Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 13. januar 2023

Hvad sker der? En række lande arbejder på at sende materiel og kampvogne til Ukraine.

 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Dansk minister besøger Ukraine

Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, har fredag aflagt besøg i den ukrainske by Mykolaiv, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker som et led i den kommende genopbygning af Mykolaiv.

- Danmark har taget et særligt ansvar for Mykolaiv. Vores hjælp har stor betydning for, hvordan indbyggerne klarer sig igennem vinteren og får genoprettet adgangen til deres vand, varme og strømforsyning, siger Dan Jørgensen ifølge pressemeddelelsen.

Fire medlemmer smidt ud af Ukraines parlament

Fire medlemmer af det ukrainske parlament, blandt dem en af den russiske præsident Vladimir Putins allierede, Viktor Medvechuk, er blevet smidt ud af parlamentet, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Medvechuk har tidligere fået fraget sit ukrainske statsborgerskab, og han er også omfattet af sanktioner.

Rusland løslader amerikansk veteran

Efter næsten ét år i russisk varetægt er amerikanske Taylor Dudley, veteran fra den amerikanske flåde, blevet løsladt, skriver The Guardian.

35-årige Dudley, der kommer fra delstaten Michigan, blev stoppet af russisk grænsepoliti i april sidste år, efter han havde krydset grænsen fra Polen til Kaliningrad, en russisk enklave mellem Polen og Litauen.

Svensk statsminister: Ukrainsk sejr afgørende for Europa

I forbindelse med at Sverige overtager formandsskabet i EU; understregede den svenske statsminister Ulf Kristersson fredag betydningen af at støttte Ukraine.

Det skete ifølge blandt andet NRK på et fælles pressemøde med EU-kommssionens leder Ursula von der Leyen i Kiruna.

- Ukraines skæbne er også Europas skæbne, sagde Ulf Kristersson blandt andet på pressemødet.

Gasoperatør i Litauen: Brand i gasledning slukket

Operatøren, der står bag driften af en gasledning i Litauen, siger at en brand i gasledningen nu er slukket, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker efter der tidlligere fredag er meldt om en eksplosion på gasledningen mellem Letland og Litauen.

Tre eksplosioner ved base i Berdiansk

Der meldes om tre kraftige eksplosioner fredag tæt på en base i den russisk-besatte by Berdiansk i Zaporizhzhia-området, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Mediet citerer en udtalelse fra Viktoria Halitsina, leder af byens miltære administration, til tv-kanalen Suspilne.

Russisk energiselskab udelukker ikke genoptagelse af forsyning til Europa

Systemoperatøren for det Forenede Energissystem (SO UES) i Rusland vil ikke udelukke, at man genoptager eksporten af strøm til Europa, skriver det russiske nyhedsbureau TASS på baggrund af selskabets program for udviklingen i perioden 2023 til 2028.

Ifølge nyhedsburauet planlægges det blandt andet at genoptage forsyningen til Finland og til de baltiske lande.

Ukraine gennemfører test af armerede droner

Et selskab med tilknytning til det ukrainske forsvar har gennemført test af armerede, langtrækkende droner, skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Nataliia Sad, talsmand for selskabet Ukroboronprom, vil ikke oplyse yderligere. Men ifølge Kyiv Independent har dronerne en rækkevide på mere end 1000 kilometer og kan lastes med op til 75 kilo sprængstoffer.

Ruslands forsvarsministerium i kovending om Wagner-gruppen

To dage efter kun at have krediteret regulære russiske styrker for angrebene på den østukrainske by Soledar, ændrer det russiske forsvarsministerium nu sine udtalelser. 

Fredag krediterer ministeriet nu også lejesoldaterhæren Wagner-gruppen for at stå i spidsen for "direkte angreb" på minebyen. Det skriver ministeriet i en erklæring på sin officielle Telegram-kanal ifølge CNN.

Tidligere har Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, kaldt Ruslands påstande om, at russiske militærstyrker har deltaget i angrebene for "falske oplysninger", da ”Soledar udelukkende blev taget af Wagner PMC-enheder”.

Eksplosion rammer gasledning mellem Litauen og Letland

En eksplosion har ramt en gasledning, der forbinder Litauen og Letland.

Det siger gasoperatøren Amber Grid fra Litauen ifølge Reuters. Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA er eksplosionen sket i Pasvali-distriktet i Litauen.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad årsagen til eksplosionen er.

Ifølge den statsdrevne litauiske kanal LRT bliver en landsby med omkring 250 indbyggere evakueret, og flammerne står 50 meter op i luften. Indtil videre er der ikke meldt om tilskadekomne.

Gintautas Geguzinskas, som er borgmester i Pasvali-distriktet, har delt følgende billeder af eksplosionen: 

Tyskland under pres for at levere kampvogne til Ukraine

Tyskland udsættes for et stigende pres for at godkende, at tyskfremstillede kampvogne sendes til Ukraine, skriver The Guardian.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, siger ifølge mediet, at Tyskland fortsat vil "overveje hvert eneste skridt nærmere" og konsultere sine allierede i forhold til yderligere våbenleverancer til Ukraine.

Meningsmåling: Lille fald i russernes tillid til Putin

Ifølge en meningsmåling er der sket et lille fald i russernes tillid til deres, præsident Vladimir Putin, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Meningsmålingen er udført af en statslig russisk myndighed – det russiske institut for meningsmålinger.

