Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Russisk medie: Ukrainsk angreb rammer maskinfabrik i Luhansk-region

De væbnede ukrainske styrker har angrebet en maskinfabrik i byen Kadiivka i Luhansk-regionen i Ukraine, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Ifølge regionens tidligere guvernør er fabrikken ramt af flere missiler, skriver Tass.

Ukrainsk minister tilbageholdt for at have modtaget bestikkelse

Vasyl Lozynskij, viceminister for infrastruktur i Ukraine, er blevet tilbageholdt af en ukrainsk anti-korruptions-enhed, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Ifølge mediet anklages Lozinskij for at have modtaget i alt 400.000 dollar (2.748.600 kroner) i bestikkelse i forbindelse med indløb af el-generatorer.

I en udtalelse siger Ministeriet for Infrastruktur at man "samarbejder fuldt og helt med efterforskningen", og at Lozynskij er blevet fyret.

Topfolk i Ukraines forsvarsministerium indkaldt efter korruptions-anklager

Topfolk i det ukrainske forsvarsministerium er blevet indkaldt til samtaler af en sikkerhedskomité i det ukrainske parlament, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Det sker i kølvandet på afsøringer i den ukrainske avis Zn. Ua, der lørdag har skrevet at det ukrainske forsvarsministerium har købt mad til det ukrainske militær til priser, som er to til tre gange højere end de priser, varerne sælges for i supermarkeder i Kyiv. 

Russiske angreb på over 25 steder i Zaporizhzhia-region

I løbet af det seneste døgn har 25 steder i Zaporizhzhia-regionen været udsat for russisk beskydning, siger ledelsen af Ukraines hær ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent.

Det kommer efter meldingen om at Rusland har indledt en offensiv i regionen.

Desuden fortsætter Rusland en offensiv indsats i nærheden af Bakhmut i Donetsk-regionen, lyder meldingen fra den ukrainske hærledelse.

Wagner-gruppen vil udlevere dræbte soldater til Ukraine

Den russiske organisation Wagner-gruppen, der deltager i den russiske krig mod Ukraine med lejesoldater fra gruppen, siger nu, at den vil sende dræbte ukrainske soldater efter kampe omkring Soledar til Ukraine.

Wagner-gruppen hævdede i sidste uge at have fuld kontrol over Soledar efter mange dage med hårde kampe.

På Wagner-gruppens egen hjemmeside Ria Fan siger en af gruppens ledere lørdag, at gruppen vil sende cirka 20 lastbiler med døde ukrainske soldater over til områder kontrolleret af Ukraine. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Russisk medie: Luftalarmer i flere ukrainske regioner lørdag

Der har lørdag eftermiddag og aften været luftalarmer i regionerne Dnepropetrovsk og Poltava i Ukraine, samt i den Ukraine-kontrollerede region Kherson, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Ifølge mediet The Klimenko Time har der også været eksplosioner i Nikopol i Dnepropetrovsk-regionen, skriver Tass.

Løfte fra Biden til Ukraine

Den amerikanske præsident Joe Biden lover at Ukraine vil få al den støtte, landet har brug for.

Det forsikrede præsidenten natten til lørdag i et svar til journalister efter præsidenten forlod en begivenhed i Det Hvide Hus.

Præsidentens løfte kommer blandt andet i kølvandet på, at Tyskland endnu ikke har afgjort om man vil levere Leopard-kampvogne til Ukraine.

Det skriver The Guardian, der citerer mediet Ukrinform.com.

Ukrainsk efterretningstjeneste: Ingen trussel fra Hviderusland

Andriy Yusov, repræsentant for Ukraines miltitære efterretningstjeneste, siger lørdag, at der i øjeblikket "ikke er nogen trussel fra en Hviderusland om en fuld militær indsats på russisk side i Ukraine".

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Russisk medie: Ukrainsk helikopter skudt ned i Kharkiv

En ukrainsk Mi8-helikopter er lørdag blevet skudt ned af russisk luftforsvars-systemer, siger Igor Konashenkov fra det russiske forsvarsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Ifølge Konashenkov skete det i landsbyen Lozovaya i Kharkiv-regionen i Ukraine.

Tre civile dræbt ved russiske angreb i Donetsk

Tre civile ukrainere er lørdag blevet dræbt og fire er såret under russiske angreb i Donetsk lørdag, oplyser regionens guvernør via Telegram, skriver norske NRK.

Guvernør Pavlo Kyrylenko skriver, at to personer blev dræbt i Bakhmut og en person blev dræbt i landsbyen Zhelanne lige udenfor byen Donetsk.

- Hver eneste krigsforbryder vil blive straffet, skriver Kyrylenko i opdateringen på Telegram.

Russiske angreb i otte regioner i Ukraine

Fem civile er blevet dræbt ved russiske angreb i Ukraine fredag, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Der meldes om russiske angreb i i alt 8 af Ukraines 24 regioner fredag.

Det drejer sig om regionerne Zaporizjzja, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Donetsk, Luhansk, Mykolaiv, Sumy og Kherson.

