "sårede russere fire indbyggere i Donetsk-regionen på én dag". 

Russisk efterretningstjeneste med påstande om ukrainsk våbenopbevaring

Den russiske efterretningstjeneste SVR hævder, at Ukraine opbevarer våben og ammunition leveret af Vesten på atomkraftværkernes territorium. Det skriver det russiske statsmedie Tass ifølge The Guardian. 

SVR påstår ifølge Tass, at opbevaringen foregår ved atomkræftværker i forventning om, at Rusland ikke ville sigte mod dem på grund af risikoen for en atomulykke.

Zaporizjzja-atomkræftværket, som er Europas største atomkraftværk, er gentagne gange kommet under beskydning i de seneste måneder, hvilket har øget frygten for en atomkatastrofe. Både Rusland og Ukraine har anklaget hinanden for at beskyde Zaporizjzja-anlægget.

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte de russiske påstande. 

Marokko har sendt hviderussiske kampvogne til Ukraine

Ifølge Ukraines væbnede styrker har Marokko sendt 20 kampvogne af serien T-72 til Ukraine.

Det skriver militæret i sin seneste opdatering, skriver The Guardian. 

Ifølge mediet købte Marokka kampvognene fra Hviderusland, men landet blev angiveligt overtalt til at sende kampvogne til Ukraine under Ramstein-topmødet i april sidste år.