Den omfatter interviews med 1600 russere i perioden 26. til 30. december sidste år. I målingen svarer 78,4 procent af de adspurgte positivt på et spørgsmål om, om de har tillid til Putin.

Det er ifølge Tass et fald på 0,1 procent i forhold til sidste måling.

Ukraine: Rusland har gennemført 200 angreb i Bakhmut på 24 timer

Ifølge foreløbige data har Rusland i løbet af det seneste døgn genemført i alt 200 angreb i byen Bakhmut, siger Serhii Chevatyi, talsmand for det ukrainske militær.

Ifølge talsmanden er 183 russiske soldater blevet dræbt og 137 såret i kampene om området.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Guvernør: To døde efter russisk angreb i landsby

Russiske tropper har angrebet landsbyen Dvorichna i Kupiansk-distriktet i Kharkiv, siger områdets guvernør ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent.

Angrebet har ifølge mediet kostet en 64-årig kvinde og en 59-årig kvinde livet, mens en 63-årig kvinde er blevet såret.

Berygtet Wagner-gruppe modsiger russisk påstand om Soledar

Den russiske Wagner-gruppe, der opererer som lejesoldater i Ukraine, har offentliggjort en video, der direkte bestrider Ruslands påstand om, at russiske militærstyrker har deltaget i angrebene på den krigsramte by Soledar.

Klippet viser to mænd med tildækkede ansigter, der står i et mørklagt rum.

- Vi er officerer fra de luftbårne styrker, vi erklærer, at de luftbårne styrker ikke deltog i angrebet på byen Soledar, siger den ene mand i videoen på en af Wagner-gruppens Telegram-kontoer ifølge Sky News.

- Angrebet på byen Soledar blev kun udført af PMC Wagners styrker. Vi blev ikke engang sendt i den retning, fortsætter han.

Onsdag hævede Ruslands forsvarsministerium ellers, at regulære russiske styrke opererede i og omkring Soledar – dog uden at nævne Wagner-gruppen. Her kaldte Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin påstanden for "falske oplysninger", da ”Soledar udelukkende blev taget af Wagner PMC-enheder”, lød det i en erklæring.

TV 2 har ikke haft mulighed for at bekræfte påstandene eller mændene i videoens identitet.

Tyrkiet indleder undersøgelse af dukke

Anklagere i Tyrkiets hovedstad, Ankara, indleder undersøgelse, efter at en video viser en dukke, der forestiller Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, hænge fra en lygtepæl i Stockholm, skriver DPA.

Efterforskningen er indledt, efter at Erdogans advokat har klaget over dukken.

Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, har fordømt hændelsen, men det er ikke tilstrækkeligt, lyder det fra den tyrkiske udenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Luftbilleder viser russisk position ramt i Bakhmut

Billeder frigivet af en ukrainsk enhed i den østlige del af landet hævder at vise en russisk position i Bakhmut, der er blevet ramt i et angreb. To billeder viser en enorm røgsky blandt, hvad der ser ud til at være en forladt gruppe bygninger. Et andet billede viser en bygning, der stort set er blevet ødelagt i en eksplosion.

Ukraine benægter at vigtig by i øst er faldet

Ukraines hær benægter ifølge nyhedsbureauet AFP en russisk oplysning om, at det fredag kontrollerer den østlige by Soledar.

- Hårde kampe er i gang i Soledar, siger en talsmand for den ukrainske hærs østkommando.

- Ukraines væbnede styrker har situationen under kontrol under vanskelige betingelser, tilføjer han.

Tidligere udsendte det russiske forsvarsministerium en erklæring ifølge flere af landets statsmedier. Her hed det, at de russiske styrker fredag har indtaget hele den mindre by Soledar, der er kendt for sin vidtstrakte saltmine.

Her har nogle af krigens hårdeste kampe har været udkæmpet. Rusland har indsat meget store styrker for at indtage Soledar og nabobyen Bakhmut. De ligger i regionen Donetsk.

Rusland hævder at have indtaget Soledar

Ruslands forsvarsministerium siger, at de russiske styrker har indtaget byen Soledar i det østlige Ukraine. Det rapporterer flere statslige medier i Rusland ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Her har nogle af krigens hårdeste kampe været udkæmpet.

Oplysningen om, at byen er indtaget af russerne, er ikke bekræftet af Ukraine, som tidligere i dag har hævdet at holde stand.

Byen er især kendt for sin vidtstrakte saltmine og havde før krigen omkring 10.000 indbyggere.

Det russiske forsvarsministerium siger, at der torsdag aften var hårde kampe og heftige bombardementer.

Det vil nu gøre det muligt for de russiske styre at blokere for, at ukrainske styrker kan nå til den større by Bakhmut mindre end 20 kilometer derfra, lyder det.

Ukraine hævder at holde stand ved Soledar

Ifølge Reuters hævder Ukraine, at landets tropper i den stærkt omstridte by Soledar holder stand. 

Den paramilitære enhed, Wagner-gruppen, påstår at have kontrol over byen, som huser underjordiske saltminer, der kan have stor betydning for Ruslands offensiv ved byen Bakhmut. 

Krigens hidtil mest voldsomme skyttegravskampe finder sted i Soledar, og der meldes om store tab på begge sider. 

Natten til fredag var ingen undtagelse, skriver Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Malyar, i en besked på det sociale medie Telegram. 

- Natten i Soledar var varm, og kampene fortsætter, skriver hun.