Baltiske lande opfordrer Tyskland til at donere kampvogne med det samme

De tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, opfordrer nu direkte Tyskland til omgående at donere Leopard-kampvogne til Ukraine.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

- Det er nødvendigt for at stoppe de russiske angreb og skabe fred i Europa hurtigt. Tyskland har, som det ledende land i Europa et særligt ansvar, siger Letlands udenrigsminister Edgars Rinkevics, som også taler på vegne af udenrigsministrene fra Estland og Litauen. 

Russisk forsvar holder luftværnsøvelse ved Moskva

Det russiske forsvar har lørdag gennemført en luftværnsøvelse i området omkring Moskva.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Et S-300-luftværnssystem blev taget i brug, og 150 soldater skal have deltaget i øvelsen. Den simulerede et sabotageangreb mod en militær konvoj.

Rusland indleder offensiv i Zaporizjzja-region

Den russiske hær siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at den har indledt en offensiv i Zaporizjzja-regionen i det sydøstlige Ukraine, skriver the Guardian.

Russiske styrker hævder at have indtaget "flere fordelagtige linjer og positioner" under angrebet.

Regionen er i løbet af de seneste uger blevet centrum for intense kampe. Oleksandr Starukh, guvernør i regionen, siger, at de russiske styrker har gennemført mere end 160 bombeangreb i løbet af natten til søndag.

- Tænk hurtigere, opfordrer Zelenskyjs rådgiver

Den ukrainske præsidentrådgiver Mykhajlo Podoljak har opfordret Ukraines allierede til at "tænke hurtigere".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- I kommer alligevel til at hjælpe Ukraine med de nødvendige våben og indser, at der ikke er andre muligheder end at ende krigen ved at besejre Rusland, skriver Podoljak på Twitter.

- Men ubeslutsomheden dræber endnu flere af vores folk. Hver dag med forsinkelser betyder døde ukrainere. Tænk hurtigere, skriver han.

Wagner-grundlægger skriver til Det Hvide Hus

Grundlæggeren af og hjernen bag Wagner-gruppen, Jevgenij Prigosjin, har sendt et kort brev til Det Hvide Hus, skriver Sky News.

I brevet, som Prigosjin har delt på det sociale medie Telegram, spørger han, hvad Wagner-gruppen er anklaget for. Han henvender sig direkte til Det Hvide Hus' talsperson for national sikkerhed, John Kirby. 

- Kære Hr. Kirby. Kan du være så venlig at redegøre for, hvilken forbrydelse PMC Wagner har begået? lyder det.

Fredag blev gruppen udpeget som en "betydelig transnational kriminel organisation" af USA. 

Wagner-gruppen – eller PMC Wagner, som firmaet også hedder – er en paramilitær gruppe, der har deltaget i konflikter i blandt andet Venezuela, Congo, Den Centralafrikanske Republik og Sudan.

Nu kæmper gruppen som en del af de russiske styrker og er berygtet for at være særligt brutale. Jevgenij Prigosjin går også under tilnavnet "Putins kok".

Tre områder har haft de hårdeste kampe, men krigen befinder sig i "dødvande", vurderer ministerium

Det britiske forsvarsministerium vurderer, at de hårdeste kampe de seneste dage har fundet sted særligt i tre områder: i Bakhmut i Donetsk-regionen, i den sydlige Zaporizjzja-region og i det nordøstlige Kremina. 

Der er, ifølge briterne, ikke den store udvikling i nogle af områderne. 

- Overordnet er konflikten i en tilstand af dødvande. Der er dog en realistisk mulighed for lokale russiske fremskridt omkring Bakhmut, lyder det fra forsvarsministeriet i opdateringen.

Ukrainske tropper skal træne på Leopard-kampvogne i Polen, siger minister

Ukrainske tropper vil træne på Leopard 2-kampvogne i Polen, siger Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov. Det skriver The Guardian.

Ministerens udmelding kommer i kølvandet på fredagens stort anlagte møde på Ramstein-basen, hvor et halvt hundrede europæiske forsvarsministre og NATO-lande var repræsenteret.

En af dem var Reznikov, og Leopard-kampvognene var et af de store spørgsmål på dagsordenen, fordi Ukraine i månedsvis har efterspurgt dem, mens Tyskland har været tilbageholdende med at sige god for, at kampvognene kan komme til Ukraine.

Reznikov gentog i interviewet, at træningen i Polen vil være "et gennembrud", og at han håber, at Tyskland vil nå frem til en beslutning om kampvognene.

Du kan læse mere om, hvilke våben, køretøjer og artilleri der er blevet sendt og er i spil til at blive sendt til Ukraine, i artiklen her

Vesten bør opdele ansvar for fredsplan, siger Ukraines førstedame

Hvis den fredsplan, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fremlagt, skal gennemføres hurtigere, bør det være op til vestlige lande at opdele planens ti punkter blandt sig. Det er budskabet fra Ukraines førstedame og Zelenskyjs hustru, Olena Zelenska.

Hun udtaler sig i et interview i lørdagsudgaven af den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung i forbindelse med det økonomiske topmøde Verdens Økonomiske Forum (WEF), som holdes i Davos i Schweiz.

Zelenska mener, at Vesten har siddet på hænderne, hvad angår våbenleverancer til Ukraine, og at netop det har kostet menneskeliv og kritisk infrastruktur.